FeLV bij de kat
17 oktober 2015 
in Medisch
3 min. leestijd

FeLV bij de kat

FeLV staat voor Feline Leukemie Virus. De aandoening wordt ook wel eens Leucose genoemd. Ten onrechte noemen mensen het ook wel leukemie. Leukemie kán een gevolg zijn van infectie met het FeLV-virus, maar het hoeft niet. Er bestaat vaak nogal wat onduidelijkheid over deze aandoening. Daarom dit artikel waarin ik je alles vertel over FeLV!

Welke katten lopen er risico op FeLV?

FeLV wordt uitgescheiden in en overgedragen via het speeksel, bloed, urine en ontlasting van de kat. Als een andere kat in contact komt met dit besmette speeksel (of andere lichaamsvloeistoffen), dan loopt hij risico op infectie met FeLV. Het speekselcontact vindt bijvoorbeeld plaats als katten elkaar wassen, als ze uit elkaars bakje eten, maar ook als ze elkaar bijten. Drachtige poezen dragen het virus al vóór de geboorte over aan hun kittens, maar ook na de geboorte via de moedermelk. Bij FIV vormen de vechtende buitenkatten een risico voor elkaar, maar in het geval van FeLV is juist het langdurig gebroederlijk samenleven van katten in een huishouden een risicofactor. Niet alle katten die geïnfecteerd raken worden ook daadwerkelijk ziek. Hoe ouder de kat, hoe kleiner de kans dat hij er ziek van wordt. Als je kat er eenmaal ziek van is, dan zal de afloop uiteindelijk in alle gevallen dodelijk zijn. De katten die er niet ziek van worden dragen het virus wel permanent bij zich en kunnen dus ook andere katten besmetten!

Wat zie je aan een kat met FeLV?

FeLV onderdrukt, net als FIV, het immuunsysteem van je kat. De verschijnselen worden dan ook voornamelijk zichtbaar in de vorm van secundaire infecties die maar niet overgaan.

FeLV kent 2 stadia

  • Stadium 1: Symptoomloze fase. Deze katten zijn er (nog) niet ziek van, maar ze kunnen wel andere katten infecteren. Deze fase kan tot 3 jaar duren.
  • Stadium 2: Ziektefase. In deze fase zien we ontstekingen in het bekje of de oogjes, abcessen, tumoren, huidinfecties, minder eetlust, vermageren, koorts, diarree, grote lymfeknopen, slechte vachtconditie, bloedarmoede; eigenlijk kan er vanalles optreden, het hangt er maar vanaf welk orgaansysteem er op dat moment een secundaire infectie oploopt.

Hoe stellen we de diagnose FeLV?

FeLV kunnen we aantonen met een bloedonderzoek. De meeste praktijken hebben daarvoor een sneltest die antilichamen tegen FeLV (en FIV) meet in huis. Deze test wil nog wel eens aangeven dat je kat FeLV heeft terwijl dat in het echt niet zo is. Als deze test aangeeft dat je kat FeLV heeft, dan moet het bloedonderzoek om die reden in een laboratorium worden bevestigd. Andersom hoeft dat trouwens niet; als de test aangeeft dat je kat geen FeLV heeft, dan is die uitslag gelukkig heel betrouwbaar.

Behandeling van FeLV

Helaas bestaat er geen medicijn dat FeLV zelf tegen gaat. De behandeling is dan ook puur ter ondersteuning. Als het nodig is worden antibiotica of antischimmelmiddelen gegeven. Er bestaat een mogelijkheid om met Interferon® te behandelen: een virusremmer die per injectie gegeven wordt. In totaal worden er 3 kuren van 5 dagen gegeven. Het nadeel is dat het erg duur is; de gemiddelde prijs voor de totale kuur is al gauw 600 euro. Daarnaast is de werkzaamheid niet voor 100% aangetoond. Er bestaat een vaccin tegen FeLV, maar deze is nog niet voor 100% betrouwbaar.

En verder?

Omdat overdracht van het FeLV virus zo gemakkelijk gaat, mag je kat niet meer in contact met andere (gezonde) katten komen. Dat betekent dat je kat niet naar buiten mag, of alleen in een goed afgeschermde tuin. Daarnaast is het beter om deze katten alleen te huisvesten of samen met andere FeLV-positieve katten. Om die reden zullen de andere katten in huis ook getest moeten worden op FeLV. Mocht het apart huisvesten echt niet lukken, dan is er een stichting die deze katten opneemt.

Daarnaast is het van groot belang dat het oplopen van nieuwe secundaire infecties zoveel mogelijk voorkomen wordt. Rauwe voeding is een ultieme bron voor het oplopen daarvan, dus geef alleen een goede complete brok met eventueel aanvullend wat blikvoer. Verder is het verstandig om met je kat regelmatig de dierenarts te bezoeken en goed een vinger aan de pols te houden. Als het er op lijkt dat je katje ziek wordt, wacht dan niet tot het goed is doorgezet, maar ga direct langs de dierenarts om een eventuele infectie meteen de kop in te kunnen drukken.

Toekomst

Katten die ziek zijn geworden van de infectie met FeLV zullen helaas uiteindelijk allemaal overlijden binnen 3 jaar. Het is dan ook van groot belang dat we voorkomen dat onze lieve poezenvriendjes deze nare ziekte oplopen. De beste methode daarvoor is om je kat niet naar buiten te laten gaan en geen contact te laten hebben met andere katten. Echter, in de praktijk zal niet iedere kat een dergelijke maatregel waarderen. Wil je meerdere katten bij elkaar zetten? Laat dan de nieuwkomer eerst testen op FeLV voordat je hem of haar erbij zet.

Heb jij ervaring met FeLV?

Let op: Dit artikel is puur informatief en ondersteunend bedoeld. Het is nadrukkelijk niet geschikt om zelf een diagnose te stellen of een behandeling te starten. Ga voor het stellen van een diagnose en het instellen van een behandeling altijd naar je dierenarts! Lees voor de overige voorwaarden de disclaimer onderaan deze website.

Over de schrijver
Alena
Door

Alena

op 02 Apr 2019

Hoi, ik heb een poes die in augustus Felv-FIV test heeft gehad met de bedoeling dat ze naar de dekkater gaat. Test was negatief. Daarna was ze niet meer krols. Nu is ze het wel, moeten wij deze test opnieuw laten doen? Hoe lang is het geldig? Bedankt, Alena

Ilse
Door

Ilse

op 03 Apr 2019

Beste Alena, Meestal bepaalt de eigenaar van de dekkater hoe lang geleden je getest moet hebben. Ik zou het daar dus even navragen. Succes!

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook