Je kat iets afleren zonder plantenspuit!

Je wilt je kat iets afleren, maar zonder plantenspuit of andere straf. Dan maar machteloos gaan zitten toekijken als je kat iets doet dat niet mag? Nee natuurlijk niet! Je kat iets aan- of afleren vergt een andere benadering. Namelijk die van ongewenst gedrag ombuigen in positief gedrag. Hoe je dat doet? Dat lees je hier onder!

Natuurlijk gedrag van katten

Allereerst is het goed je te bedenken dat het merendeel van de gedragingen van je kat voor jou ongewenst is, maar voor je kat heel normaal. Denk daarbij aan klimmen, krabben, eten zoeken of per se op een hoog plekje willen zitten. Ook je behoefte op een relatief schone plek doen hoort daarbij.

Moet je dan alles maar accepteren omdat het natuurlijk gedrag is? Nope. De kunst is om je kat wél het natuurlijke gedrag te laten uitvoeren, maar op de daarvoor bedoelde spullen en plaatsen.

Wanneer er naar het idee van je kat niet voldoende (juiste) mogelijkheden zijn, dan kiest je kat iets dat hem of haar daarvoor het meest geschikt lijkt. Vaak zijn je gordijnen, je bankstel of je aanrecht daarvoor een prima alternatief. Zorg er dus allereerst voor dat in alle behoeften van je kat voldaan wordt.

Lees ook: Je huis catproof maken

Je kat iets afleren

Doet je kat iets dat niet mag? Grijp dan niet gelijk naar een strafmogelijkheid, maar vraag je eens af waarom je kat dat doet. Krabt je kat steeds aan hetzelfde hoekje van de bank terwijl ‘ie zich uit rekt na het middagdutje op die zelfde bank? En staat er geen krabpaal naast die slaapplek?

Bedenk je dan dat elke kat na een slaapje zich graag even lekker uit rekt en daarbij de klauwen in daarvoor geschikt materiaal hangt. Staat er geen krabpaal, dan is je bank dus een prima rek-en-krab-object. Het is niet om jou te pesten, je kat doet gewoon wat ‘ie nodig heeft.

Zie je dat je kat aan de bank krabt na zijn slaapje? Word dan niet boos, maar zeg rustig “nee” of negeer het gedrag en zet er dan bijvoorbeeld eens een stevige krabpaal naast. Beloon je kat wanneer hij de krabpaal kiest in plaats van je bank.

Lees ook: Help! Mijn kat krabt aan de meubels!

Springt je kat steeds op het aanrecht? Misschien staat er vlees te ontdooien, of is de druppende kraan interessant. Voedsel kun je dan beter opbergen en bij interesse in een druppende kraan kun je bijvoorbeeld eens kijken of een fonteintje door je kat gewaardeerd wordt.

Wat is jouw rol in het geheel?

Regelmatig geef je als baasje onbedoeld zelf een goede reden voor je kat om door te gaan met het gedrag. Denk aan het nachtelijk miauwen aan je slaapkamerdeur. Op het moment dat jij zuchtend je bed uit stapt heb je je kat nog voordat de deur open is al beloond voor het gemiauw: aandacht was namelijk exact hetgeen waar hij op uit was. Een zucht, een snauw of een paar lieve woorden. Het valt allemaal onder de noemer aandacht. Negatieve aandacht is ook aandacht!

Soms ligt het allemaal wat complexer. Denk aan katten die sproeien of plassen in huis. Daarover heb ik al eens eerder  uitgebreide artikelen geschreven. Soms is de oplossing daarvan relatief simpel, maar regelmatig ook wat ingewikkelder. In veel gevallen biedt straffen eerder een verergering van het probleem dan dat het bijdraagt aan de oplossing ervan. Als angst een rol speelt bij het gedrag dan is het helemáál gemeen om te straffen.

Lees ook: Sproeien do’s & don’ts

Vergeet goed gedrag niet te belonen!

Krabt je kat eindelijk aan de daarvoor bedoelde palen en matten? Kiest je kat een andere uitkijkplek? Vergeet je kat dan niet te belonen. Dat kan met een kroel, een snoepje of een spelletje. Allemaal prima zolang je kat het fijn vindt. Zo gaat je kat de alternatieven als nóg leuker ervaren en is de kans groot dat ze goed geaccepteerd worden en blijven.

Tot slot

Samengevat komt bovenstaande op het volgende neer:

  1. Straffen werkt niet, maar kan het probleem wel verergeren
  2. Je kunt beter kijken naar waarom je kat iets doet
  3. Realiseer je dat voor ons ongewenst gedrag voor je kat vaak een uiting van natuurlijk gedrag is of dat je kat er op zijn minst een heel goede reden voor heeft
  4. Vraag je af of je niet stiekem zelf aan het gedrag bij draagt door op verkeerde momenten te belonen
  5. Als je weet waarom je kat iets doet kun je een alternatief bieden
  6. Beloon positief gedrag

Kom je er met deze tips niet uit? Dan kan ik je enkel aanraden een goede kattengedragstherapeut in de arm te nemen. Die kan samen met jou goed kijken naar wat je kat beweegt en waarom hij of zij per se bepaald gedrag wil uitvoeren. Vervolgens wordt er een helder plan van aanpak gemaakt. Jij blij, kat blij!