10 tips om je kat verkoeling te geven
21 juni 2017 
2 min. leestijd

10 tips om je kat verkoeling te geven

Katten kunnen best goed tegen warmte. Ze genieten dan ook met volle teugen van het heerlijke zomerweer. Toch kunnen de hoge temperaturen ook je kat een beetje te veel worden. Wat kun je doen om het niet zo ver te laten komen? In dit artikel lees je de 10 verkoelende tips om je kat veilig en prettig door de zomerwarmte heen te helpen!

Tips voor een beetje verkoeling

Tip 1: Geef je kat de vrijheid in huis

Omdat tegels lekker verkoelend werken is het een idee om ruimtes zoals de badkamer en het toilet lekker open te laten. Als we het dan toch over open of dicht laten van ruimtes hebben: kijk nog even een keertje extra voordat je bijvoorbeeld een zolderkamer of een andere warme ruimte sluit.

Tip 2: Voldoende drinkwater

Plaats voldoende schalen met drinkwater op meerdere plekken in het huis en in de tuin. Wanneer het erg warm is doe je er goed aan dit water regelmatig te verversen.

Lees ook: Tips om je kat meer te laten drinken

Tip 3: Drinkwater koel houden

Om het drinkwater lekker fris en koel te houden kun je een koelelement onder het waterbakje plaatsen. Een enkel ijsblokje in het water kan ook, maar pas op met grote hoeveelheden ijsblokjes! Het water wordt al snel te koud en je kat loopt het risico met de tong aan een blokje vast te blijven kleven. Wanneer je het bakje in de schaduw zet blijft het water nog langer koel.

verkoeling-kat-drinken

Tip 4: Spelen met water

Een grote bak water met wat ronddobberende speeltjes (pingpongballetjes, gemotoriseerde “visjes”) zorgt voor verkoeling via de pootjes.

Tip 5: Probeer het in huis koel te houden

In de vroege ochtend kun je de boel even lekker open gooien. Zodra het een beetje warmer wordt doe je er goed aan om de ramen, deuren en gordijnen te sluiten. Op die manier houd je de warmte zo veel mogelijk buiten.

howtocat-handboek

Tip 6: Koelmatten of coolpacks

Niet alle koelmatten zijn voor katten geschikt en niet elke kat kan het waarderen. Toch zijn ze het proberen waard. Als je een koelmat koopt, kijk dan specifiek of deze geschikt is voor katten. Met hun nageltjes kunnen ze namelijk de mat beschadigen en in aanraking komen met de vloeistof die er in zit.

  • Budgettip 1: Action verkoopt huisdier-koelmatten voor ongeveer 2,50 euro. Deze zijn heel geschikt voor katten.

verkoeling-kat-koelmat

  • Budgettip 2: Vries flesjes water of koelelementen in. Wikkel ze in een theedoek en leg ze neer naast een slaapplekje van je kat.

Tip 7: Zorg buiten voor voldoende schaduw

Ondanks dat het binnen vaak een stuk koeler is zal je zien dat je kat tóch buiten gaat liggen. Het is dus wel prettig als je kat daar een aantal schaduwplekken kan opzoeken.

Tip 8: Spelen op de koelere momenten

Van spelen krijg je het warm. Laat je kat overdag dus lekker tukken en daag hem ’s morgens en ’s avonds, als het wat koeler is, uit voor een spelletje.

Tip 9: Een ventilator

Je kunt een ventilator aanzetten in een ruimte van het huis. Niet elke kat vindt de wind fijn, maar er zijn er die het zeker kunnen waarderen. Kwestie van uitproberen dus.

Tip 10: Autoritjes

Autoritjes kun je het best vermijden of proberen zo kort mogelijk te houden. Kijk of je de reismand uit de zon kunt houden door bijvoorbeeld een handdoek voor het raam te hangen. Open deuren zijn er om in te trappen: laat je kat alsjeblieft niet achter in de auto. Ook niet voor een minuutje.

Heel veel succes!

Over de schrijver
Wendy
Door

Wendy

op 25 Jul 2018

Goeie tips! Ik ga straks meteen wat meer bakjes water neerzetten, en in de grote (hondenformaat) bak die ik al had, wat ijsklontjes doen... wat zijn katten overigens toch rare beesten: ik heb sinds paar weken toch maar een mobiele airco... de slang naar buiten wordt weliswaar warm maar dan nog is het erg fijn... was ik dus laatst poes aan het zoeken: ligt madame dus op de vensterbank náást die warme slang??! nu ja zeg, doe je je best om het koel te houden voor d'r krijg je dat hahaha!!

Ilse
Door

Ilse

op 28 Jul 2018

Haha zul je altijd zien Wendy!

Xandra
Door

Xandra

op 26 Jun 2019

Ja!!! Haha.. ik weet het. De lekkere schatten!

Jill Voysey
Door

Jill Voysey

op 27 Jul 2018

Waarom moet de water vers en cool. Ik heb altijd hiervoor gezorgd maar mijn katten drinken liever uit de vijver, een plasje vies water of uit de douche bak nadat ik heb gedoucht.

Ilse
Door

Ilse

op 27 Jul 2018

Dat kan Jill! Het verschilt een beetje per kat wat ze lekker vinden. De één houdt van slootwater, de ander geeft de voorkeur aan iets frissers ;-)

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 19 Mar 2019

Mijn kat heeft door zijn dikke vacht ook altijd veel last van de warmte in de zomer. Het is inderdaad een goed idee om je kat bewegingsvrijheid te geven zodat deze een koel plekje kan vinden. Mijn kat vind het altijd fijn om op de koude tegels in de gang te liggen. Op warme dagen zet ik daar ook zijn voer neer.

Eric
Door

Eric

op 24 Jun 2019

Mijn katten gaan doorgaans onder mn bed liggen in de (warme) slaapkamer.

Marie
Door

Marie

op 23 Jul 2019

Mijn kat heeft ook last van de hitte en blijft het liefst de hele dag op de vloer in de keuken liggen. Goed om te weten dat er ook speciale koelmatten bestaan. Wellicht vind mijn kat dit wel iets en wordt de warmte daardoor wat dragelijker.

Annick
Door

Annick

op 25 Jul 2019

Hoogste hittedag vandaag: ik heb van alles uitgehaald voor onze buitenpoezen. Ijsklontjes in een bord, ijsklontjes in het water, kannen water om de vijf voeten op het terras uitgieten, waar ze met de pootjes door lopen. Een doek leggen over de ligbank waaronder het donker is en wat meer koelte, omdat de zon er niet aankan. Ze eten enkel kattenkorrels, dus daar kan ik niets mee aanvangen. Nat voedsel wensen ze niet, geen enkele blikvoer die naar hun wens is, zelfs geen vers vlees. Een gevangen muis, zelfs een kikker eten ze, dat wel.

Innbus
Door

Innbus

op 26 Jul 2019

Gisteren was het erg warm. Poes gekoeld met een natte handoek en de poten heel even in een badje gezet. Leuk vondt ze het niet. Maar ze is zo dicht van vacht. Dat het overal te warm voor haar was op de warmte dag.

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook