Gebitsproblemen bij je kat; wat merk je er van?
06 februari 2017 
3 min. leestijd

Gebitsproblemen bij je kat; wat merk je er van?

Gebitsproblemen bij de kat zijn een veel voorkomend, maar vaak niet (h)erkend probleem. Dat de kat al een tijd niet zo lekker uit zijn of haar bek ruikt hoort gewoon bij het ouder worden. Alle andere signalen hebben niets met het gebit te maken. Dat is wel zo ongeveer de samenvatting van de argumentenstroom die me soms om de oren vliegt wanneer ik een gebitsprobleem in de spreekkamer probeer aan te kaarten.

Dit valt de gemiddelde eigenaar vaak niet eens kwalijk te nemen. Gebitsproblemen zíjn soms ook echt moeilijk om te herkennen! Daarom deel ik vandaag dit artikel waarin ik je vertel waar je op kunt letten om te zien of je kat een issue met het gebit heeft. Zo kun je er op tijd bij zijn en je kat een heleboel leed besparen. Lees je mee?

Gebitsproblemen bij je kat herkennen

Wist je dat katten vaak al problemen beginnen te krijgen met de tanden of kiezen vanaf een jaar of 3? En wist je dat gebitsproblemen kunnen zorgen voor ontstekingen in andere organen zoals de lever? Je dierenarts checkt om deze redenen bij iedere vaccinatie het gebit van je kat. Door op tijd in te grijpen kan soms voorkomen worden dat er van alles getrokken moet worden of dat je kat ernstig ziek wordt. Waar kun jij op letten?

Stinken uit de bek

Nope, dat hoort niet “gewoon” bij ouderdom. Of nou ja, in zekere zin ook wel. Oudere katten hebben namelijk vaker problemen met het gebit en dat ruik je (meestal).

Tandsteen en tandplak

Heb je wel eens goed in de bek van je kat gekeken? Veel katten hebben een bruin-gelige aanslag op hun tanden, ook wel tandsteen/tandplak genoemd. Tandplak is een mengsel van voedselresten, slijm en bacteriën. Wanneer deze tandplak zich verhardt noemen we het tandsteen. Tandsteen kun je niet zelf wegpoetsen, maar moet echt worden “afgebrokkeld” door de dierenarts. Net als bij mensen dus.

Nu kun je denken: so what? Laat lekker zitten! Tandsteen kan echter voor grote problemen zorgen doordat de tand er onder kapot gaat (en dat zie je niet vanwege de tandsteen die erop zit). Vaak zie je dat ook het tandvlees daarbij ontstoken raakt.

gebitsproblemen-kat-tandsteen

Tandvleesontstekingen

Rood en/of gezwollen tandvlees duidt op een ontsteking van het tandvlees. Vaak is er een onderliggend probleem met het gebit.

Verkleurde tanden

Wanneer de tandzenuw afsterft door voortdurende gebitsproblemen kan de tand of kies verkleuren.

Loszittende tanden

Wiebelende tanden of kiezen doen vaak pijn. Normaal is het in ieder geval niet!

Liever geen harde brokjes eten of minder eten

Wie zelf ooit pijn aan zijn of haar kies heeft gehad vanwege bijvoorbeeld een gaatje weet wat een kwelling eten dan kan betekenen.  Er komt een moment dat je kat eieren voor zijn geld kiest en de maaltijd (voor een deel) laat staan.

Vermageren

Als je kat een deel van de maaltijd over slaat en dat duurt een tijdje, dan kun je je vast indenken dat je kat er bepaald niet dikker van wordt. Sommige katten kunnen wel een onsje (of meer) missen, maar deze manier is wel erg barbaars. Je kat loopt bovendien het risico op tekorten van bepaalde voedingsstoffen.

Aan één kant kauwen of voer uit de bek laten vallen

Zie je dat je kat meestal aan één kant kauwt? Dan zou het zomaar kunnen dat hij dat doet omdat de andere kant pijnlijk is.

Kwijlen en smakken

Ouders van jonge kinderen zullen het gelijk herkennen: op het moment dat de tandjes doorkomen gaan de meeste kinderen meer kwijlen. Katten met gebitsproblemen kwijlen vaak ook wat meer. Als ze de bek niet goed kunnen sluiten betekent dat een natte bek, maar meestal merk je enkel meer smakgeluiden op.

Minder/slechter poetsen

Een zere bek nodigt niet echt uit tot het gebruik er van. Ook niet om jezelf te wassen of om je nagels te verzorgen.

Wrijven aan de kop

Daarmee bedoel ik niet het alom bekende “kopjes geven” natuurlijk. Wanneer je kat met zijn of haar kop echt constant ergens langs lijkt te schuren dan zou pijn aan de kop (dat kan de bek, maar ook de oortjes of het koppie zelf zijn) zeker overwogen moeten worden.

Algemene pijnsignalen

In veel gevallen is het voor jou niet direct duidelijk dat er een gebitsprobleem speelt. De kat laat signalen van pijn zien, maar het is niet altijd duidelijk waar die pijn dan vandaan komt. Je dierenarts controleert dan altijd ook de bek om vast te stellen of de pijnsignalen daar vandaan komen.

Tot slot

Zoals je ziet zijn er best wat signalen van je kat waaruit blijkt dat er wellicht een gebitsprobleem speelt. Aan jou de eervolle taak om deze op tijd op te merken. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en ze zullen dan ook niet schreeuwen, piepen, janken of miauwen om te vertellen dat ze pijn hebben.

Veel gebitsproblemen sluipen er een beetje in, waardoor je kat vaak geleidelijk ander gedrag laat zien. Geen wonder dat het de meeste mensen niet op valt! Met dit lijstje kun je daar een klein beetje verandering in brengen. Laten we samen het kattenleven nóg gelukkiger maken :-).

Over de schrijver
Wim
Door

Wim

op 10 Feb 2019

Mijn kat eet maar een beetje, echter schudt dan met zijn kop en begint dan te brommen, is het een loszittede tand?

Katia
Door

Katia

op 14 Dec 2019

Ik heb een ragdoll kitten van 7 maanden en als ze geeuwd dan blijft ze haperen met tanden en is alsof ze braken en trek ze met haar muiltje zo raar !! Wat zou dat kunnen zijn ?

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook