Kitten kopen? 16 dingen waar je op moet letten
19 augustus 2015 
in Kittens
3 min. leestijd

Kitten kopen? 16 dingen waar je op moet letten

Bij het kopen van een kitten komen er heel veel dingen op je af. Naast de vraag wat er allemaal nog meer aangeschaft moet worden en wat je moet regelen, is het goed om een kleine checklist met tips na te gaan voordat je je nieuwste aanwinst daadwerkelijk meeneemt. Zo voorkom je teleurstellingen omdat je nieuwe vriendje toch niet zo sociaal of gezond blijkt te zijn als je hoopte.

kitten-kopen

Voordat je enthousiast op zoek gaat naar een kitten is het vriendelijk om te bedenken dat katten socialer zijn dan de meeste mensen denken. Een kat wordt vaak aangeschaft met het idee dat die zich prima hele dagen alleen kan vermaken. Helaas blijkt die gedachte een beetje achterhaald; katten kunnen wel degelijk eenzaam zijn en zich vervelen.  Overweeg je een kitten aan te schaffen, dan adviseer ik je te kijken of je de mogelijkheid hebt om voor een speelmaatje van ongeveer dezelfde leeftijd te zorgen.

Gezondheid

 1. Bij een gezond kitten zijn de oogjes schoon en helder en is de neus schoon en droog.
 2. De oortjes horen schoon te zijn. Veel donkerbruin oorsmeer wijst nogal eens op oormijt.
 3. De vacht is glad, glanzend, schoon en aaneengesloten. Er mogen geen kale plekken of korstjes in zitten. Ook geen zwarte spikkeltjes of levende beestjes. Een vieze achterkant is meestal te wijten aan diarree.
 4. Hoe schattig ‘ie ook lijkt; neem niet de kleinste of zieligste van het nest. Grote kans dat het beestje iets mankeert waardoor jij in no-time een abonnement bij de dierenarts mag afsluiten.
 5. De leeftijd waarop een kitten gevaccineerd wordt is op 9 weken en op 12 weken. Elk kitten krijgt bij de enting een boekje van de dierenarts met daarin het stickertje van de enting en de datum waarop deze toegediend is. Als je een kitten ouder dan 9 weken gaat bekijken; vraag daar dan naar!
 6. Vraag ook naar de ontworming. Zowel moederpoes als haar kittens worden ontwormd op 3, 5 en 7 weken leeftijd.

Sociaal gedrag

 1. Een kitten hoort speels en nieuwsgierig te zijn. Blazen ze naar je of laten ze zich niet oppakken? De kans is groot dat je een wat minder sociaal exemplaar voor je hebt. Zoek je een aaibare schootkat, dan kun je deze wellicht beter niet uitkiezen.
 2. De kittens mogen wettelijk gezien pas vanaf 7 weken bij de moeder weg, maar het is voor het kitten en jou meestal beter om te wachten tot minimaal 9-10 weken. Laat je niet verleiden om het kitten voor de leeftijd van 7 weken op te halen door argumenten als “ze zijn al zindelijk” en “ze eten al brokjes”. Los van het feit dat je in overtreding bent, levert het je naar alle waarschijnlijkheid een kat met gedrags- en/of gezondheidsproblemen op.

Omgeving

 1. De omgeving van de kittens hoort schoon te zijn; schone bakken, schone voer- en waterbakjes en een relatief schoon huis.
 2. Over de omgeving gesproken: het is belangrijk dat de kittens bij mensen in huis zijn opgegroeid, regelmatig zijn opgepakt en geaaid. Dat er mee gespeeld wordt en dat de stofzuiger geregeld voorbij is gekomen. De eerste 9 weken zijn voor het kitten cruciaal om te leren dat mensen geen grote griezelige wezens zijn en dat honden niet zo gevaarlijk zijn als ze lijken. Ook de stofzuiger is geen monsterlijk apparaat, al maakt hij nog zo’n kabaal. Hebben de katjes in deze periode amper contact gehad met andere mensen, kindjes of dieren omdat ze bijvoorbeeld vooral buiten zijn opgegroeid, dan is de kans erg groot dat je er een gestresst en angstig katje aan overhoudt.
 3. De moederpoes. Een moeder met een sociaal karakter vergroot de kans op sociale kittens. Zij is immers hun grote voorbeeld. De poes kan wat vermagerd zijn door het melk geven, maar ook zij hoort een schone neus, ogen, oren en achterkant te hebben. Geen moeder aanwezig? Ga na waarom en kom terug op het moment dat ze er wel bij kan zijn. Verzeker jezelf ervan (zeker bij raskatten!) dat je niet met een handelaar te maken hebt die de kittens ergens (te vroeg) heeft ingekocht.

Raskatten

 1. Kies een gecertificeerde fokker, ga na wat de ervaringen met deze persoon zijn
 2. Zijn de ouders gescreend op erfelijke aandoeningen? Om te weten welke aandoeningen er gescreend zouden moeten zijn, kun je informatie opvragen bij de betreffende rasvereniging van het ras dat je op het oog hebt.
 3. Kijk thuis -voordat je tekent- goed naar het koopcontract en zorg dat je begrijpt wat er in staat.

Tot slot

 1. Volg je eigen onderbuikgevoel: voel je je niet prettig bij de fokker of heb je het gevoel dat je opgejaagd wordt om snel een keuze te maken; doe het dan niet.
 2. Doe geen impulsaanschaf. Neem al deze punten in overweging, slaap er een aantal nachtjes over, bekijk ook andere nestjes, kom nog eens kijken bij dit kitten en maak dan pas je keuze.

Veel plezier met je nieuwe kleine hummel! Als jij nog een 17e tip hebt; laat gerust je reactie achter!

howtocat-handboek

Over de schrijver
Janneke
Door

Janneke

op 17 Feb 2016

Wij hadden al een kat die uit het asiel kwam. Omdat de mensen waar we de kittens hadden bekeken ook graag wilden dat de kitten goed terecht kwam en nog niet alle kittens geplaatst waren mochten wij voor 2 weekjes 2 kittens meenemen zodat onze poes Saar kon kijken welke zij het leukste vond. Ook mochten we ze allebei terugbrengen als ze het echt verschrikkelijk vond. Voor ons gaf dit de doorslag om er een kitten bij te nemen want we wilden niet dat Saar zich niet goed meer zou voelen na de komst van een tweede. Uiteindelijk bleek ze ook echt een voorkeur te hebben. Ze blies naar het ene zusje en niet naar de andere en zo is voor ons de keuze op Kikker gevallen. Zonder de lieve eigenaren van de kittens hadden we dit nooit zo kunnen doen dus we zijn nog steeds dankbaar. Saar vecht heel veel op straat met andere katten maar Kikker tolereert ze en begint ze nu na verloop van tijd (half jaar) ook lief te vinden. Hoewel ze nooit bij elkaar liggen stoeien ze wel veel samen en dit gaat gelukkig veel vriendelijker dan wat ze buiten doet!

Lau
Door

Lau

op 06 Oct 2016

Ik heb een soort van tip , als je op marktplaats gaat kijken , kies dan de kittens die gratis zijn of tot 35-40 euro, ik kreeg heel vaak het gevoel dat kittens die 100-175 kosten dat dat meer handelaren zijn , ik heb het dan over huiskatten die niet eens ingeeint zijn niet ontvlooid niet ontwormd, En die mensen willen dan ze hoofdprijs omdat het volgens hun een speciale kleur is , cypers , grijs

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook