Wil jij ook een kat die zich niet verveelt?
Direct Toegang
X
Wil jij ook een kat die zich niet verveelt?
50% Complete

Page content

Help! Mijn kat krabt aan de bank!

article content

Help! Mijn kat krabt aan de bank!

Meubelkrabbende katten: ze zijn zo frustrerend af en toe. Heb je een mooie grote krabpaal voor je kat gekocht, krabt hij je bank aan gort. Of je mooie nieuwe steigerhouten eettafel. En de krabpaal? Die heeft hij nog niet eens van dichtbij bekeken. Hier lees je waarom je viervoeter dit gedrag vertoont én wat je er aan kunt doen!

Waarom krabben katten?

Katten hebben meerdere redenen om je huisraad te molesteren. Wat veel mensen niet weten is dat krabben op zich een heel natuurlijke gedraging is. Het is geen vorm van stout zijn en het is zeker niet een manier om je te pesten.

 • Onderhoud van de nageltjes: door te krabben houdt je kat zijn nageltjes kort en scherp.
 • Rekken en strekken van de spieren na het broodnodige middagdutje.
 • Markeren van zijn territorium. Dat doet je kat op een aantal manieren:
  • Visueel: door te laten zien dat hij er krabt én door krabsporen achter te laten
  • D.m.v. geur: via de voetzooltjes laat hij een geurtje (ook wel feromonen genoemd) achter voor de andere katten. Dat geurtje kunnen wij gelukkig niet ruiken, maar andere katten weten precies van wie welk geurtje afkomstig is.kat-krabt-meubels

Uiteraard kiest je kat voor het krabben graag een opvallende plek in je huis of in de tuin, of langs veelgebruikte looproutes. Op die manier is de kans dat andere dieren deze krabkunsten opmerken het grootst.

Wat kun je doen tegen krabben aan je meubels?

Het moge duidelijk zijn dat krabben voor je kat een noodzakelijk iets is. Het grootste probleem zit hem bij de meeste mensen in het niet hebben van voldoende krabmogelijkheden (dat wil zeggen; alternatieven voor je bank of tapijt) of dat die er wel zijn, maar op de verkeerde plek. What to do?

 • Zorg voor voldoende krabmogelijkheden in huis. Dat kan zijn een of meerdere krabpalen, maar ook krabplankjes of krabmatten zijn in de handel. Als je een krabpaal gaat kopen, kies er dan één die goed stevig staat en die groot genoeg is dat je kat zich er helemaal tegen kan uitrekken. Kies je een klein wiebelig dingetje, dan is de kans groot dat je kat er niets mee doet.
 • Kijk eens goed naar de voorkeuren van je kat. Waar krabt hij precies aan? Is dat fijn, of juist grof materiaal? Voor de behangkrabbers is een kartonnen krabplank wellicht fijn, terwijl voor andere exemplaren jute of touw fijner is. Krabt hij graag horizontaal of verticaal? Als hij liever horizontaal krabt, dan zal je kat een krabplankje wellicht meer waarderen dan een paal.
 • Plaats je nieuwe krabspulletjes niet in een wegstophoekje. Het is beter om ze te plaatsen op de looproute van je kat, of, als het niet anders kan, voor de krabplekken van je kat (bijv. een hoek-krabplank in de hoek waar het behang gesloopt wordt). Een andere goede optie is naast zijn slaapplek, om zich daar even lekker te kunnen uitrekken.
 • Spray of druppel een beetje valeriaan (verkrijgbaar bij reformwinkels) op de nieuwe krabmogelijkheid; de meeste katten zijn er verzot op.
 • Maak de krabplekken minder goed bereikbaar. Dat zal niet altijd een optie zijn, maar soms helpt het al om gewoon iets voor de plek te plaatsen. Uiteraard is het wel vriendelijk om een alternatief aan te bieden.kat-krabpaal

Muis op haar nieuwe krabpaal

Hoe kun je het gekrabbel aan je meubels in het vervolg voorkomen?

Zorg dat er van kitten af aan een grote, stevige, stabiele krabpaal en enkele krabplankjes op de juiste plaatsen staan (de looproutes van je kat dus!). Ook je kitten kun je met behulp van een beetje valeriaan leren dat een krabpaal fantastisch is, maar ook spelen rond en met de krabpaal is een goed middel. Krabt je kleintje er aan? Beloon hem dan uitgebreid.

Maakt jouw kat netjes gebruik van een krabpaal of moet je huisraad het ontgelden?

 

 

E-book 25 KattenSpelletjes!
Helemaal GRATIS! Vul je naam en e-mailadres in om het E-book te ontvangen:
Wij hebben ook een hekel aan spam
Ilse
Hoi! Ik ben Ilse. Dierendokter en schrijfster van de artikelen voor HowToCat. Mijn missie is dan ook het kattenleven ietsje gemakkelijker maken door jou te helpen met het maken van de juiste keuzes voor je kat. Naast mijn passie voor de diergeneeskunde -in het bijzonder de kattengeneeskunde- heb ik een speciale interesse in het gedrag van katten. Waarom doen ze nou wat ze doen? En hoe kunnen wij daar het beste op inspelen als dierendokters en poezenbaasjes? Al die kennis deel ik graag met je!

Comment Section

5 reacties op “Help! Mijn kat krabt aan de bank!


Door F. van Onzen op 28 januari 2016

Als het aan mijn kat lag….
kocht ik iedere 6 maanden een nieuwe karbpaal.
Hij verwoest ze met plezier 😛


Door Wim op 11 augustus 2017

Dus met andere woorden maakt heel je huis kat vriendelijk en je meubels doen er niet toe
Dan maar geen kat


Door tonny op 19 juli 2018

iemand die gek op zijn kat is vind dat niet erg…..


Door Matti op 1 oktober 2018

Ik vind dit een goed artikel, ik ga meer krab gelegenheid creëren. Ben gek op mijn kat maar toch wel een beetje zonde van mijn mooie tapijt.


Door Anton op 28 oktober 2019

Er staan meerdere soortgelijke adviesen op internet maar ik zoek een advies over wat ik op de beschadigde plekken op de bank doe, apart van tevens een krabpaal plaatsen.

Plaats een reactie


*