12 tips om je kat te vermaken!
08 maart 2016 
in Spelen
5 min. leestijd

12 tips om je kat te vermaken!

Spelen met je kat is ongeveer net zo belangrijk als de toegang tot eten en het hebben van een schone kattenbak. Toch is dat bij heel veel baasjes helemaal niet bekend. “Hij is al zó oud (12), dus spelen heeft hij echt geen zin meer in hoor!” of “Spelen is typisch iets voor kittens” zijn uitspraken die ik helaas vaak hoor.

Spelen met je kat is belangrijk!

Wist je dat spelen een functie heeft? Het stimuleert namelijk het jaaggedrag van je kat, je kat wordt er fitter van, het gaat verveling tegen én, als je samen speelt, versterkt het ook nog eens de band tussen jou en je kat! Dat alleen jonge katten spelen is absoluut een fabeltje; probeer het maar eens uit!

Spelen met je kat: hoe dan?

De mogelijkheden om met je kat te spelen zijn talloos en soms zie je door de bomen het bos niet meer. De speeltjes in de winkel worden steeds flitsender, maar ook steeds duurder. Een keuze maken wordt daarmee niet gemakkelijker.

Daarom geef ik je hier een rijtje van leuke spelletjes die jullie samen, of je kat alleen kan doen. Het draait hierbij in ieder geval niet om de duurste spelletjes met allerlei toeters en bellen. Spelen kan namelijk ook heel cheap en simpel zijn!

Spelen tip 1: Spelen met hengels

Tip: een prooi zal (als het goed is) niet zo snel op je kat af lopen. Wil je het spel dus interessant houden, dan beweeg je dus niet het speeltje naar je kat toe, maar beweeg je het van je kat af. Soms wat sneller, dan wat langzamer. Soms ligt een prooi even voor ‘dood’ om dan langzaam heel zachtjes wat te bewegen. Daarnaast zal een echte muis zich proberen te verstoppen maar daarbij stiekem misschien nog wat ritselgeluidjes maken…:-). Overigens zijn er heel veel hengels op de markt, van onwijs cheap tot redelijk aan de prijs. Hier thuis staan ongeveer 10 hengels (geloof dat het er meer dan mijn schoenen zijn, wat gaat hier verkeerd?), maar de Flying Frenzy bevalt vooralsnog het best.

spelen-kat-hengel

Spelen tip 2: Brokjes verstoppen in huis

Door brokjes te verstoppen zal je kat op zoek moeten naar zijn ‘prooi’ door goed zijn neus te gebruiken. Begin door brokjes op gemakkelijke plaatsen te verstoppen. Om het spelletje uitdagend te houden kun je het spelletje steeds ietsje moeilijker maken door bijvoorbeeld plekjes te kiezen waar je kat voor moet klimmen of iets moet verplaatsen.

Spelen tip 3: Apporteren

Nee, dat is écht niet alleen voor honden. Katten zijn slimmer dan je denkt en ze kunnen dan ook echt lol beleven aan het 100 keer hetzelfde muisje terug brengen. Het is wel zo dat de ene kat er beter in is dan de andere. De Siamees van een vriend van mij vindt het fantastisch, mijn Europese korthaar begrijpt het hele idee na 12 jaar nog steeds niet.

Spelen tip 4: Andere trucjes aanleren

Dit kun je met of zonder clicker doen. Hier geldt, net als bij het apporteren, dat de ene kat dit sneller begrijpt dan de andere. Zo kun je je kat bijvoorbeeld leren zitten of een high five geven.

spelen-kat-trucje

Spelen tip 5: Brokjes door de kamer gooien

De ene keer een brokje naar links, dan weer naar rechts. Veel katten vinden het fantástisch om achter hun brokjes aan te rennen. Zet die ene mooie vaas wel even op een veilige plek; het is namelijk soms wel een beetje een lomp spelletje.

Spelen tip 6: Sok met catnip of valeriaan

Vul eens een sok met wat vulmiddel (watten, oude stof, ritselend papier..whatever) en een beetje catnip of valeriaan en leg vervolgens een knoop in de bovenkant zodat hij goed dicht zit. Als je in een wat creatievere bui bent kun je met wat oude lapjes stof een knuffelkussen maken. Sommige katten kunnen zich er kostelijk mee vermaken!

Spelen tip 7: Kat-en-muis-spel

Men neme: een oude schoenendoos. Knip aan één zijkant een gat en in het deksel meerdere gaatjes. Maak een propje van papier of zilverfolie (of neem een speeltje) en maak deze vast aan een stokje. Het stokje beweeg je in de doos om je kat een beetje te prikkelen. Overigens hoeft het speeltje niet altijd aan een stokje: je kunt ook één van de favoriete speeltjes van je kat in de doos stoppen en je kat laten puzzelen om deze er weer uit te krijgen.

spelen-kat-muis

Spelen tip 8: Stokje onder de theedoek

Deze is mogelijk nog simpeler. Het enige dat je nodig hebt is een doek en een stok of pollepel. De stok beweeg je langzaam onder de doek. Kan niet lang duren voor je kat er vol bovenop springt!

Spelen tip 9: Zelf gehaakte muisjes met catnip

In het artikel over een speelmuisje haken vind je een stap voor stap handleiding!

spelen-kat-speelmuisje

Spelen tip 10: Voerpuzzels

In de natuur moet een kat ‘werken’ voor zijn eten. Dat klinkt wat vervelend, maar wat ik daarmee bedoel is dat er daar nergens een kant en klaar bakje met brokjes staat dat hij ook nog eens niet heeft hoeven zoeken. Om de behoefte naar voedsel zoeken/moeite doen voor je eten na te bootsen kun je gebruik maken van voerpuzzels. Je hebt ze in allerlei soorten en maten, maar je kunt ze ook zelf maken door wat wc-rollen kris-kras over elkaar te plakken en daar wat brokjes in te verstoppen. Hier staat vaak genoeg een vol etensbakje én een gevulde voerpuzzel en de volgende ochtend blijkt het etensbakje onaangeroerd en de puzzel helemaal leeg.

spelen-kat-voerpuzzel

Spelen tip 11: Voerbal

Eigenlijk is dit een beetje een variant op een voerpuzzel. Het is namelijk een balletje met een (verstelbaar) gaatje. In dat balletje doe je de brokjes en je kat moet dan het balletje bewegen zodat er steeds een brokje uit rolt. Begin niet gelijk met het kleinste gaatje; je kat moet eerst leren begrijpen hoe het spelletje werkt zonder daarbij gedemotiveerd te raken. Als hij het trucje eenmaal doorheeft kun je het gaatje steeds wat kleiner maken. Mocht je nog geen voerbal in huis hebben, dan kan een wasbolletje ook dienst doen als ‘beginnersvoerbal’ of je maakt gewoon zelf een hip exemplaar!

Spelen tip 12: De Veter

Vraag me niet waarom, maar soms zit geluk in hele kleine simpele dingen. Kijk eens wat je kat doet als je een veter langzaam beweegt voor zijn neus..:). Ook gevonden veren of een propje aluminiumfolie doen het soms verrassend goed. Tip: laat je kat liever niet alleen spelen met de een veter of andere objecten die ingeslikt kunnen worden.

Tot slot

Voorlopig kun je even vooruit met een aantal leuke spelletjes. Als tip wil ik je daarbij nog meegeven dat je bij spel NOOIT je handen of voeten als prooi moet inzetten als je niet wilt dat je later constant aangevallen wordt.

Het kan zijn dat je kat nog een beetje moet wennen aan het feit dat jij opeens wilt spelen, maar je zult al snel zien dat ook je oudere kat snel mee gaat doen aan de spelletjes.

Daarnaast zijn en blijven het katten met ieder hun eigen voorkeuren. Waar de één graag achter een hengel aan vliegt wordt de ander veel blijer van het leren van een trucje. Probeer gewoon eens het een en ander uit en kijk waar je kat blij van wordt. Om het spannend te houden raad ik aan om veel af te wisselen tussen verschillende spelletjes. Veel speelplezier!

Welk spelletje vindt jouw kat het leukst? Ik zou het leuk vinden als je het hieronder in een reactie deelt!

Over de schrijver
sylvia
Door

sylvia

op 10 Mar 2016

Wij hebben 3 katten. 2 vinden alle soorten touwtjes/veters het einde 1 houdt van muisjes Het muisje aan een touwtje vinden ze alle drie erg leuk. Ook kleine plastic voorwerpen of een droge bruine boon is erg leuk om mee te spelen door het huis omdat het leuk geluid maakt op de houten vloer.

Ilse
Door

Ilse

op 12 Mar 2016

Mooi om te zien hoe blij ze kunnen zijn met zo iets eenvoudigs!

Bert
Door

Bert

op 11 Mar 2016

Mijn kat, Memphis 3 jaar, is helemaal wild van een haar elastiek. En een tyrap is ook 1 van de favoriete speeltjes. We hebben ooit een speeltje gehad van dierenwinkel. nl gevuld met catnip daar was hij de hele kerst gek mee. Nu speelt hij er af en toe mee. Het leukste vind hij toch de laserpen. Lekker achter dat rode puntje aan rennen, op de bank, tegen de muur, onder tafel. Kortom hij verveeld zich nooit. Laatst had hij nog een muisje gevangen waar hij mee speelde maar die heb ik toch maar weer buiten los gelaten. Er zijn grenzen.

Ilse
Door

Ilse

op 12 Mar 2016

Klinkt als een lekker actieve kat Bert! Kan me voorstellen dat je de muizen in huis wat minder kan waarderen :)

Phebe monbaliu
Door

Phebe monbaliu

op 11 Mar 2016

Hey Zou ik nog wat tips krijgen voor de peos van mij. Opa en oma? Ze heet kivi en is blind.ik zou graag wat speeltje maken want ze kan spelen, verbazend goed met haar snorharen en oren.het enige wat ze doet is eten,wandelen,drinken en dutjes Alvals bedankt Groetjes,phebe

Ilse
Door

Ilse

op 12 Mar 2016

Beste Phebe,Je zou het misschien niet denken, maar blinde katten kunnen (bijna) helemaal net zo spelen als niet blinde katten. Katten gebruiken om te jagen -en dus ook bij het spelen- voornamelijk hun gehoor. Alle bovenstaande tips (ja, óók de hengel!) zou je dus gewoon kunnen proberen. De enige tip die ik je bij wildere spelletjes (zoals de hengel en het gooien met brokjes) wil geven is dat je zorgt dat er geen onverwachte obstakels in de weg staan. Dat betekent: rondslingerende schoenen en eventueel kinderspeelgoed even opruimen zodat Kivi zich niet per ongeluk bezeert omdat ze niet wist dat er iets stond. Ik ben benieuwd welk spelletje Kivi het leukst gaat vinden! Veel plezier!

Cc
Door

Cc

op 12 Mar 2016

Hier twee lieve katten die toch wel erg ziek zijn ze leiden aan nier zieke en ik heb twee die gezond zijn nu doet dit niet af aan het spelen met propjes en racen door huis ook gooien met muizen veters en dozen is favoriet. De twee die niet zo goed in hun vel zitten slapen doorgaans meer. Maar een keer in een gekke bui hollen en in dozen verstoppen om de andere te laten schrikken vinden ze helemaal top. Onze jongste is erg op handen gericht jij houd dat speeltje toch vast dus geven en gooien vind ze prachtig. Alleen wel oppassen met veters dat ze niet jou een mep geeft maar om juist dat uitgekookte moeten wij erg lachen.

Ilse
Door

Ilse

op 13 Mar 2016

Wat rot dat je katjes zo ziek zijn, maar fijn om te lezen dat ze af en toe nog wel in zijn voor een geintje! Wat is het verschil tussen een gezonde en zieke kat dan opeens zichtbaar hè? Bedankt voor het delen van je ervaring Cc!

Margriet
Door

Margriet

op 03 Apr 2016

Mijn kat is ook gek van haarelastiekjes en gewone elastiekjes en van de hengels vind hij de verkeerde kant leuk,de onderkant van het stokje? Hij speelt ook veel met kleine raceautootjes....die je naar achter kan trekken en dan rijden ze vanzelf, maar alleen speelt hij er ook mee en dan geeft hij ze gewoon een mep? Oplaadkabels van onze mobieltjes heeft hij ook telkens te pakken..maar dat moeten we hem nog af zien te leren...Hij is 8 jaar oud en 2 kilo te zwaar..maar inmiddels op dieet met een voerbal en ik ben wcrollen aan het sparen een voer puzzel te maken

Ilse
Door

Ilse

op 04 Apr 2016

Goed streven om hem wat af te laten vallen Margriet! Ik ben bang dat je hem niet gaat leren dat hij niet aan de oplaadkabels mag komen. Voor hem is het gewoon een mooi spelletje waar hij het kwaaie niet van inziet. Het enige dat je kunt doen is de kabeltjes gewoon netjes opbergen. Misschien een leuke tip: Je kunt je kabeltjes opbergen in -jawel!- een WC-rolletje! Je kunt ze leuk versieren (of niet), maar de essentie is dat je je kabeltje keurig opvouwt/rolt en hem dan in het rolletje schuift. Zo heb je een mooi compact pakketje, je kabeltje raakt niet in de knoop én je kat kan er niet direct meer bij. Werkt natuurlijk voor alle kabels ;-). Succes met hem wat laten afvallen!

Koos
Door

Koos

op 24 Apr 2016

Poes MauMau is vooral dol op hengels en touwtjes om op te jagen, t speeltje aan de hengel heeft n belletje en als ze dat hoort komt ze al aangerend! Voerbal en puzzel zijn ook erg in trek, en vingers en tenen die bewegen onder t dekbed helemaal! Propjes en balletjes zijn t bekijken niet waard, mijn vorige kat was daar dol op.

Ilse
Door

Ilse

op 24 Apr 2016

Misschien dat een propje met een snoepje erin verstopt opeens wél interessant is? :-)

Kevin
Door

Kevin

op 22 Jul 2016

Mijn sir tutemans van bijna 3 was zwaar mishandeld voor ik hem kreeg en heeft de heupjes scheef staan, maar gelukkig heeft die er geen last van. ik heb hem nu anderhalf jaar en na veel krabben en bijten wat die zonder te waarschuwen deed is het een schat voor mij, hij knuffeld me en geeft me kopjes. Ik praat nauwelijks met hem ik boots eigenlijk een beetje zijn gedrag na. Geef hem dus kopjes en kusjes. Als die me in de gaten houdt of aan kijkt knipper ik altijd en hij knipperd wederzijds terug. Hij vind de brokjes helemaal geweldig. Rent achter ze aan en dan wacht die eerst op de volgende snoepjes die de andere kant op gaan. Daarna eet hij ze pas op. Verder heb ik een grijs pluche balletje die die van de kleine krabpaal af heeft getrokken erg intressant als je die rolt vliegt die er achter aan en springt die er hyspastich met zen achterpootjes op, maar terug brengen doet die echt niet. Ook de stok met veren vind die prachtig, vooral als ik de hoek ermee omga dan racet die er achteraan. De catsmeow heb ik ook maar hij vind hem na een paar minuten doodsaai. Ik heb zeker 20 paar schoenen in de gang staan daar knuffeld die maar al te graag mee vooral de botticelli's al ben ik er minder blij mee, gelukkig laat die de bank heel, dus laat ik het gewoon toe. En racen als shumacher doet die ook graag als ik aant koken ben rent die langs om me uit te dagen. S'nachts wil die dat ook wel eens doen alleen negeer ik het dan. Dan houdt die meestal vanzelf wel op en komt die erbij liggen. Erg leuke site dit. Groetjes Kevin

Ilse
Door

Ilse

op 22 Jul 2016

Kevin wat ontzettend fijn dat je kat zo uit zijn schulp gekropen is!

nataliee
Door

nataliee

op 30 Aug 2016

ik heb een kat van bijna 2 en hij speelt met rietjes, als er een glas met rietjes op tafel staat probeert hij er alles aan te doen om ze te pakken en ze liggen door heel het huis.. haha

Kattenvriend
Door

Kattenvriend

op 02 Oct 2017

Leuk artikel, bedankt voor de tips! Groet, Bettine

NPP
Door

NPP

op 07 Dec 2018

Inderdaad!

Rick Slinger
Door

Rick Slinger

op 30 Nov 2018

Neem een WC-rolletje, plak aan weerszijden over de openingen een stukje papier of karton. Maak dan een paar gaatjes in het buisje waar een kattensnoepje doorheen past. Doe een paar kattensnoepjes erin en geef het aan je kat. Onze katten vinden dit heel leuk tijdverdrijf.

ggg
Door

ggg

op 07 Dec 2018

Bedankt voor de tips!

Mies
Door

Mies

op 03 Jan 2020

Hang een touwtje of lintje aan iets dat bevestigd is aan je plafond (klamboe, lamp, haakje) en knoop daar een speelgoedmuisje of iets anders waar hij/zij gek op is aan. Tijdens het werken op mijn laptop sla ik ertegenaan. Mijn boskat vindt het geweldig en snapt niet heel goed hoe hij het muisje kan pakken en ik hoef niet constant - als hij mij weer met grote ogen aankijkt omdat hij het speeltje niet kan vinden - op te staan. Hij houdt ervan om achter speeltjes (aliexpress muisjes met veren; gevuld met zaadjes voor het gerinkel) aan te rennen, maar deze brengt hij dus niet altijd terug.

mies
Door

mies

op 03 Jan 2020

Hang een touwtje of lintje aan iets dat bevestigd is aan je plafond (klamboe, lamp, haakje) en knoop daar een speelgoedmuisje of iets anders waar hij/zij gek op is aan. Tijdens het werken op mijn laptop sla ik ertegenaan. Mijn boskat vindt het geweldig en snapt niet heel goed hoe hij het muisje kan pakken en ik hoef niet constant - als hij mij weer met grote ogen aankijkt omdat hij het speeltje niet kan vinden - op te staan. Hij houdt ervan om achter speeltjes (aliexpress muisjes met veren; gevuld met zaadjes voor het gerinkel) aan te rennen, maar deze brengt hij dus niet altijd terug.

Wiclem
Door

Wiclem

op 16 Dec 2020

Mijn meiden zijn helemaal in hun nopjes als ik haarelastiekjes van de ene kant naar de andere kant door de kamer schiet. Na ieder geschoten elastiekje kijken ze mij met grote ogen aan of ik er nog 1 wegschiet.

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook