Nieuwe kat erbij? Volg dit stappenplan!
25 september 2017 
in Gedrag
3 min. leestijd

Nieuwe kat erbij? Volg dit stappenplan!

Heb je een nieuwe kat aangeschaft en heb je al een andere kat in huis? De verleiding is heel groot om de nieuweling plompverloren in je huis te plaatsen. Sterker nog, heel veel mensen volgen deze grote-stappen-snel-thuis-methode. In sommige gevallen gaat dat fantastisch en levert het geen enkel probleem op. Er kleeft alleen wel een groot risico aan. Het kan namelijk ook wel eens wat minder fantastisch verlopen. In dat geval heb je een groot probleem: je katten worden geen vriendjes en zullen veel stress ervaren in elkaars aanwezigheid. Als je dat wilt voorkomen, dan staat je slechts één ding te doen: heb geduld en plaats de katten bij elkaar volgens een stappenplan. Gaat een stukje langzamer, maar zowel jij als je katten zullen er profijt van hebben!

Kat als territoriaal dier

Wellicht ten overvloede, maar een kat is een territoriaal dier en hecht heel veel waarde aan zijn omgeving. Andere dieren die hij niet kent worden gezien als indringer van het territorium en die…moeten verjaagd worden. Uiteraard. In de natuur lukt dat prima omdat één van de twee tijdens een gevecht uiteindelijk het territorium opgeeft en het hazenpad kiest. De wereld is immers groot genoeg om ergens anders een nieuwe plek te vinden. Het is dus (anders dan bij andere diersoorten) niet zo dat er na een gevecht wordt besloten dat één van de twee de baas is en dat ze onder die voorwaarde samen kunnen leven!

Binnenshuis ligt dat opgeven van een territorium een beetje anders. Als verliezer van een gevecht zou je moeten kunnen verdwijnen naar een andere locatie, maar dat gaat niet wanneer er allemaal muren om je heen staan. Gevolg van het elkaar niet kunnen ontlopen? Een conflict dat niet opgelost wordt en dus stress!! Heel veel stress!

Stappenplan voor een nieuwe kat in huis

Let op! Voor iedere stap geldt: neem de tijd! Je kat is pas toe aan een volgende stap wanneer hij of zij niet meer negatief reageert. Voor de ene kat is dat binnen enkele uren, een andere kat heeft enkele weken nodig. Je katten bepalen het tempo!

Stap 1: Een eigen ruimte

Geef de nieuwe kat een eigen afsluitbare ruimte in huis. Dat kan een ongebruikte slaapkamer of werkkamer zijn. In deze ruimte plaats je eigen spulletjes voor de nieuweling: een kattenbak, eten, water, slaapplekjes, speeltjes, een krab/klimpaal en veel verstopplekjes. Deze ruimte wordt de uitvalsbasis van de nieuwe kat. Let op: een badkamer of de lievelingskamer van je andere kat zijn niet zo’n goed idee. Spelen met je nieuwe kat doe je voor nu alleen binnen deze kamer. Houd de deur gesloten.

Stap 2: Geuren uitwisselen

Neem een doekje en aai daarmee langs de geurklieren van de nieuwe kat. Dit doekje leg je vervolgens bij de andere kat en kijk goed hoe hij of zij reageert. Wees gul met snoepjes bij elke toenaderingspoging tot het doekje. Reageert je kat nieuwsgierig? Of is je kat wat minder enthousiast of reageert hij zelfs met blazen of grommen? Dan zul je deze stap vaker moeten herhalen, net zo lang tot je kat niet meer vervelend reageert op het geurdoekje.

Dit zelfde doe je ook voor de andere kat. Met een nieuw doekje uiteraard.

Stap 3: Nieuweling op verkenningstocht

Zorg dat je “eerste” kat even in een ruimte zit waar hij afgescheiden is van de rest van het huis, bijvoorbeeld een slaapkamer. Dan laat je je nieuwe kat op zijn gemakje het huis verkennen door zijn kamer open te zetten. Na deze tocht gaat de nieuwe kat terug in zijn eigen kattenkamer (deur dicht!) en is het de beurt aan de andere kat om de nieuwe geurtjes in huis op te pikken.

Stap 4: Elkaar bekijken

Voor deze stap is van extra belang dat je er bij blijft om op tijd in te kunnen grijpen wanneer ze er toch niet zo aan toe blijken te zijn om elkaar al te zien. Houd deze sessies kort. Een minuut of twee per keer is voldoende.

Zet de deur van de nieuwe kat op een kleine kier en ga er zelf tussen zitten. Kunnen ze elkaar zien? Snoepjes! Zorg er voor dat ze niet te dicht bij elkaar komen, liever te ver weg dan te dichtbij. Je kunt de snoepjes dan ook het best een klein stukje van je af gooien.

Ben je met twee personen? Dan kun je ook met beide katten spelen op een afstandje van de kier.

Bij positieve reacties kun je de deur steeds een klein stukje verder open zetten tijdens het snoepjes voeren of spelen. Gaat het minder goed dan gehoopt? Stop dan voor vandaag en probeer het gewoon morgen nog een keer.

Do’s & Don’ts

Do’s

  • Neem de tijd en heb geduld
  • Eigen spullen voor elke kat
  • Respecteer het feit dat katten territoriaal zijn
  • Laat je katten het tempo bepalen
  • Pas verder gaan met een nieuwe stap als de huidige stap geen enkele stress meer oplevert

Don’ts

  • Laten uitvechten
  • Plompverloren bij elkaar zetten
  • Sneller willen gaan dan de katten aangeven

Tot slot

Deze methode kost wat tijd en de duur ervan is afhankelijk van de katten zelf. Het is de investering in ieder geval meer dan waard. Uitvechten is nooit een goed idee en levert, zoals ik al heb uitgelegd in het stukje over territorium, geen enkele oplossing. Rust, tijd en geduld zijn de sleutelwoorden wanneer het gaat over kennismaken met nieuwe katten.

Over de schrijver
Suzanne
Door

Suzanne

op 18 Jul 2020

Ik ben een beetje laat met het lezen van de tips hierboven. Heb mijn nieuwe kat moeten weggeven alleen omdat mijn eerste kat met deze niet kon wennen.

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook