7 tips voor het verhuizen met een kat
18 september 2017 
2 min. leestijd

7 tips voor het verhuizen met een kat

Ga je binnenkort verhuizen? Verhuiswagen vullen, kat in het mandje, mandje in de auto en gaan. Of wacht, misschien zijn er toch nog wel wat voorzorgsmaatregelen om te nemen. Zoals je weet zijn katten ultieme gewoontedieren die slecht tegen veranderingen kunnen. Daarnaast zijn het soms net mini-houdini’s die in een onbewaakt ogenblik het hazenpad kunnen kiezen. Ga jij binnenkort verhuizen met een kat, dan heb ik hier een aantal tips voor je!

Tip 1: Chippen

Nee, dat helpt niet tegen het weglopen, maar maakt hereniging wel gemakkelijker. Weet je niet of je kat gechipt is? Vraag je dierenarts dan om dat te controleren.

Tip 2: Registreer de chip

Het lijkt misschien een open deur, maar er zijn helaas ontzettend veel mensen die hun huisdier wel gechipt hebben, maar de chip niet hebben laten registreren op hun naam. Op die manier kan je nog steeds niet bereikt worden wanneer jouw kat gevonden wordt.

Is je kat wel gechipt, maar weet je niet zeker of de chip geregistreerd is op jouw naam? Je kunt op www.chipnummer.nl het nummer invoeren en kijken of en waar de chip geregistreerd staat.

Staat de chip nergens geregistreerd? Dan kun je deze zelf registreren op www.ndg.nl of, wanneer je er niet uitkomt, vragen of de assistente van je dierenarts het voor je wil doen.

Tip 3: Een eigen kattenkamer I

Op de dagen voor de grote verhuizing zal het je maar gebeuren: je kat vindt alle hectiek maar niks en besluit zijn heil elders te zoeken. Die stress kunnen jij en je kat op dit moment even niet gebruiken. Om te voorkomen dat je last-minute nog met een bakje brokjes door de wijk moet om je kat ergens vandaan te toveren geef je hem tijdelijk een eigen ruimte in je oude huis. Uiteraard plaats je hier alles in wat de kat nodig heeft.

verhuizen-kat-tips

Tip 4: Een eigen kattenkamer II

Maak ook in de nieuwe woning een tijdelijke kattenkamer waarin je kat op de dag van de verhuizing kan verblijven en eventueel enkele dagen daarna. Daar breng je je kat heen vóórdat het hele verhuiscircus begint. In deze kamer zet je allemaal oude vertrouwde spulletjes voor je kat; het mandje, voer, water, kattenbak, speeltjes, verstopplekjes, slaapplekjes van oude kleedjes etc. De vertrouwde geuren en materialen maken dat de kat zich wat veiliger voelt. Op de deur plak je voor de verhuizers met koeienletters een waarschuwing deze deur niet te openen. Zorg ook dat de ramen van die ruimte goed afgesloten zijn.

Tip 5: Spelen en kroelen!

Ja, je hebt het vreselijk druk en die verhuisauto moet echt leeg/vol, maar vergeet in deze drukte niet om je lieve haarbal af en toe een beetje aandacht te geven. Het is allemaal al spannend genoeg.

Tip 6: Kattenkamer open? Ramen dicht!

Is de rust eindelijk wedergekeerd? Dan wordt het tijd dat je kat voorzichtig op eigen tempo je huis gaat verkennen. Controleer van te voren of alle ramen en deuren goed dicht zitten!

Tip 7: Niet gelijk naar buiten

Eenmaal verhuisd is het slim om je kat nog een aantal weken binnen te houden. Een minimum van vier weken is zeker aan te raden, al hebben sommige katten nog wel wat langer nodig.

Over de schrijver
brom
Door

brom

op 19 Sep 2017

doe bij je kat alle voetjes insmeren met roomboter[niets anders!!] dat werkt echt[ben 6x verhuisd met mijn katten!!,ze zijn echt de lucht van oude home kwijt en nieuwe huis is dan ook vertrouwd meteen ,meeste keren na 2 weken weer buiten gelaten voorzichtig en is goed gegana altijd ,maar bepaal die tijd zelf!! schone voetjes [de teentjes dus]is ook huis meteen vertrouwd voor ze!

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 17 Jan 2019

Mijn kat en ik verhuizen binnenkort ook naar een nieuw appartement. Ik merk dat ze de stress van het inpakken en opruimen al een beetje begint te voelen. De komende tijd zal ik haar in ieder geval wat meer aandacht geven en proberen haar een stressvrije ruimte te geven.

Ivan
Door

Ivan

op 19 Aug 2019

Mijn kat bleek gelukkig een uitzondering. Ik had me ontzettend zorgen gemaakt over die verhuizing. Liep al te bedenken dat ik de kat 10 dagen moest binnenhouden. Hij heeft me uiteindelijk geen ziertje stress bezorgd. Hij kwam er binnen, snuffelde wat aan zijn vertrouwde spulletjes, zette zijn nagels in het bankstel zoals hij dat zo graag deed, en ging zelfvoldaan op de nieuwe vensterbank liggen suffen.

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook