10 tips om je huis catproof te maken!
07 juni 2016 
2 min. leestijd

10 tips om je huis catproof te maken!

Als je een kat in huis haalt zul je al snel ondervinden dat ze uitermate nieuwsgierig zijn. Een beetje een actieve kat klimt overal op, kruipt overal onder en verstopt zich overal tussen. Hoe zorg je nou dat je kat dit gedrag op een veilige manier kan blijven uitoefenen? In dit artikel deel ik 10 tips met je om je huis volledig catproof te maken!

Catproof huis? 10 tips!

Tip 1. Check je keukenkastjes

Zorg dat alle schoonmaakmiddelen, medicijnen en scherpe voorwerpen achter een kinderslot staan (ja, sommige katten krijgen kastjes en deuren moeiteloos open!)

Tip 2. Loop je huis na

Zijn er kiepramen? Of raampjes op een bovenverdieping die standaard open staan? Staan er planten die mogelijk giftig zijn voor je nieuwe vriendje?

Tip 3. Hobbyspulletjes 

Naalden, lange draden, bollen wol of een combinatie ervan; je kat speelt er graag mee, maar het kan tot gevolg hebben dat hij naald en/of draad inslikt.

Tip 4. Apparaten in en om het huis

Katten hebben nogal eens de neiging op warme plekken op te zoeken. Een droger is zo’n zalig opwarmplekje. Kijk dus altijd goed voordat je het deurtje sluit! Ook allerlei snoeren van apparaten zijn voor sommige vriendjes onweerstaanbaar. Heb jij zo’n exemplaar? Probeer zoveel mogelijk snoeren weg te werken onder plintjes en trek, als je niet thuis bent eventueel zijn favoriete snoeren uit het stopcontact.

catproof-huis-apparaten

Tip 5. Vuur

Vuur (gasfornuizen, kaarsen) moet door sommige katten uitgebreid bestudeerd worden, blijf er bij als je niet wilt dat je kat straks zonder snorharen rondloopt.

catproof-huis-vuur

Tip 6. De prullenbak

Daar zitten nou niet de meest veilige materialen in voor je kat (kippenbotjes, medicijn- of schoonmaakmiddelrestjes etc). Het mooist is het om een variant te kopen die je viervoeter niet open kan maken.

Tip 7. Rommel in huis

Plastic zakken; de meeste mensen hebben er aardig wat van rondslingeren. Je kat kan er, net als kleine kindjes, in stikken! Flossdraad is voor je kat leuk om mee te spelen, maar als je kat het binnenkrijgt kan het fataal aflopen.

Tip 8. Check je garage

Ook in je garage of berging moeten chemische stoffen en bestrijdingsmiddelen goed opgeborgen zijn op een plek waar je kat niet zomaar bij komt. Vergiftigingen met (gemorst) antivries zijn berucht!

Tip 9. Je tuin of balkon

Als je kat wel naar buiten mag, maar niet van het balkon af of de tuin uit, dan zul je deze goed moeten afschermen. Voor balkons zijn er allerlei netten in de handel die je niet een al te sterk gevangenis-gevoel geven. Je tuin kun je het beste omheinen met een stevige schutting. Bovenop de schutting kun je een stukje gaas plaatsen om te voorkomen dat je kat er overheen kan.

catproof-tuin

Tip 10. Prikkel je kat

De natuurlijke gedragingen zoals jagen en hele einden lopen kunnen binnen niet uitgevoerd worden. Zorg dus dat je kat zich niet verveelt en dat je hem dagelijks goed moe maakt! Daarnaast is er een aantal kattenbenodigdheden die iedere eigenaar standaard in huis hoort te hebben, zoals krabmogelijkheden en eigen slaapplekjes.

Heb jij nog tips? Delen in een reactie mag altijd!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook