Waarom je NOOIT paracetamol (of andere mensenpilletjes) aan je kat mag geven
07 januari 2016 
3 min. leestijd

Waarom je NOOIT paracetamol (of andere mensenpilletjes) aan je kat mag geven

Paracetamol voor je kat. Als je kind het kan hebben, dan zal je kat het er ook wel goed op doen als hij pijn of koorts heeft. Toch? Een aantal keer per jaar krijg ik zo’n kat op mijn spreekuur waarbij de eigenaar zeer goede bedoelingen had, maar met dat ene onschuldige pilletje zijn kat ernstig in gevaar heeft gebracht. Niet zelden zorgt dat ene kleine pilletje ervoor dat de poes zijn zere pootje niet overleeft. Wat gaat er nou zo ernstig mis bij katten als je ze paracetamol geeft? Waarom is het voor ons een redelijk onschuldig middel en voor katten zo gevaarlijk? In dit artikel leg ik het je uit!

Paracetamol

Paracetamol (Acetaminophen) is een pijnstillend en koortsverlagend middel dat vanaf €0,50 per doosje verkocht wordt bij iedere drogist en supermarkt. Omdat het voor heel veel kwaaltjes prima werkt heeft ook bijna iedereen het wel in huis.

Paracetamol bij mensen

Paracetamol gaat, nadat je het hebt ingeslikt, eerst naar de maag en darmen. Daar wordt de tablet in miniscule stukjes opgesplitst en via het bloed vervoerd naar de lever. In de lever vindt het grote opruimwerk plaats.

Eenmaal in de lever aangekomen, wordt de paracetamol met behulp van enzymen in een paar stapjes afgebroken (de zogenaamde gluceronidatie en sulfatie-stappen: deze ingewikkelde namen mag je direct weer vergeten, het gaat om het idee). Als de paracetamol is afgebroken in deze stappen heeft het geen werking meer en het wordt dan ook keurig uitgescheiden met de urine uit het lichaam. Dit hele proces duurt tussen de 6 en 10 uur. Vandaar ook dat je, als het nodig is, je als gezonde volwassene elke 6 uur een nieuwe dosis paracetamol mag nemen.

Paracetamol bij katten: waar gaat het mis?

Bij katten gaat het in die stapjes mis. Katten hebben veel minder van de enzymen in hun lijfje om die gluceronidatie en sulfatie-processen te kunnen doormaken. Het komt er dus op neer dat katten de paracetamol niet goed kunnen verwerken! In plaats van dat de paracetamol keurig wordt afgebroken, blijft de paracetamol in zijn originele vorm in de lever hangen. Er komt als het ware een soort filevorming van paracetamol in de lever van de kat.

Wanneer er te veel van deze paracetamol in de lever zit, komen er giftige stoffen vrij (o.a. NAPQI)die de lever onherroepelijk kapot maken (leverfalen), de nieren ernstig beschadigen (nierfalen) en ze zorgen dat het bloed nauwelijks zuurstof meer kan vervoeren.paracetamol-kat-lever

Hoeveel paracetamol is giftig voor katten?

Voor een kat is een dosis van 10 mg per kilo lichaamsgewicht al extreem giftig. Voor een kat van 4 kilo betekent dat, dat hij al in grote problemen komt van 40 mg. In een normale tablet paracetamol zit maar liefst 500 mg!! Van een klein kruimeltje paracetamol kan je kat dus al ernstig ziek worden.

Wat zie je aan een kat met een paracetamolvergiftiging?

  • Snel ademen en blauwe slijmvliezen en/of gele slijmvliezen
  • Hondsberoerd zijn: zwak/slap, overgeven
  • Opgezette pootjes en kopje

Wat moet je doen?

Niet zelf dokteren, niet afwachten. Ga zo snel als je kunt naar de dierenarts!! Ook als je kat nog niet deze verschijnselen heeft. Hoe eerder je erbij bent, hoe meer er nog gedaan kan worden. Je dierenarts gaat, als het nog kan, het maagje onder narcose spoelen en daarnaast zal hij hem aan een infuus leggen en allerlei medicijnen toedienen om te proberen de schade te beperken of te herstellen. Ondanks alle inspanningen is er een kans dat je katje het niet haalt.

Advies: geef nooit nooit nooit zomaar mensenpilletjes aan je kat!

Jup, er zijn bepaalde mensen-medicijnen die door je dierenarts ook wel eens aan katten gegeven worden. Echter, de dosering voor katten kun je niet 1 op 1 vertalen vanuit de mensendosering. Daarnaast zijn behalve paracetamol zijn er nog een heel aantal andere mensenmedicijnen die om bovenstaande redenen niet door de lever van je kat kunnen worden verwerkt.

Mijn advies is dan ook om nooit zelf te gaan dokteren met pilletjes uit je eigen kast of van de drogist. Mocht je per se toch iets van jezelf willen geven, bel dan altijd (ja echt altijd!) je dierenarts om advies in te winnen. Paracetamol mag dan een stuk goedkoper zijn dan de pijnstillers van de dierenarts; de (financiële) gevolgen van deze “besparing” zijn niet te overzien. Echt niet doen dus!

Heb jij wel eens mensenmedicijnen aan je kat gegeven?

Over de schrijver
Denise van Lent
Door

Denise van Lent

op 09 Jan 2016

Heel goed artikel en een belangrijke waarschuwing voor elke katten liefhebber. Het zal je maar gebeuren dat je je kat verliest door je eigen goede bedoelingen!

corrie
Door

corrie

op 03 Feb 2016

wat kan ik mn oud hondje geven voor een ontstoken oogje ,en de pijn miss???ze is 11jaar en weet niet goed wat zelf te geven en ze is panisch bang vd arts vandaar dat ik ze zelf iets wil geven thank,s gr corrie

Ilse
Door

Ilse

op 03 Feb 2016

Beste Corrie,Wat ontzettend vervelend! Een ontstoken oogje kan allerlei redenen hebben en ik zou je adviseren daar dus niet te lang zelf mee te rommelen. Je kunt het oogje schoonhouden met wat afgekookt (en afgekoeld!!) water. Pijnstilling bij hondjes is, net als bij katten behoorlijk specifiek en ik zou dan ook niet zonder meer iets van de drogist geven. Is het eventueel een optie om je dierenarts te vragen om bij je thuis te komen? Heel veel sterkte!!

J
Door

J

op 14 Feb 2016

Ik geef mijn kat af en toe bisolvon druppels voor kinderen door haar voer als ze hoest en benauwd is. Vorige winter heeft haar ziek zijn me 300 euro dierenarts kosten gekost en dit jaar 2 flesjes bisolvon en ze komt de winter redelijk door nu!

Ilse
Door

Ilse

op 15 Feb 2016

Beste J, wat fijn dat je kat het er zo goed op doet! Kinderbisolvon (let op, niet de chocoladesmaak) wordt door sommige dierenartsen ook wel eens voorgeschreven (per dag 1 ml). Het bestaat zelfs als speciaal middel voor katten, zeker omdat aardbeiensmaak niet altijd even goed geaccepteerd wordt ;-). Het is echter niet voor alle hoestende en benauwde katten geschikt! Het kan heel goed zijn dat er, behalve slijm en snot, hele andere dingen aan de hand zijn terwijl het er exact hetzelfde uitziet aan de buitenkant. Daarom blijft mijn advies: bel, voordat je je kat zelf iets wilt geven altijd je dierenarts om even advies in te winnen.

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook