HowTo: Urine van je kat opvangen
13 maart 2017 
2 min. leestijd

HowTo: Urine van je kat opvangen

Urine van je kat opvangen? Hoe dan?! Je dierenarts heeft je gevraagd om een beetje urine van je kat op te vangen. Deze vraag kan klinken als een onmogelijke opgave. Toch is het gelukkig niet zo ingewikkeld als het klinkt en in deze HowTo leg ik je uit wat je mogelijkheden zijn. Lees je mee?

Urine opvangen: tips vooraf

Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met het opvangen van urine is het van belang om op een aantal punten te letten.

 • Maak de kattenbak leeg. Daarna maak je deze goed schoon met heet water zonder zeep. Zeepresten kunnen van invloed zijn op de uitslag van het urine-onderzoek. Droog de bak goed af met keukenpapier.
 • Heb je meerdere katten? Zet de andere katten dan tijdelijk apart zodat je zeker weet dat je de urine van de juiste kat op vangt. Je kunt natuurlijk ook de beoogde kat met een kattenbak apart zetten, bijvoorbeeld in de badkamer. Haal dan eventuele kleedjes en matjes even weg. Je badkuip en douchebak kun je het beste vrij maken van zeepresten. Tevens doe je er goed aan om de stop er in te plaatsen. Het zou toch een beetje jammer zijn als je kat ein-de-lijk plast en de urine direct in het putje verdwijnt.
 • Haal een potje voor urine op bij je dierenarts. Je krijgt er dan gelijk een handig pipetje bij. Soms krijg je een spuitje met een dopje mee, dat werkt eigenlijk net zo handig (en schoon). Ben je niet in de gelegenheid om vooraf bij je dierenarts langs te gaan? Gebruik dan een bakje dat heel goed schoon gewassen is. Wanneer er bijvoorbeeld nog suikerrestanten in een jampotje of sapflesje zitten, dan zal je dierenarts onterecht suiker in de urine meten.
 • Sluit het potje na het vullen goed af.
 • Laat je kat niet naar buiten! De kans is dan groot dat ‘ie daar het felbegeerde plasje deponeert.
 • Urine opgevangen? De uitslag van het urine-onderzoek is het meest betrouwbaar bij verse urine. Je doet er dus goed aan het potje onmiddelijk naar je dierenarts te brengen. Lukt dat niet? Dan kun je het in overleg met je dierenarts even in de koelkast bewaren. Het heeft om deze reden dan ook geen zin om in het weekend urine op te vangen om die maandag langs te brengen.

Urine opvangen: hoe doe je dat?

Om urine op te vangen heb je een aantal mogelijkheden. Het is een beetje afhankelijk van je kat wat er werkt en wat niet. Schrik niet, sommige katten kunnen wel tot 24 uur hun urine ophouden, zeker wanneer je iets hebt veranderd aan de kattenbak.

 • De kattenbak leeg laten: sommige katten vinden dat prima
 • Urine opzuigen van een gladde schone ondergrond zoals laminaat of plavuizen
 • Versnipper een grote vuilniszak en gebruik die als kattenbakvulling. Gebruik hiervoor géén papier, omdat papier evt. delen van de urine absorbeert.
 • Katkor in de schone kattenbak: dit zijn plastic kattenbakkorrels die niets absorberen en waar de urine dus langs sijpelt. Verkrijgbaar bij je dierenarts en/of online voor ongeveer 7 euro.

urine-opvangen-kat-katkor

 • Kit4Cat in de schone kattenbak: dit is een ander soort niet-absorberende kattenbakkorrels met de structuur van zand. Verkrijgbaar bij je dierenarts en/of online voor ongeveer 8 euro.

 • Direct opvangen: een heel enkele kat laat het toe wanneer je een juslepel of klein bakje onder de billen schuift wanneer hij of zij een plas gaat doen. Dit is soms het proberen waard wanneer bovenstaande tips gewoon niet werken omdat je kat weigert op een bak te gaan zonder grit of met rare korrels of snippers.

Urine opvangen niet gelukt?

Dan is er nog altijd geen man over boord! Je dierenarts kan handmatig proberen de blaas te legen of een blaaspunctie te nemen. Dat laatste klinkt pijnlijk en naar, maar in de praktijk reageren de meeste katten er nauwelijks op. Het voordeel van een punctie is dat de urine geschikt is voor een urinekweek, mocht dat nodig zijn.

Succes!

PS: In dit blogbericht maak ik gebruik van één of meerdere affiliatelinks. Wil je daar meer over weten? Alle info daarover lees je hier!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook