Dit is waarom je kat alle brokjes uit de voerbak gooit!
17 april 2017 
in Gedrag
2 min. leestijd

Dit is waarom je kat alle brokjes uit de voerbak gooit!

Klinkt het je bekend? Je geeft je kat lekker wat te eten in een schoon schaaltje, gooit ‘ie eerst alles er uit om het dan vanaf de grond op te eten! Natuurlijk heb je net een uur daarvoor de stofzuiger door het huis gehaald. Alsof ze het erom doen. Waarom gooien katten hun brokjes vaak naast het voerbakje? In dit artikel krijg je het antwoord!

De tastharen

Laat me je eerst wat vertellen over tastharen, beter bekend als o.a. snorharen. Bijna elke kat heeft ze, maar de functie ervan is niet iedereen bekend. Snorharen, maar ook de harde haren boven de ogen en aan de pootjes zijn niet zomaar een ongelukkige uitschieter van moeder natuur. Ze zijn echt ergens goed voor!

Tastharen zijn hele dikke, stevige haren en zitten dieper in de huid dan normale haren. Tastharen zijn bijzonder in hun soort omdat ze ontzettend gevoelig (veel gevoeliger dan normale haren!) zijn voor beweging en aanraking. Daarnaast kunnen ze, met behulp van spierweefsel in allerlei richtingen bewegen. Waarom zijn ze zo gevoelig?

Tastharen hebben bijzondere haarzakjes, namelijk met een kleine holte met bloed er in, ook wel de bloedsinus genoemd. Wanneer de tasthaar in beweging wordt gebracht (door een trilling, een aanraking, verplaatsing van lucht), komt het kleine beetje bloed in die holte ook in beweging. Aan het uiteinde van die holte bevinden zich zenuwen die de informatie over de bewegingen doorgeven aan de hersenen. Je kat kan met dit bijzondere systeem minuscule bewegingen van de tasthaar waarnemen.

Waar zijn die tastharen goed voor?

Dat gevoelige gedoe lijkt niet zo handig en zelfs een beetje irritant, maar wist jij dat katten van dichtbij niet zo goed kunnen zien? De snorharen zorgen ervoor dat je kat een prooi die dichtbij is heel precies kan voelen. Op die manier weet je kat precies waar de prooi zich bevindt. Let maar eens op wanneer je met je kat speelt! De snorharen zijn vaak gericht op de “prooi”, meestal de hengel.

Deze extreme gevoeligheid van de tastharen is niet alleen handig bij het lokaliseren van een prooi, maar het is daarnaast een handig hulpmiddel om te navigeren in het donker zonder tegen dingen aan te lopen. Tot slot geven de snorharen informatie over de gemoedstoestand van je kat.

Ja leuk allemaal, maar waarom gooit mijn kat de brokjes op de vloer?

De meeste katten krijgen hun brokjes of andere vormen van voeding in keurige schaaltjes opgediend. Het liefst met een hoog randje, anders maakt je kat er een zooitje van. Toch? Het laatste heeft, zoals je onderhand gemerkt zult hebben (anders zat je dit waarschijnlijk niet te lezen), nog niet echt zin gehad. Waarom niet?

Zoals hier boven al uitgelegd zijn de snorharen van een kat ontzettend gevoelig. Voor je kat is het dan ook enorm irritant om bij elk hapje met die snorharen tegen de rand van het bakje te tikken. De oplossing die je kat daarvoor heeft is –jawel- het eten naast het bakje gooien. Overigens is de smalle waterbak minstens zo irritant als het voerbakje.

Wat jij kunt doen om niet steeds opnieuw te hoeven stofzuigen

Nu je weet waarom je kat zijn of haar eten op de grond gooit kun je er iets mee/aan doen. Vervang alle schaaltjes met een rand eens door platte bordjes. Of serveer het eten (zonder schaaltjes of borden) eens op zo’n ouderwets plastic dienblad van twee (?) euro. De kans is groot dat je kat het eten ergens op deze schaal houdt in plaats van het moedwillig uit het bakje te gooien. Ook het water drinkt je kat het liefst uit een brede ondiepe schaal.

Tot slot

Het slechte nieuws is dat de meeste voerbakjes-fabrikanten vooral nagedacht hebben over leuke kleurtjes en printjes. Een rondje door een willekeurige dierenspeciaalzaak leert je dat er enkel smalle bakjes met een hoge rand te koop zijn. Het liefst met het waterbakje er aan vast: ook geen goed idee. Het goede nieuws is dat het je kat geen mallemoer uit maakt of er nou een visje of een boerenbont-motiefje op de schalen staat. Je hoeft dus niets speciaals te kopen en het kost je dus enkel wat zoekwerk in je keukenkastjes.

Van welk servies eet jouw kat?

Over de schrijver
Lianne
Door

Lianne

op 02 Aug 2017

Mijn katten krijgen hun vlees op een gebaksvorkje. Soms ligt er wat naast maar dat is meer onhandigheid van ze. Binnen staat het water in platte hondendrinkbakken en buiten in grote schalen maar de vijver is ook een grote drinkbak voor ze.

Rita
Door

Rita

op 13 Oct 2017

blij dat ik dit lees, heb vijf schatten van poezen, maar moet hun bakjes heel vol doen omdat ze niet graag van de bodem eten en dan gaan de vitaminen verloren denk ik dan,,, ga proberen lage , platte dingen te zetten, ik had al een vermoeden over de snorharen,,,bedankt

Bertus van Heusden
Door

Bertus van Heusden

op 28 Jan 2018

Ook bakjes met een luchtje zijn een reden om van de grond te eten: • Zelfs harde brokjes, die niet vet lijken, geven na 2 dagen een vetlaag op de bodem die snel ranzig wordt. Om de dag schoonmaken. • ALLE kunststoffen zijn poreus en zuigen vet op, dat ranzig kan worden. Als je kat er graag uit eet: geen probleem. Bij twijfel vervangen door glas of roestvast staal. Geanodiseerd aluminium kan ook, maar geen zink, ijzer of gewoon aluminium. Koper, messing en tin weet ik niet, maar kijk goed of je kat er graag uit eet.

Leon
Door

Leon

op 17 Oct 2018

Wat fijn om dit te lezen.. Mijn kat wil namelijk niet vaak eten vanuit haar bakje.. ik vroeg me af of ze dan stiekem een muis had gegeten buiten.. maar dit verklaart een hoop!

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook