5 rare gewoontes van je kat verklaard
26 april 2016 
in Gedrag
1 min. leestijd

5 rare gewoontes van je kat verklaard

Katten zijn vreemde wezens op zijn tijd. Met nog vreemdere gewoontes. Ben je je viervoeter lekker aan het kroelen, showt ‘ie uitgebreid zijn achterwerk. Denk je net lekker te gaan slapen, heeft je pluizenbol opeens zijn dolle vijf minuten. Waarom doen ze deze gekke dingen? In dit artikel bespreek ik het antwoord op 5 van deze rare gewoontes.

Gewoonte 1: Achterwerkinspectie tijdens het kroelen

Je kent het wel. Je kat komt bij je op de bank, je aait hem lekker over zijn ruggetje; steekt ‘ie nog net niet zijn anus in je oog. Niet zo’n smakelijke gewoonte, maar wel heel goed bedoeld. Katten doen dit onderling namelijk ook als manier om elkaar te begroeten. Het is een uitnodiging om even aan elkaars geurklier te ruiken. Doe met deze informatie vooral wat je wilt..

Gewoonte 2: De dolle vijf minuten

Geen kat die het nog nooit gedaan heeft; het ene moment liggen ze nog lekker te soezen boven de verwarming, het andere moment krijgen ze het in hun bol en trekken ze loeiharde sprintjes door de kamer. De meeste baasjes kunnen weinig anders dan verbouwereerd toekijken. Zo snel als dat dit gekomen is, zo rap is de rust ook weer teruggekeerd. De reden dat je kat dit gedrag laat zien is wellicht omdat er een energie-overschot is. De meeste katten worden binnenshuis te weinig gestimuleerd waardoor ze hun energie niet zo goed kwijt kunnen. Een rondje door de kamer racen is dan een manier om een beetje te ontladen. Als je je kat dagelijks goed moe speelt zal dit gedrag vanzelf verminderen.

Gewoonte 3: Bovenop je spullen gaan liggen

Je toetsenbord, de krant of het boek waar je nét mee bezig bent; sommige exemplaren gaan er al-tijd bovenop zitten als het niet uitkomt. De voornaamste reden voor dit gedrag is aandacht. Je kat weet heel precies dat hij dit op deze manier krijgt. Die vorm van aandacht hoeft niet eens positief te zijn; boos worden is ook een vorm van aandacht. Meer leuke aandacht geven in de vorm van spelen en kroelen is dan ook mijn advies.

Gewoonte 4: In (te) kleine dozen kruipen

Door rondom zichzelf allerlei wanden van de doos te voelen waant je kat zich beschermd en veilig. Het is voor je kat een prettige verstopplek om van daaruit zijn omgeving te kunnen observeren.

Gewoonte 5: Kopstoten uitdelen

Je kat heeft op zijn kopje meerdere geurklieren zitten waarmee hij op deze wijze zijn eigen geurtje afgeeft aan alles waar hij tegenaan kopt. Het is een manier om je te begroeten, aandacht te vragen, maar ook om zichzelf gerust te stellen door overal vertrouwde geurtjes te stempelen.

Ik ben wel benieuwd; Welke gekke gewoontes heeft jouw kat?

Over de schrijver
M.J. Folleras
Door

M.J. Folleras

op 08 Nov 2015

Ik heb een Burmees en die kan loeien als een koe !!! Valt vlak voor je voeten neer om geaaid te worden loopt een paar stappen en valt dan weer als een blok en natuurlijk wordt hij altijd geaaid. Hij is een crimineeltje en jat alles. Maar hij is het liefste wat mij is overkomen !!!!!!!!!

Ilse
Door

Ilse

op 08 Nov 2015

Klinkt als een onwijs gezellige kat! :-)

Phara
Door

Phara

op 08 Nov 2015

Onze kat Garfield, 14 jaar likt al jaren aan zakken... Plastic zakken meer bepaald...

Ilse
Door

Ilse

op 08 Nov 2015

Hoi Phara, daar is jouw Garfield beslist niet de enige in hoor! Veel katten vinden plastic zakken heel erg aantrekkelijk; het ritselt heel erg mooi, het maakt gekke bewegingen en soms glimmen ze ook nog. Daarnaast schijnt het zo te zijn dat er in sommige zakken bepaalde vetten/olieën gebruikt worden die voor je kat aantrekkelijk zouden kunnen zijn. ;-)

remmer
Door

remmer

op 08 Nov 2015

Mijn kat likt zo nu en dan de haren van een menselijk hooft schoon. vooral die waar gel in zit vind ze lekker.

Ilse
Door

Ilse

op 10 Nov 2015

Dan kan ie het vast goed met je vinden! Katten die elkaar mogen doen dit onderling ook :-)

Elly
Door

Elly

op 09 Nov 2015

mijn kat heeft n nieuw ritueel. wanneer je pssstt roept wanneer je in de slaapkamer komt springt hij op bed en laat zich om vallen met een leuke miauww erbij. dan wil hij over zijn kont geaaid worden. als je weer roept pssstt doet hij het tig x . dit gaat zo n 5 minuten door. hij vind t een geweldig spelletje

natasja
Door

natasja

op 11 Nov 2015

Wij hebben twee katten. Twee zusjes. Één van de twee reageerde met een miauw als ik naar haar fluit en komt dan naar je toe. Ook kauwt ze de snorharen boven de ogen van haar zus af. Die dit allemaal goed vind. Ook krabt ze aan alle deuren die dicht zijn net zo lang tot er iemand open doet dan is het blij heel hard miauwen en knorren.

Rieneke
Door

Rieneke

op 11 Nov 2015

Mijn kat bijt me. En dan vooral in mijn neus. Als ik snel genoeg ben neemt hij ook genoegen met mijn kin of hand. Het gaat niet heel hard ofzo, maar even zijn tanden erin zetten vindt hij prettig. (Mijn neus alleen niet?)

martin
Door

martin

op 20 Feb 2016

Dag, ik ben een oude vent en heb 2 door andere afgedankte katers. TYGER is zeker 15 jaar, OSKAR ongeveer 4-5. jaar. ZE merken dat ze veel aandacht van mij krijgen, willen GRAAG in m,n buurt zijn en knorren er vrolijk op los door dicht tegen mij aan te liggen,(soms net vrouwen)"" ZE praten"" vaak tegen mij, of vangen een muis voor mij, of nemen een halve vis mee van buiten mee,LEKKER Joh maar niet heus. Eerst konden ze elkaar niet uitstaan maar nu wachten ze op elkaar als ze de bloemetjes gaan buitenzetten of lekker de vechtsport gaan beoefenen (soort KARATE of zo). (veel katten in de buurt) TYGER wil vaak mee in de tas van mijn snorscooter om een eindje mee te rijden (ZELF heeft hij nooit het rijbewijs gehaald ,de, sukkel. Jammer dat hij niet zelf de boodschappen kan halen)......Of COMPUTER kijken vindt hij leuk z,n favoriete POEZEN programma op you-tube..... Leuk joh, ik ben gek met ze. Verwen ze eigenlijk veel te veel.. GROETJES....

Kelly mexy
Door

Kelly mexy

op 06 Oct 2016

Hahahaha wat heerlijk om te lezen! ❤️❤️❤️

Nancy
Door

Nancy

op 08 Sep 2017

Ook al zeg je dat je oud bent...je lijkt mij wel een lieve en gezellige man! Nog veel plezier met jouw schatten van katten. Ik heb er eentje en ze is mijn lieverd. Fijn weekend!

Lenie B.
Door

Lenie B.

op 12 Apr 2016

Wow, net even zitten snuffelen tussen alle info en ben nu al leuke weetjes en antwoorden tegengekomen. Ik kom zeker vaker terug.Ik heb niet echt een weetje wel een vraag over vreemd gedrag wat ik maar niet afgeleerd krijgt bij een van mijn 2 poezenmeiden. De jongste is nu iets meer dan 3 jaar oud. En al vanaf haar 14e levensweek bij mij. Zij is verslaafd aan het knauwen op plastictassen/zakken.eet er stukjes van op. Die komen er gelukkig wel weer uit maar ik heb nog niets gevonden om het te stoppen. Elk tasje/zakje verdwijnd dan ook in de kast of prullenbak. Ben benieuwd of er een katvriendelijke oplossing is. Succes en veel plezier met de website en het e-boek.

Ilse
Door

Ilse

op 12 Apr 2016

Beste Lenie, Wat fijn dat je zoveel nuttige tips vindt en dankjewel voor je compliment!Over het mysterie katten en plastic zakken is nog een heleboel onduidelijk. Er zijn katten die er niets mee hebben, maar minstens zoveel katten die er verzot op zijn. Een verklaring daarvoor is mogelijk dat er gebruik wordt gemaakt van bepaalde vetten/oliën die kennelijk aantrekkelijk zijn. Waarom dat precies is is nog niet echt bekend.Wel is het zo dat het opeten van stukken plastic tot nare verstoppingen kan leiden. Ander risico van spelen met plastic zakken is dat je kat verstrikt raakt of, erger nog, stikt.Om deze redenen zou ik adviseren om, ondanks dat je kat die zakken fantastisch vindt, ze toch goed op te bergen. Zoals je wellicht in het ebook al gezien hebt zijn er met papieren zakken ook prachtige spelletjes mogelijk (ze smaken alleen niet zo lekker als de zakken van plastic). Als je verder voldoende voedsel, spel, ruimte en liefde aanbiedt is het opruimen van de zakken niet echt kat onvriendelijk:-).Veel speelplezier!

Dorine
Door

Dorine

op 26 Apr 2016

Mijn kater, Astro, is dol op lijm/plaksel. Likt graag aan het gom-randje van enveloppen en even iets afplakken met tape is er niet meer bij (meneer rust niet voordat hij de tape "gevangen" heeft). Hij trekt ook graag de plinten los (van die laminaat-plak-plinten) en krabt het stopspul bij de ramen weg. Volgens mij is hij dus een lijm-snuiver :-). Zijn broer Cosmo likt graag aan natte badkamervloer ipv te drinken uit super-de-luxe drinkfontein. Maar ja, wat is een Kat zonder rare gewoontes :-)....

Caren Peeters
Door

Caren Peeters

op 26 Apr 2016

Ik heb in mijn leven al heel wat katten gehad, en sommige (niet alle) 'graven' voordat ze gaan drinken. Ik heb me vaak afgevraagd waar dat vandaan komt. Is het omdat wilde katten vaak aan de rand van een watertje staan en dat ze het water naar zich toe halen door een kuiltje te graven, zodat ze niet in het water hoeven te stappen? Weet iemand het?

Terry
Door

Terry

op 26 Apr 2016

Mijn dochter heeft onze bejaarde poes high five leren geven :-) Deze poes is ook van jongs af dol op likken aan vingers. Haar bijnaam is dan ook 'tongske' :-D

Anja Ligtvoet
Door

Anja Ligtvoet

op 26 Apr 2016

Mijn kat mauwt als je naar haar wijst.zo gek ze doet het ook wel eens niet haha

kimberley pex
Door

kimberley pex

op 17 Jun 2016

Je kunt gewoon communiceren met katten. Wat jij denkt ,dat voelen zij. Geweldig. Die zalige, harige, liefdevolle ,genezende, héérlijkste,rustigste wezens op de aarde.

Mars
Door

Mars

op 21 Jun 2016

Mijn kat die word hartstikke "wild" nadat ie zijn behoefte gedaan heeft, het lijkt dan wel dat ie echt blij is "er vanaf te zijn"! Hahaha ;-)

Isa
Door

Isa

op 27 Jun 2016

Mijn kat en ik hebben een ritueeltje. Als ik 's avonds naar bed ga, komt mijn kat mijn kamer in 'huppelen' en als ik dan even klop op mijn bed, ploft ze letterlijk naast me neer en begint ze mijn hele hand te lijken. Elke avond weer, erg schattig

Zeliha Post-Sasirdi
Door

Zeliha Post-Sasirdi

op 26 Sep 2016

Wij hebben een Bengaal van ruim 6 maanden nu. Hebben haar bij de fokker gehaald toen ze 13 weken was. Het is een schat van een beest, lekker druk en speels. Maar als ze uitgeblust bij je komt liggen om geaaid te worden gaat ze aan haar eigen tepel zuigen! Geprobeerd haar af te leiden of meteen op de grond te zetten als ze dit doet maar niets helpt. Ze gaat dan rustig in haar mandje verder zuigen. Ik heb er niet zo'n last van maar mijn dochtertje van 10 vindt het raar en irritant. Vooral omdat ze soms hele harde zuig en smak geluiden erbij maakt.

IEF
Door

IEF

op 02 Oct 2016

IK heb een kat die ik een rolliebollie heb aangeleerd. Die rolt om wanneer hij ligt en ik zeg "doe maar rolliebollie". Mijn vriend wist niet wat hij zag! hahaha...Hij heeft altijd katten gehad maar wist niet dat je katten truukjes kon aanleren.. Ook altijd als wij kroelen, de kat en ik, steekt hij zijn achterkant in mijn neus. Heb mij altijd afgevraagd wat dit betekende, aangezien het meer honden gedrag is aan elkaars "achterkantje" ruiken

leny
Door

leny

op 08 Sep 2017

mijn kater komt altijd in mijn arm liggen als ik aan de laptop zit om te kroelen

Ans
Door

Ans

op 24 Sep 2017

Al drie van mijn katten heb ik geleerd om te apporteren. Ze vinden dit zó leuk om te doen, kunnen het uren volhouden. Propjes, muisjes, sluitingen van bijvoorbeeld broodzakken. Ze brengen álles terug... Goed voor hun conditie én voor de lijn! 😂😂

Ria Boeckhout
Door

Ria Boeckhout

op 22 Jun 2018

Mijn kitten poept of plast zijn speelgoed onder als ik terug kom bijvoorbeeld een paar uur weggeweest ik doe vrijwilligerswerk wat is daar de reden van kattenbak word elke dag schoongemaakt

kimberley pex
Door

kimberley pex

op 25 Aug 2018

Ilse , mag ik even een compliment maken wat betreft de prachtige zalige profielfoto ! Hartverwarmend. groeten kim en Jerke(mijn lieve slimme heerlijke dikke zwarte kater) uit Maastricht.

jeannette
Door

jeannette

op 11 Sep 2018

poes is mooi; zwarte pootjes en staart, verder zeer licht wit/grijs. zij kwam nooit buiten zegt de vorige eigenaar. bij mij hele dagdelen in de tuin. regelmatig rolt zij door de stront. dtinkt. alles is dchoon kattebak en dure brokken en shiba kuipjes. wat moet ik anders doen?

Ellen
Door

Ellen

op 29 Jan 2019

Onze poes wil alleen opmeten vaste plaats aangehaald worden: ons tapijt op de houten vloer in de huiskamer. Als we ‘s morgens binnenkomen kijkt ze ons vol verwachting aan en loopt naar “haar” plekje. Ook komt ze overdag regelmatig bij je staan, kijkt je aan, mauwt en gaat naar het kleed. Wil je haar ergens anders aaien, dan staat ze op en loopt ook weer naar haar plekje. Het opvallende is, dat ze er niet rechtstreeks heenloopt, maar via omtrekkende bewegingen, en dat doet ze op haar dooie gemakje zodat ze ons laat wachten. Als we daardoor eerder afhaken dan komt ze je geheid iets later “halen”. We hebben al ik weet niet hoeveel katten gehad, maar zoiets als dit hebben we nog nooit meegemaakt! Kun je voor dit gedrag een verklaring voor geven?

Dipinipy
Door

Dipinipy

op 06 Feb 2019

hoi hoi! Onze Iman likt je haren, ik weet niet of hij ze ook daadwerkelijk doorbijt en opeet. Het raspen komt eerst en daarna hoor je een soort geknisper. Kauwt ie erop? en dat van die anus dat ken ik ook maar al te goed....als ie net gepoept heeft flikt ie dat ook wel eens.... maar zo kun je met een zien of zijn gatje/broek schoon is...dat dan weer wel

Sabrina
Door

Sabrina

op 07 May 2019

Mijn kat vind het fijn om door plastic zakken geaaid te worden. En door plastic wegwerphandschoenen.. en boterhammenzakjes... kleding rollers.. sokken.. eigenlijk alles..

Boa
Door

Boa

op 05 Jun 2019

Hey ik heb onlangs een kitten van de straat gered en deze is me erg dankbaar en laat dat op vele manieren weten maar er is iets heel vreemd wat ze doet wat mijn andere katjes nog nooit hebben gedaan ze hapt echt heel specifiek naar mijn neusvleugels of ze wilt in mijn neus likken en oren het is heel vreemd want ze doet dit best vaak en als ik haar van mij afhaal komt ze terug heel doelbewust terug naar mijn neus en soms zelf ogen.. heeft iemand daar een verklaring voor?

engelbert van elk
Door

engelbert van elk

op 12 Aug 2019

hy komt pas savonds in actie. de rest van de dag ziet hy er bangerig uit. sluipt. wel eet hy goed en drinkt.

björn
Door

björn

op 14 Aug 2019

je kat is te jong bij haar /zijn moeder weg gehaald. mijn kat krabt bv nu aan zijn nek als hij eten nodig heeft.. Dit beter ipv vroeger dat hij ook in mijn neus beet om melk te krijgen.. Maar het afleren van dit gedrag is heel moeilijk.. Hij wil nog steeds soms in mijn neus bijten en hij is nu al bijna 5 Ik heb alle verhalen gelezen..Ik denk dat de meeste katten rare gewoontes hebben. komt denk ik omdat de meeste mensen nog steeds niet begrijpen hoe belangrijk het is dat je kat binnen de 10 weken heel goed socialiseren met mensen maar ook bij hun moederkat blijven.. als dit niet goed verloopt dan is de kans groter dat je kat deze gewoontes blijft behouden.. 👍

Bianca
Door

Bianca

op 26 Mar 2020

Mijn kat(vrouwtje)gaat bij de andere kat aan de aanzet van de staart ruiken als hij zich dan omdraait gaat ze slaan

Jorrit
Door

Jorrit

op 08 Jul 2020

De mijne springt op mijn schouders als ik mijn veters strik of achter de pc zit. vervolgens gaat ze daar liggen en vooral op zo'n manier dat je zowat een hernia hebt aan het einde.Oh ja en rare mauw achtige geluiden (bij gebrek aan een betere omschrijving) maken naar vogels die buiten vliegen.

Inneke
Door

Inneke

op 26 Sep 2020

Mijn kat Habibi is een gekke kat die ik gered heb nadat zijn moeder werd overreden (hij was 5 weken! 😍). Het is duidelijk een straatkat. Super lief en volgt me overal. Hou er van dat hij snachts is mijn knieholte komt slapen. Hij heeft graag dat je hem wrijft maar soms valt hij dan aan. Ineens uit het niets. Wat ik nog raar aan hem vindt is de gewoonte om stukjes vlees (vooral met been) mee neemt naar mijn mat en het daar opknauwt. Maar dat vind ik niet zo proper al die smurrie op m'n tapijt. En hij miauwt niet, enkel een piepgeluid en als hij binnen willen staat hij al een ruitenwasser met zijn poten over het raam te wrijven.

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook