Wil jij ook een kat die zich niet verveelt?
Direct Toegang
X
Wil jij ook een kat die zich niet verveelt?
50% Complete

Page content

Blaasgruis! Wat mag mijn kat nog wel eten?

article content

Blaasgruis! Wat mag mijn kat nog wel eten?

Blaasgruis of blaasstenen komen bij katten heel veel voor. De diagnose blaasgruis/stenen betekent voor jou als personeel dan ook vaak meer dan de meeste mensen denken. Je kat zal in de meeste gevallen worden veroordeeld tot een andere voeding om te voorkomen dat deze stenen of het gruis weer voor problemen kunnen zorgen. Niet elke kat is er blij mee om een ander type voer voorgeschoteld te krijgen en het voorkomen van nieuwe problemen kan dan soms uitmonden in een heuse strijd. In dit artikel vertel ik je over de invloed van deze voedingen op blaasgruis en stenen én leg ik je uit welke mogelijkheden er zijn zodat je kat iets te kiezen heeft. Lees je mee?

Let op: In dit artikel geef ik je alternatieven voor de voeding die je dierenarts je heeft voorgeschreven. Deze voedingen zijn een vervanging voor de voeding die de dierenarts je geboden heeft, maar géén vervanging voor eventuele andere behandelingen en medicijnen die je dierenarts met je besproken heeft! Daarnaast is dit artikel niet geschikt om zelf een diagnose te stellen en adviseer ik je daarvoor contact op te nemen met je dierenarts.

Soorten blaasgruis & blaasstenen

Af en toe krijg ik van een lezer(es) de vraag welke voeding er voor de kat met een blaassteen kan worden gekocht. Het type steen is voor de eigenaar vaak onbekend en daarmee eindigt de zoektocht dan ook direct. Veel eigenaren hebben geen idee dat er heel veel soorten steentjes bestaan en dat de behandeling per type verschilt. Wist jij dat?

Tip: Om te weten hoe je een probleem kunt oplossen zul je moeten weten wat precies het probleem ís. Dat geldt dan ook zéker voor blaasgruis en blaasstenen. Als je dierenarts een diagnose heeft gesteld, dan doe je er goed aan om te vragen of hij of zij het type gevonden kristallen of stenen voor je op een briefje kan schrijven. Zo weet je zeker dat je, mocht je willen overschakelen van voeding, niet per ongeluk de verkeerde variant koopt.

Voor het ontstaan van blaasgruis of stenen in het algemeen kan ik je zeggen dat katten die weinig drinken en katten die overgewicht hebben meer risico lopen op de vorming er van. Het is dus altijd goed om te zorgen dat je kat voldoende drinkt en slank blijft of af valt! Daarnaast spelen ras, leeftijd en geslacht een rol.

In dit artikel geef ik je 14 tips om je kat te laten afvallen

In dit artikel lees je hoe je je kat kunt stimuleren om meer te drinken

blaasgruis-natvoer-kat

Waarom bestaat er niet gewoon één type blaasstenen-voeding?

De vorming van stenen hangt af van de zuurgraad van de urine, maar ook van hoe geconcentreerd deze urine is. De zuurgraad en concentratie van urine is o.a. afhankelijk van de voeding. Zo is urine van dieren (en mensen) die veel vlees of eiwitrijke granen eten bijvoorbeeld veel zuurder dan van een strikte planteneter. Ook een blaasontsteking kan er voor zorgen dat de urine minder zuur wordt.

Om het nog een beetje ingewikkelder te maken kan ik je vertellen dat de ene kristalsoort (bijvoorbeeld struviet) zich graag vormt in een basische (niet zure) urine en de andere kristalsoort zich juist manifesteert in een zure urine (bijvoorbeeld cystine). Voor de ene steen zit de oplossing in een voeding die zuurder maakt en voor de ander juist in het tegenovergestelde.

Er zijn ook bepaalde blaasstenen die het gevolg zijn van bepaalde ziektes. In dat geval zal met name de onderliggende aandoening behandeld moeten worden.

Nu begrijp je misschien ook waarom je niet zomaar een zak anti-blaassteen-brokken uit een schap kunt trekken zonder te weten wat jouw kat eigenlijk nodig heeft! Stap 1 is dus: zorg dat je weet om welke steen het gaat! Je dierenarts kan het voor je bekijken onder de microscoop.

Soorten voeding per type steen

Goed. Je hebt je dierenarts gevraagd welk type kristal of steen er bij jouw kat gevonden is. Je dierenarts heeft daar (na een eventuele operatie of andere behandeling) een voeding bij gevonden, maar je kat kan deze niet waarderen. Wat kun je dan nog meer? Ik bespreek in onderstaande tabel de veel voorkomende kristallen/stenen en bijpassende voedingen. De voedingen die genoemd zijn, zijn er vrijwel allemaal in een droge brokken én een natvoer variant.

Let op: Heeft je kat naast blaasgruis of een steen ook een ander probleem? Deze voedingen adviseer ik je puur op basis van het probleem in de blaas. Als jouw kat daarnaast ook een probleem heeft met andere organen, zoals hart, lever of nieren, dan mag je deze voedingen niet altijd zomaar gebruiken. Ga in dat geval altijd naar je dierenarts om daar te bespreken of de voeding die je op het oog hebt wel of niet geschikt is!

blaasgruis-kat-voer-tabel

Is deze lijst compleet? Nee, zeker niet! Dit zijn de merken waar ik in de praktijk de meeste ervaring mee heb en waarvan ik weet dat ze werken. Het geeft jou de mogelijkheid om een andere keuze te maken als je kat de voorgeschreven brokjes echt niet lekker vindt. Heb jij een ander merk gevonden waarvan je je afvraagt of het geschikt is voor je kat, dan kun je dat uiteraard altijd aan je dierenarts voorleggen.

Snacks voor katten met blaasgruis of stenen?

Voor katten met struviet zijn wel enkele snacks op de markt, zoals TROVET Multi Purpose Treats MPT (Fish) of CLiNiC FDS. Voor de meeste andere stenen bestaan dit soort snoepjes helaas niet.

Wel kun je een klein zakje brokken van een ander merk (maar wel geschikt voor het betreffende type steen) aanschaffen en die met mate inzetten als beloning.  Mocht je toevallig iemand kennen die een kat heeft met zo’n zelfde blaassteen, dan kun je misschien wat brokjes ruilen en in een ziplock-zakje bewaren.

Het feit dat er geen “snoep” of “snack” op de zak staat maakt voor je kat trouwens niet zo gek veel uit. Het gaat er om dat het iets “speciaals” is dat je kat niet standaard krijgt. Om heel eerlijk te zijn denkt mijn eigen tijger dat ze beloond wordt met super speciale snoepjes, maar in werkelijkheid zijn het meestal brokjes van een ander merk, uit bijvoorbeeld een proefzakje.

Geen blaasproblemen meer? Wel doorgaan!!!

Het is misschien al weer een tijdje geleden dat je met je kat bij de dierendoc kwam en bent begonnen met een blaasgruisdieet. De kans is groot dat het nu hartstikke goed gaat. Dan kun je weer terug naar de oude brokjes, toch? Ho! Stop! Nee! Niet doen!

Toegegeven, een heel enkele kat doet het na die ene keer best goed als je het oude voer weer geeft. De meerderheid van de blaasgruis/steen-katten ontwikkelt echter weer net zo hard een steen. Dat betekent wéér ellendig veel pijn voor je kat, een operatie of een nare spoelbehandeling en weer van voren af aan beginnen. Dat is het allemaal echt niet waard.

Als jij een kat met blaasgruis of stenen hebt (gehad); welke voeding geef jij?

 

E-book 25 KattenSpelletjes!
Helemaal GRATIS! Vul je naam en e-mailadres in om het E-book te ontvangen:
Wij hebben ook een hekel aan spam
Ilse
Hoi! Ik ben Ilse. Dierendokter en schrijfster van de artikelen voor HowToCat. Mijn missie is dan ook het kattenleven ietsje gemakkelijker maken door jou te helpen met het maken van de juiste keuzes voor je kat. Naast mijn passie voor de diergeneeskunde -in het bijzonder de kattengeneeskunde- heb ik een speciale interesse in het gedrag van katten. Waarom doen ze nou wat ze doen? En hoe kunnen wij daar het beste op inspelen als dierendokters en poezenbaasjes? Al die kennis deel ik graag met je!

Comment Section

17 reacties op “Blaasgruis! Wat mag mijn kat nog wel eten?


Door Jolanda op 31 januari 2017

Mijn kater Morris krijgt op dit moment specific blaasgruis voorkomend voer. Ondanks dat hij bijna drie maanden geleden alsnog een penisamputatie heeft ondergaan, krijgt hij nog steeds dit voer. In de praktijk zou de nieuwe uitgang van de blaas wel 3 keer zo groot zijn nu; zodat er minder kans is op het vastlopen van blaasgruis. Ik wil toch het risico niet lopen op nieuwe problemen, dus hij blijft op dit voer. Gelukkig vindt hij het heerlijk!


Door Ilse op 31 januari 2017

Goed streven Jolanda!


Door linda op 1 februari 2017

Heeft blaasgruis/stenen niet iets te maken met een te vroege castratie? Mijn katers zijn gecastreerd op 6 maanden maar 1 van de 2 heeft net een penisamputatie ondergaan. Nadien mocht hij van de dierenarts weer gewoon voer eten, bij mij is dat Purina Indoor, of Purina Sensitive (dat vindt de poes zo lekker). Mijn nieuwste aanlopertje wordt pas met 9 maanden gecastreerd!


Door Ilse op 1 februari 2017

Beste Linda, castratie zelf (op welk moment dan ook) heeft geen invloed op de vorming van blaasgruis of stenen. Indirect zou castratie voor blaasgruis kunnen zorgen, omdat veel gecastreerde katten de neiging krijgen om zwaarder te worden doordat de stofwisseling verandert. Overgewicht en weinig lichaamsbeweging lijken wel verband te houden met de vorming van blaasgruis. Het is bij gecastreerde (en intacte) katten dus vooral zaak om ze op gewicht te houden 🙂


Door Marlies van Pelt op 10 september 2017

Beste Ilse,
Een van mijn katten (een kater van 8 jaar) had onlangs een blaasontsteking en bij het nakijken van zijn urine bleek dat er wat blaasgruis (strufiet) in zat. Mijn DA hier in Frankrijk adviseerde me Hills s/d voor 2 maanden om dan over te gaan op Hills c/d. Nu moet ik bekennen dat ik het helemaal niet zo op Hills heb. Als ik naar de ingrediënten kijk, zie ik als eerste granen staan. Mijn katten krijgen altijd brokken met een hoog percentage vlees (Orijen, Purison, Acana etc etc) Ik heb altijd begrepen dat juist een hoog percentage vlees de urine zuur houdt en granen niet goed zijn. Inmiddels heb ik besloten om alle poezen (3) op natvoer te zetten maar het vervelende is dat ze nogal kieskeurig zijn en als er gegeten wordt, is er wat er in het bakje van de ander zit altijd lekkerder. Is er een voer dat ik ze allemaal kan geven en vind jij die granen dan geen probleem?


Door Ilse op 11 september 2017

Beste Marlies, wat vervelend dat je kat blaasgruis heeft! Voor wat betreft de S/D variant (of andere struviet-oplossende voeders) adviseer ik meestal om dat echt alleen aan de blaasgruiskat te geven omdat die echt een verzurend dieet nodig heeft gezien de stenen. Geef je dit aan een ogenschijnlijk gezonde kat, dan is er een kans dat deze stenen ontwikkelt die juist in een te zuur milieu ontstaan (calciumoxalaten).

Om het probleem van het stelen uit elkaars bakje te voorkomen zou je kunnen overwegen om de katten te voeren m.b.v. de zogenaamde Surefeed. Deze dingen zijn vrij prijzig, maar misschien kun je er eentje op de kop tikken via marktplaats. Een ander alternatief is de katten in aparte ruimtes voeren (als je die ruimte hebt).

Het punt over de granen kan ik niet terugvinden. Wanneer ik achterop de zak kijk staat er bij mij toch echt als eerste kip- en kalkoenmeel (39%) vermeld. Wellicht dat de term “meel” je in verwarring bracht? Granen in kattenvoeding zijn m.i. geen probleem. Daar is de laatste tijd veel over te doen omdat er mensen zijn die menen dat katten allergisch zijn voor granen/gluten, maar bij katten gaat een voedselallergie eigenlijk altijd over de eiwitcomponent in de voeding.

Mocht je ondanks dat geen S/D willen geven, dan kun je het beste even met je eigen dierenarts bespreken welke voeding dan wel geschikt is. Heel veel succes!


Door Marlies van Pelt op 14 september 2017

Dank je wel voor je reactie Ilse! Ik ga kijken hoe ik het oplos. Heb nu van Royal Canin Urinary s/o in huis gehaald. Is dat ook goed?


Door Marlies van Pelt op 17 september 2017

Nog één vraagje Ilse. Kunnen mijn 2 andere katten uiteindelijk ‘mee-eten’ van bijvoorbeeld Hills C/D, of een ander merk dat voorkomt dat de struviet terugkeert, of raad je dat toch af?


Door Ilse op 18 september 2017

Ha Marlies, wanneer je beide andere katten verder volledig gezond zijn zou dat moeten kunnen. Mocht je daar over twijfelen dan adviseer ik je het even voor te leggen aan de dierenarts die jouw katten kent. Succes!


Door Marlies op 18 september 2017

Dank je wel. Die twee zijn in prima conditie gelukkig. Dat scheelt een hele hoop stress voor mij haha. En dan nog de allerlaatste vraag. Kan ik meteen Hills c/d gaan geven? Ik las dat dat ook binnen 2 weken de struviet oplost. Jaap krijgt nu sinds 1 week s/d.


Door Ilse op 18 september 2017

Beste Marlies, fijn dat ze gezond zijn! Als het goed is heeft je dierenarts met je besproken hoe lang je S/D in eerste instantie moet geven. Waarschijnlijk volgt dan nogmaals een urine-onderzoek om te kijken hoe het ervoor staat. Pas als dat goed is zou ik overstappen op C/D.


Door Evelyne op 19 januari 2018

Beste ilse ,
zou onze kat kip mogen eten met haar blaasgruis,


Door Lau op 17 februari 2018

Ik heb een vraagje , ik ben opzoek naar een antihaarbal pasta die gegeven mag worden voor katten met struviet


Door Cher op 11 augustus 2018

Onze jongens eten nu de ‘onderhouds’brokjes van Royal Canin en vinden dat allebei goed weg te happen 😉 Alleen het natvoer blijft een probleem.. Senna eet alles, maar Max (die dus die blaassteen had) vindt al het natvoer niet te eten 🙁 Hij houdt gewoon niet van mouse en pateè en zo!! Voorheen kregen ze Vibrisse en dat bestaat uit stukjes kip en tonijn en zo; beiden vinden dat heerlijk!! Weet je of er wellicht voer is dat er zo uitziet, maar wel geschikt is voor mijn harige vriendje met zijn struviet-probleem?


Door Jozette op 23 september 2018

Mijn katten eten power of nature (meadowland) en krijgen iedere dag =/- 50 gr konijn (versvoer van naturis) in 2 porties met veel water erdoor zodat ze ook water binnenkrijgen. ze hebben ook een drinkfontein en kinnen op een paar plaatsen drinken.
Een van de katers ( gecastreerd en net 2 jaar) heeft last van struvietsteentjes gehad (plaskater dus). Power of nature brokjes bestaat uit vlees zonder vreemde toevoegingen. Ik zou dus eigenlijk mogen verwachten dat zijn urine te zuur is waardoor hij calcium oxalaat steentjes gemaakt zou hebben. Ik heb de PRAL waardes (verzurende factor) opgevraagd om te kijken of ik me vergis of het verzuren zou, maar gezien de ingedienten lijkt het me van niet. Wat kan een verklaring zijn voor het feit dat hij stuvietsteentjes had?


Door Yolande op 28 september 2018

Mijn kat (6 jaar, poes) plast al 3 jaar op verschillende plekken in huis. Keuken, gang, aanrecht etc. Voorheen was ze wel zindelijk. Er is niets veranderd in ons huis, ons gezin, verhuizing etc. Ik zie vaak kleine steentjes (enkele milimeters) in haar urine. Ik wil graag laten onderzoeken of ze blaasgruis heeft en welk type, maar ik krijg het niet “verzameld”, om aan de dierenarts aan te bieden. Ook ligt het er vaak al langer. Ik heb het wel eens meegenomen naar de dierenarts maar dan was het te oud. Ik heb nu dus op de gok Hills CD gegeven, maar begrijp hieruit dus dat dat geen enkele zin heeft? Mijn kat (poes) lust het trouwens ook niet. uiteindelijk eet ze een klein beetje maar ze probeert vooral het voer uit het bakje van haar broertje te stelen.
Mijn vragen zijn:
Hoe krijg ik de urine verzameld voor onderzoek?
kan het ook stress zijn ipv blaasgruis? of beide?
Wat kan ik mijn kat geven? (heb ook al natvoer geprobeerd, maar dat eet ze ook bijna niet).
Dit is al jaren zo, ze heeft al veel meubels, laminaatvloer, tapijt gordijnen en natgeplast. Ik ben ten einde raad.


Door Ilse op 30 september 2018

Beste Yolande,
Er is wel degelijk nog een mogelijkheid voor het verzamelen van urine, namelijk door je dierenarts. Ik wil je dan ook echt aanraden contact op te nemen met je dierenarts, want als er werkelijk steentjes geplast worden dan mag je aannemen dat je kat echt pijn heeft. Heel veel succes!

Plaats een reactie


*