Een voerbal voor je kat maak je gemakkelijk zelf!
12 januari 2016 
in DIY
2 min. leestijd

Een voerbal voor je kat maak je gemakkelijk zelf!

Veel katten eten veel te snel en/of te veel. De redenen daarvoor zijn talloos, maar het resultaat is vrijwel altijd hetzelfde: een kat met overgewicht. Om je kat een beetje bezig te houden of hem wat langzamer te laten eten kun je natuurlijk naar de dierenwinkel om daar een luxe voerbal te kopen, maar het kan simpeler. In dit artikel deel ik de cheape variant met je; je gaat deze ‘voerbal’ namelijk zelf maken!

Voerbal voor je kat: wat heb je nodig?

 • Plastic flesje (waterflesjes, maar bijv. ook die van de ‘verse’ sapjes in de supermarkt zijn prima!)
 • Scherp schroefje
 • Mensennagelknippertje (het schaar-model)
 • Vijl of klein stukje schuurpapier
 • Versierspulletjes
 • Brokjes of snoepjesvoerbal-kat-benodigdheden

 

Voerbal in elkaar zetten

  1. Spoel het flesje goed uit met warm water en eventueel een beetje afwasmiddel
  2. Poets eventuele etiketten er gelijk goed af
  3. Laat het flesje zonder dop vanbinnen drogen
  4. Met het schroefje draai je één of enkele gaatjes in het flesjevoerbal-kat-maken

 

  1. Met het nagelschaartje knip je die gaatjes tot een een formaat dat groot genoeg is om een brokje door te latenvoerbal-kat-knippen

 

  1. Vijl eventuele scherpe randjes goed om te voorkomen dat je kat zich kan bezeren
  2. Spoel het flesje nogmaals uit en af om te zorgen dat je kat geen stukjes plastic binnenkrijgt
  3. Versier het flesje (of laat het zo). Ik heb ook hier met een schroefje gaatjes in het dopje gemaakt en daar wat organzalint doorheen getrokken met behulp van een naald.voerbal-kat-versierd

 

Op deze manier heb je een supercheape voerbal voor je kat gemaakt. De brokjes kun je er uiteraard via het dopje in stoppen. Vindt je kat het te moeilijk? Maak dan in eerste instantie een flesje met wat grotere gaten zodat de brokjes er gemakkelijker uit vallen. Als hij het spelletje eenmaal door heeft, dan kun je er altijd nog eentje maken met kleinere gaatjes. Wil je nog een extra hindernis in het spelletje? Neem dan een flesje met een “ingeknepen” hals, zoals ik in het bovenstaande voorbeeld heb gebruikt.

Muis is intussen een doorgewinterde voerbal gebruikster en weet dan ook precies hoe ze het ding zo snel mogelijk leeg krijgt. Deze fles vindt ze dan ook, ondanks dat ze hem nog een beetje moeilijk vindt, fantastisch! Overigens heb ik aan het dopje wat slierten gemaakt (gaatjes gemaakt mbv het schroefje). Dit is niet voor iedere kat geschikt! Als je van je kat weet dat hij deze opeet, dan kun je die misschien beter achterwege laten of heel kort knippen (max 10 cm totaal).

Veel speelplezier! Laat je hieronder in een reactie even weten wat jouw kat er van vond?

Over de schrijver
Denise van Lent
Door

Denise van Lent

op 12 Jan 2016

Weer zo'n leuke DIY! En ook super leuk om gelijk te zien hoe zo'n voerpuzzel in de smaak valt bij je eigen kat. Hij is misschien nog iets te moeilijk maar Muis vind het zichtbaar leuk om te puzzelen. Veel katten prefereren puzzelen boven een normale voerbak. Ik moest erg lachen om de beschrijving "Mensennagelknippertje (het schaar-model)". Volgens mij bedoel je gewoon een nagelschaartje ;)

Ilse
Door

Ilse

op 12 Jan 2016

Dankjewel! :-) Ik bedoel inderdaad een doodgewoon nagelschaartje..;-). Muis heeft altijd wel een bakje voer staan, maar ze kiest, als het kan, inderdaad voor een spelletje!

Janneke
Door

Janneke

op 12 Jan 2016

Sinds kort eet onze oudste kat veel meer dan vroeger en wordt langzaam dikker, dit lijkt ons een leuk idee! Alleen hoe zorg ik met twee katten dat de andere kat genoeg krijgt en de 'dikke' niet alles van de ander opeet? Want dat zal ze eerst doen voor ze aan het speeltje begint vrees ik.

Ilse
Door

Ilse

op 12 Jan 2016

Je zou ervoor kunnen kiezen om ze allemaal zo'n speeltje te geven? Als dat geen optie is, dan zou ik eens kijken naar de mogelijkheden om je katten apart te voeren. Er bestaan voerbakjes (Surefeed) die alleen opengaan voor de door jou gekozen chipnummers; ze zijn prijzig (rond de 100 euro), maar het werkt goed! Je laat dan je slanke katten uit die Surefeed eten en de dikke kat uit zijn voerbal. Mocht je meer tips willen over afvallen bij je kat, dan raad ik je aan ook het artikel met de 10 tips te lezen: https://howtocat.nl/afvallen-kat-tips/ Heel veel succes!!

Koos
Door

Koos

op 24 Apr 2016

Laat ik zo'n voerfles/bal toch n paar maanden geleden uit mezelf ook bedacht en gemaakt hebben, deels om haar bezig te houden, en deels omdat mijn kat MauMau erg snel en veel at. Ik heb precies zo'n blauw flesje met smalle hals. Alleen rolt het niet echt op laminaat, het glijdt meer, t gewicht van de brokjes helpt ook niet mee... Een leeg tobblerone doosje (liefst 400gr) is ook erg leuk om voer in te doen, 1 kant open laten en poes peutert alles eruit. Bedankt voor je leuke ideeën!

Ilse
Door

Ilse

op 24 Apr 2016

Dankjewel voor je reactie! Zie het schuiven over het laminaat maar als extra hindernis in het geheel Koos! Tobleronedoosjes doen het hier ook goed, evenals keukenrollen (zonder het papier uiteraard), eierdoosjes of wasbollen. De mooiste kattenspelletjes blinken uit in het simpel zijn :-).

P.Rozeboom
Door

P.Rozeboom

op 13 Jul 2016

Ik heb voor mijn kat eentje gemaakt van een pringlesbus, maar dit was niet zo'n succes omdat de pringlesbus te zwaar was... Ik moest m dus voor haar rollen. Wel een leuk idee! Morgen maak ik er een van een plastic fles, hopelijk lukt dat wel!!!😁

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook