12 tips om je kat te vermaken!

Spelen met je kat is ongeveer net zo belangrijk als de toegang tot eten en het hebben van een schone kattenbak. Toch is dat bij heel veel baasjes helemaal niet bekend. “Hij is al zó oud (12), dus spelen heeft hij echt geen zin meer in hoor!” of “Spelen is typisch iets voor kittens” zijn uitspraken die ik helaas vaak hoor.

Spelen met je kat is belangrijk!

Wist je dat spelen een functie heeft? Het stimuleert namelijk het jaaggedrag van je kat, je kat wordt er fitter van, het gaat verveling tegen én, als je samen speelt, versterkt het ook nog eens de band tussen jou en je kat! Dat alleen jonge katten spelen is absoluut een fabeltje; probeer het maar eens uit!

Spelen met je kat: hoe dan?

De mogelijkheden om met je kat te spelen zijn talloos en soms zie je door de bomen het bos niet meer. De speeltjes in de winkel worden steeds flitsender, maar ook steeds duurder. Een keuze maken wordt daarmee niet gemakkelijker.

Daarom geef ik je hier een rijtje van leuke spelletjes die jullie samen, of je kat alleen kan doen. Het draait hierbij in ieder geval niet om de duurste spelletjes met allerlei toeters en bellen. Spelen kan namelijk ook heel cheap en simpel zijn!

Spelen tip 1: Spelen met hengels

Tip: een prooi zal (als het goed is) niet zo snel op je kat af lopen. Wil je het spel dus interessant houden, dan beweeg je dus niet het speeltje naar je kat toe, maar beweeg je het van je kat af. Soms wat sneller, dan wat langzamer. Soms ligt een prooi even voor ‘dood’ om dan langzaam heel zachtjes wat te bewegen. Daarnaast zal een echte muis zich proberen te verstoppen maar daarbij stiekem misschien nog wat ritselgeluidjes maken…:-). Overigens zijn er heel veel hengels op de markt, van onwijs cheap tot redelijk aan de prijs. Hier thuis staan ongeveer 10 hengels (geloof dat het er meer dan mijn schoenen zijn, wat gaat hier verkeerd?), maar de Flying Frenzy bevalt vooralsnog het best.

Spelen tip 2: Brokjes verstoppen in huis

Door brokjes te verstoppen zal je kat op zoek moeten naar zijn ‘prooi’ door goed zijn neus te gebruiken. Begin door brokjes op gemakkelijke plaatsen te verstoppen. Om het spelletje uitdagend te houden kun je het spelletje steeds ietsje moeilijker maken door bijvoorbeeld plekjes te kiezen waar je kat voor moet klimmen of iets moet verplaatsen.

Spelen tip 3: Apporteren

Nee, dat is écht niet alleen voor honden. Katten zijn slimmer dan je denkt en ze kunnen dan ook echt lol beleven aan het 100 keer hetzelfde muisje terug brengen. Het is wel zo dat de ene kat er beter in is dan de andere. De Siamees van een vriend van mij vindt het fantastisch, mijn Europese korthaar begrijpt het hele idee na 12 jaar nog steeds niet.

Spelen tip 4: Andere trucjes aanleren

Dit kun je met of zonder clicker doen. Hier geldt, net als bij het apporteren, dat de ene kat dit sneller begrijpt dan de andere. Zo kun je je kat bijvoorbeeld leren zitten of een high five geven.

Spelen tip 5: Brokjes door de kamer gooien

De ene keer een brokje naar links, dan weer naar rechts. Veel katten vinden het fantástisch om achter hun brokjes aan te rennen. Zet die ene mooie vaas wel even op een veilige plek; het is namelijk soms wel een beetje een lomp spelletje.

Spelen tip 6: Sok met catnip of valeriaan

Vul eens een sok met wat vulmiddel (watten, oude stof, ritselend papier..whatever) en een beetje catnip of valeriaan en leg vervolgens een knoop in de bovenkant zodat hij goed dicht zit. Als je in een wat creatievere bui bent kun je met wat oude lapjes stof een knuffelkussen maken. Sommige katten kunnen zich er kostelijk mee vermaken!

Spelen tip 7: Kat-en-muis-spel

Men neme: een oude schoenendoos. Knip aan één zijkant een gat en in het deksel meerdere gaatjes. Maak een propje van papier of zilverfolie (of neem een speeltje) en maak deze vast aan een stokje. Het stokje beweeg je in de doos om je kat een beetje te prikkelen. Overigens hoeft het speeltje niet altijd aan een stokje: je kunt ook één van de favoriete speeltjes van je kat in de doos stoppen en je kat laten puzzelen om deze er weer uit te krijgen.

Spelen tip 8: Stokje onder de theedoek

Deze is mogelijk nog simpeler. Het enige dat je nodig hebt is een doek en een stok of pollepel. De stok beweeg je langzaam onder de doek. Kan niet lang duren voor je kat er vol bovenop springt!

Spelen tip 9: Zelf gehaakte muisjes met catnip

In het artikel over een speelmuisje haken vind je een stap voor stap handleiding!

Spelen tip 10: Voerpuzzels

In de natuur moet een kat ‘werken’ voor zijn eten. Dat klinkt wat vervelend, maar wat ik daarmee bedoel is dat er daar nergens een kant en klaar bakje met brokjes staat dat hij ook nog eens niet heeft hoeven zoeken. Om de behoefte naar voedsel zoeken/moeite doen voor je eten na te bootsen kun je gebruik maken van voerpuzzels. Je hebt ze in allerlei soorten en maten, maar je kunt ze ook zelf maken door wat wc-rollen kris-kras over elkaar te plakken en daar wat brokjes in te verstoppen. Hier staat vaak genoeg een vol etensbakje én een gevulde voerpuzzel en de volgende ochtend blijkt het etensbakje onaangeroerd en de puzzel helemaal leeg.

Spelen tip 11: Voerbal

Eigenlijk is dit een beetje een variant op een voerpuzzel. Het is namelijk een balletje met een (verstelbaar) gaatje. In dat balletje doe je de brokjes en je kat moet dan het balletje bewegen zodat er steeds een brokje uit rolt. Begin niet gelijk met het kleinste gaatje; je kat moet eerst leren begrijpen hoe het spelletje werkt zonder daarbij gedemotiveerd te raken. Als hij het trucje eenmaal doorheeft kun je het gaatje steeds wat kleiner maken. Mocht je nog geen voerbal in huis hebben, dan kan een wasbolletje ook dienst doen als ‘beginnersvoerbal’ of je maakt gewoon zelf een hip exemplaar!

Spelen tip 12: De Veter

Vraag me niet waarom, maar soms zit geluk in hele kleine simpele dingen. Kijk eens wat je kat doet als je een veter langzaam beweegt voor zijn neus..:). Ook gevonden veren of een propje aluminiumfolie doen het soms verrassend goed. Tip: laat je kat liever niet alleen spelen met de een veter of andere objecten die ingeslikt kunnen worden.

Tot slot

Voorlopig kun je even vooruit met een aantal leuke spelletjes. Als tip wil ik je daarbij nog meegeven dat je bij spel NOOIT je handen of voeten als prooi moet inzetten als je niet wilt dat je later constant aangevallen wordt.

Het kan zijn dat je kat nog een beetje moet wennen aan het feit dat jij opeens wilt spelen, maar je zult al snel zien dat ook je oudere kat snel mee gaat doen aan de spelletjes.

Daarnaast zijn en blijven het katten met ieder hun eigen voorkeuren. Waar de één graag achter een hengel aan vliegt wordt de ander veel blijer van het leren van een trucje. Probeer gewoon eens het een en ander uit en kijk waar je kat blij van wordt. Om het spannend te houden raad ik aan om veel af te wisselen tussen verschillende spelletjes. Veel speelplezier!

Welk spelletje vindt jouw kat het leukst? Ik zou het leuk vinden als je het hieronder in een reactie deelt!