Oudere katten: welke kwaaltjes ga je tegenkomen?
31 mei 2016 
4 min. leestijd

Oudere katten: welke kwaaltjes ga je tegenkomen?

Oudere katten; net als bij oudere mensen verandert er heel veel in deze leeftijdsfase. Hoewel sommige katten het dubbele van deze leeftijd met gemak lijken te halen, worden katten vanaf een jaar of 11 als “senior” bestempeld. Vanaf die leeftijd zien we helaas meer en meer kwaaltjes. Vaak wordt er gedacht dat de kat “gewoon oud” aan het worden is en daarom zoveel slaapt, maar in werkelijkheid speelt er meestal een onderliggend probleem. Daarbij kun je denken aan medische problemen, maar ook aan gedragsproblemen. In dit artikel leg ik je uit welke problemen je tegen kunt komen én geef ik je tips om daar mee om te gaan!

oudere-kat-slapen

Welke problemen spelen er bij oudere katten?

Medische problemen bij de oudere kat

  • Nierproblemen: deze gaan (meestal geleidelijk) slechter werken. Je kat gaat steeds meer drinken en meer plassen. Ook valt hij af en kan je katje kan zich soms zo beroerd voelen dat hij niet meer kan of wil eten.
  • Overactieve schildklier: we zien vaak een te sterke werking van de schildklier. Je kat valt dan af, ondanks dat hij behoorlijk veel eet. Daarnaast worden deze katjes vaak veel actiever dan normaal en lijken ze domweg geen rust te kunnen vinden. De warme vensterbank wordt ingeruild voor de koelere plavuizen in de bijkeuken.
  • Diabetes (suikerziekte): ook hier valt de kat af, drinkt en plast hij veel en eet hij in eerste instantie normaal tot veel. Op het oog is het verschil met een nierprobleem niet altijd te zien.

Voor de nieren, schildklier en suikerziekte is bij bijna iedere dierenarts een in-huis-bloedonderzoek mogelijk. Bij de oudere kat wordt dit steeds meer op regelmatige basis onderzocht om ontdekking en behandeling in een zo vroeg mogelijk stadium mogelijk te maken.

  • Gewrichtsproblemen: net als bij oudere mensen worden ook bij oudere katten de gewrichtjes wat krakkemikkiger. De onderrug, heupjes of knietjes zijn het meest aangedaan. Vindt je kat het opeens niet meer zo gaaf om op die plaatsen geborsteld te worden? Of springt hij niet meer zo gemakkelijk op hogere kasten als voorheen? Worden de nageltjes opeens te lang? Wast hij zich niet zo netjes? Denk dan zeker aan een probleem met de gewrichten! Je dierenarts kan je eventueel adviseren om over te stappen op speciale voeding om de gewrichten te ondersteunen, en/of een pijnstiller voorschrijven voor de momenten dat je kat het even zwaar heeft.                        
  • Slechter zien of horen hoort er helaas ook een beetje bij. Je kat schrikt eerder als je hem probeert te benaderen. Zolang je je huis niet drastisch verandert zul je vaak niet zien dat hij ergens tegenaan loopt omdat ze de weg met hun oogjes dicht kennen (én hun snorharen gebruiken!).

Gedragsproblemen bij de oudere kat

  • Dementie: we zien vaak dat je kat ’s nachts opeens actiever wordt, dat hij niet meer zo goed alleen kan zijn of in huis begint te plassen zonder dat er sprake van een blaasontsteking is. Vaak miauwen ze ’s nachts op een manier die door merg en been gaat. Het is wel een diagnose die pas wordt gesteld als we zeker weten dat er geen sprake is van een ander medisch probleem.
  • Sneller chagrijnig door pijn, slecht zien, of slecht horen.

Hoe maak je het je oudere kat gemakkelijker?

Voor ieder medisch probleem adviseer ik altijd om eerst te overleggen met je dierenarts. Veel van deze issues zijn namelijk met medicijnen goed te behandelen. Verder kun je aanvullend nog wel een aantal dingen doen om je kat te ondersteunen:

Bij gewrichtsproblemen kan het fijn zijn om wat lagere kattenbakken te plaatsen en eventueel een voeding te geven die de gewrichten ondersteunt. Ook wat lagere ligplekjes op een overzichtelijke plek in de kamer kunnen deze katten absoluut waarderen. De vensterbank is en blijft voor vele katten een heerlijk plekje om alles te kunnen overzien: kijk of het mogelijk is om er iets voor te zetten waardoor je kat er makkelijker op kan klimmen (soms kan een ongebruikte poef daarvoor prima dienst doen!). Voor je kat is het fijn om hem wat meer te helpen om zijn vachtje en nagels te onderhouden, maar doe dat met beleid. Je kunt je voorstellen dat als je pijn hebt in je onderrug, het niet zo fijn is als dat daar hard overheen geborsteld wordt en bij pijn in je pootjes is nagels knippen nog vervelender dan voorheen.

Wanneer je kat wat minder goed lijkt te zien is het vriendelijk om zoveel mogelijk dingen in huis te laten staan op de plek waar ze stonden. Drastisch je woonkamer verbouwen lijkt voor jou heel leuk, maar je kat kan er volledig gedesoriënteerd van raken. Slechthorende katten kun je misschien met iets meer kabaal benaderen, of met trillingen in de omgeving (voetstappen, tikken op de vensterbank waar hij op slaapt) waarschuwen voordat je hem aait. Dan is de schrikreactie vaak iets minder groot dan wanneer je ze gelijk vanuit het niets een dikke knuffel geeft.

De demente kat maak je ook niet blij met een grote verbouwing (bijna geen enkele kat trouwens), de desoriëntatie is ook zonder veranderingen in de omgeving al groot genoeg. Het kan ‘s nachts fijn zijn om een lampje in huis aan te laten. Daarnaast is het aan te raden om meerdere kattenbakken in huis te plaatsen, zodat de kans kleiner wordt dat hij er geen kan vinden in alle desoriëntatie. Je kunt overwegen om je kat in slechts één niet al te grote ruimte te laten (vooral ‘s nachts), zodat je kat alles in de buurt heeft en zijn wereld niet zo overweldigend is. Er zijn daarnaast eventueel supplementen (bv. Cholodin) verkrijgbaar die wat kunnen ondersteunen bij deze ouderdomskwaal.

oudere-katten-dementie-supplement                                                                                        Afbeelding: NMLHealth.nl

Heb jij thuis een oudere kat? Ik zou het leuk vinden als je hieronder laat weten wat jij allemaal doet om je oudje zo goed mogelijk te ondersteunen!

Let op: Dit artikel is puur informatief en ondersteunend bedoeld. Het is nadrukkelijk niet geschikt om zelf een diagnose te stellen of een behandeling te starten. Ga voor het stellen van een diagnose en het instellen van een behandeling altijd naar je dierenarts! Lees voor de overige voorwaarden de disclaimer onderaan deze website.

Over de schrijver
Rita
Door

Rita

op 06 Mar 2016

Mijn kat wordt deze zomer 18 jaar. Hij dementerend. Hij plast en poept in huis als ik niet thuis ben om hem er uit te laten, hij snapt de kattenbak niet meer, en miauwt luid op vreemde momenten. Soms is hij duidelijk de weg kwijt. Gedragsverandering is al jaren aan de gang maar het afgelopen jaar extreem. Hij is gaan schooien wat hij nooit deed. Hij zoekt aandacht, wil op schoot en geaaid worden terwijl hij erg op zich zelf was. Dat is natuurlijk wel mooi, hij is een erg lieve sociale kat geworden :-) Andere dieren boeit hem niet meer, ook vogels niet terwijl het een echte jager was. Hij lijkt alles vergeten en ook heeft hij geen mening meer. Hij slaapt veel, het actieve is er echt af. Springen kan hij niet zo goed en hij maakt geregeld inschattings foutjes qua hoogtes. Verder is hij erg mager geworden maar is ondanks dat een veelvraat. Zijn vacht is beslist niet mooi meer, met hier en daar wat kale plekjes. Ook worden de nagels langer. Hij verzorgt zichzelf duidelijk niet meer zo goed. Hij heeft in de afgelopen 3 jaar al een paar TIA's gehad en heeft nu soms een epileptische aanval waarbij hij spastisch ligt te spartelen. Hij is daarna erg verzwakt en uitgeput. De ademhaling wordt nu ook hoorbaar wanneer hij nog niet in ruststand is. Al met al een hele hoop ouderdoms problemen. 's nachts gaat hij naar de bijkeuken vanwege het poepen en plassen in huis. Hij vind dat niet leuk dus dan gaat hij door het kattenluik naar buiten (dan ineens wel) Daarna wil hij al weer gauw naar binnen maar gebruikt dan het kattenluik niet meer. Elk uur hoor ik hem dan buiten even miauwen. Als ik hem naar binnen doe is hij net zo snel weer buiten en gaat het weer van voren af aan. Ik laat hem nu dus maar buiten miauwen. Nu het weer richting het mooie weer loopt is het niet zo erg dat hij 's nachts buiten is maar als de herfst/winter zijn intrede doet weet ik niet wat ik dan moet. Hij kan dan niet meer buiten blijven. Ik ben van mening dat hij gewoon oud mag worden met al zijn kwalen erbij. Daar is niets mis mee. dure operaties of onderzoeken begin ik niet meer aan. Hij is gewoon bijna 'op'. Als hij het erg benauwd krijgt of verlamt raakt door nog een TIA bijvoorbeeld dan laat ik hem wel inslapen. Het is dan mooi geweest. Ik hoop dat het niet nodig zal zijn en dat hij gewoon van ouderdom zal inslapen.

chantal
Door

chantal

op 02 Jun 2016

Dag, je kan heel wat onschuldige middeltjes vinden voor al deze kwaaltjes die wel echt heel goed helpen en jouw kat zijn oude dag heel wat aangenamer maken.

Marie
Door

Marie

op 19 Jan 2018

Ik weet niet hoe oud mijn kat is die is zomaar komen binnen lopen ik denk 10jaar ze is nog goed tebeen en erg aanhankelijk maar nu verliest hij zijn haar op op zijn buik en billen ,ik heb de dierenarts al laten komen ,die heeft hem een spuitje gegeven en hij zei dat het haar zou terugkomen maar dat is al zeker 4of5maanden geleden en hij wordt steeds kaler op zijn buik en zijn poten ?

Rose
Door

Rose

op 11 Jun 2018

is ze gesterilissert ? want die oude moederkat die ik ook heb hadden ze niet goed gesteriliseert en dan komen er vrouwelijke hormonen om het hoekje kijken weet niet zeker of dat het is maar vraag anders maar even aan de dierenarts

Marie
Door

Marie

op 19 Jan 2018

Ik weet niet hoe oud mijn kat is die is zomaar komen binnen lopen ik denk 10jaar ze is nog goed tebeen en erg aanhankelijk maar nu verliest hij zijn haar op op zijn buik en billen ,ik heb de dierenarts al laten komen ,die heeft hem een spuitje gegeven en hij zei dat het haar zou terugkomen maar dat is al zeker 4of5maanden geleden en hij wordt steeds kaler

Marianne
Door

Marianne

op 05 May 2016

Mijn kat is in maart 18 jaar geworden. Hij doet het nog prima, is wel wat meer gefixeerd op eten. Mauwt erg hard als hij weet dat er eten aankomt. Hij is is nog steeds een echte zonaanbidder. Als het koud is ligt hij graag in zijn mandje boven de verwarming. Ergens op of af springen gaat wat moeizamer, wankelt dan wel. Hij is nog steeds stoer en laat andere katten in de tuin weten, niet welkom te zijn. Hij is ook nog steeds erg lief en aanhankelijk. Zijn vacht kan hij niet goed meer verzorgen, daarbij helpen we hem, door hem regelmatig te borstelen. Alleen als hij pijn krijgt, laten weten hem behandelen door de dierenarts. Verder laten we de natuur zijn gang gaan, is het zijn tijd dan hopen we, dat hij rustig mag inslapen.

Elvira
Door

Elvira

op 08 Apr 2018

Wat mijn oude kater die zichzelf niet meer waste erg fijn vond was als ik een washandje met heel warm water nat maakte heel goed uitwrong en hem daarmee afwreef dat gaf hem schijnbaar het gevoel dat hij helemaal gewassen was. En vooral dat het washandje heerlijk warm was. Ik zou zeggen probeer het eens!.

Linda
Door

Linda

op 31 May 2016

Mijn kater Basiel is 16 jaar en al 8 jaar suiker patiënt. Al 8 jaar krijgt hij s'morgens en s'avonds om 7u zijn spuitje en hij deed het tot een half jaar geleden super. Vanaf toen begon hij ineens een raar geluid te maken als hij slikte. Een harde knak bij elke slikbeurt. Onderzoek bij de dierenarts leverde niets op, bloed perfect in orde, foto was niets op te zien en zijne suiker was perfect. Hij heeft altijd 9 kilo gewogen en nu na een half jaar weegt hij nog 5 kilo.Ik weet wel dat hij een oud beestje is en volgens de dierenarts een oud "ziek" beestje maar hij doet voor de rest geen rare dingen. Hij is altijd een binnenkat geweest en ging en gaat nog altijd netjes op de kattenbak, slaapt al jaren ganse dagen en snachts nog altijd tussen de 2 hoofdkussens in ons bed.Ik heb mij voorgenomen om hem niet te laten afzien maar dat is nu nog niet het geval(volgens de dokter). Ik hoop dus ook dat hij nog even mee kan want de beslissing nemen om hem laten in te slapen zal zeker niet makkelijk zijn. Ook ik hoop dat als zijn tijd gekomen is , hij rustig zal inslapen. Hij is per slot van rekening de "heer des huizes".

anja muijrers
Door

anja muijrers

op 31 May 2016

Ons Saartje is deze maand 20 geworden. Echt een oud vrouwtje. We hebben een lage kattenbak en haar mandje stast ook laag. We kammen haar elke dag en houden haar "achterkant" bij met vieze haren wegknippen en met een vochtig doekje schoon te maken. Zo te zien heeft ze het nog prima naar hasr zin, eet en drinkt goed. Schuifelt nog wat rond en zit in het zonnetje. Wij hebben besloten om alleen naar de dierenarts te gaan, als het echt nodig is of voor de laatste keer. Ze is zo'n stresskip. We hopen dat ze lekker in haar mandje inslaapt.

Jeanny de Vos
Door

Jeanny de Vos

op 17 Jul 2016

Mijn Geneviere is 16, ze heeft nierproblemen en een onregelmatig werkend hart, ook heeft ze schildklierproblemen, voor al die dingen krijgt ze medicijnen, die maal ik fijn en doe ze door een heel lekker hapke, ik borstel haar 2 maal per dag en voor haar gewrichtsploblemen heb ik overal iets geplaatst zxodat ze gemakkelijker ergens op kan springen, Ik doe het met liefde voor haar want ze is een schat van een kat

Attie
Door

Attie

op 29 Sep 2016

Onze poes is 18 jaar. Ze is het laatste jaar wat strammer aan het worden, en komt soms moeilijk op de bank. Vaak gaat ze nu in een heel ander hoekje liggen achter de stoel, wat ze nooit deed. Het is een echte dikzak altijd al geweest ook, wij hebben haar uit het asiel gehaald ze had meteen mijn volle aandacht. Ze wilde me gewoon pakken en ik was verkocht, ze was toen net 5 geworden. Ik probeer een beetje te achterhalen wat bij zo`n oude moeke past qua gedrag. Volgens de dierenarts mankeerde ze niet veel op de strammigheid na. Ze eet en drinkt goed, al begint ze nu denk ik wat meer te drinken. Ze is een echte schootkat, heerlijk is dat. Als ze er niet meer zou zijn zal ik haar enorm missen. Ik heb wel de indruk dat ze erg moe is, in die zin van dat ze moe is van het oud zijn. Af en toe komt ze aanhobbelen, dan zie je echt een oud vrouwtje... Ze kan haar vacht niet meer goed onderhouden, en af en toe moet èr zelfs de schaar aan te pas komen en dit word zeer gewaardeerd met vele kopjes en kroelen. Ik wacht het voorlopig nog af en zo gauw ik denk ze heeft pijn of er is nu echt is mis, linea recta naar de dierenarts. En dan nog wil ik niet dat ze dan zullen zeggen van sorry mevrouw maar we hebben niet zulk leuk nieuws voor u..We hebben de zelfde trekjes en daarmee zij is mijn enige vriendin. Ze is een gezinslid net als onze andere poes, alleen is die 5 jaar jonger. Die is nog zo vitaal en wulps, maar absoluut geen schootkatje. Die is het liefst buiten, komt zelden nog met een tractatie voor mij thuis. Ik houd van katten. Ze stralen altijd zo`n rust uit en ik geniet van ze.

Marian
Door

Marian

op 22 Nov 2016

Hallo , ik heb een vraagje . Mijn 13 jarige kater is al een aantal jaren s'nachts heel onrustig met grote bange ogen en wil dan eten . Ik zet expres al een schaaltje brokjes voor hem klaar als ik ga slapen maar tóch maakt hij me altijd wakker door op het bed heen en weer te springen . Hij heeft eind maart dit jaar een uitgebreid senior onderzoek gehad en alles was in orde . Het is een binnenkat maar kan wel op het balkon . Overdag is er niets aan de hand dan is hij rustig en doseert hij z'n eten zelf keurig over de dag . Savonds is ook oké maar s'nachts altijd die onrust . Hij is vaak misselijk door de ingeslikte haren waar ik alles aan doe maar wat tóch een probleem bij hem blijft . Ik kreeg toen cerenia van mijn dierenarts voor hem en dat kwart tabletje ging hij geweldig op , er ging een wereld voor hem open en hij leefde helemaal op doordat hij niet misselijk meer was . Helaas wil mijn dierenarts het niet meer voorschrijven het zou op den duur schaden maar ik ben van mening dat het niet om de duur van mijn kat gaat maar om de kwaliteit van zijn leven . Hij is bijna veertien en loopt het meest van de tijd nu misselijk door het leven . Weet iemand raad ? Groetjes , Marian

Ilse
Door

Ilse

op 23 Nov 2016

Beste Marian,Wat vervelend dat je kater zich 's nachts zo onrustig voelt. Het is voor mij helaas niet mogelijk om op grond van je verhaal met dé gouden tip te komen. Daarvoor is een goed lichamelijk onderzoek altijd nodig. Ik kan je wel vertellen dat Cerenia maar voor maximaal 5 dagen kan worden voorgeschreven. Je geeft aan dat je kat misselijk is door haarballen. Je zou daarvoor eigenlijk beter een haarbalpasta kunnen geven (bijvoorbeeld kat-a-lax) of een wat sterker laxerend middel (bijvoorbeeld lax-a-tract). Beide middelen zijn vrij verkrijgbaar en zouden in het geval van haarballen voldoende moeten werken. Wanneer de misselijkheid met deze middelen niet over gaat, dan is het zaak om de misselijkheid verder uit te laten zoeken door je dierenarts zodat je gerichter en veiliger kunt behandelen. Hoop dat je kat zich snel beter voelt!

Marian
Door

Marian

op 01 Dec 2016

Ik geef hem die middelen tegen haarballen al jaren en die werken ook goed . Maar voordat die haarbal ( of streng eigenlijk ) eruit is duurt even , en in die tussentijd ( soms een paar dagen , sms een week ) is hij vreselijk misselijk en loopt dan rusteloos door het huis . Waarom een oude kat zo laten lijden door die misselijkheid dat begrijp ik dus gewoon niet . Ik gaf hem dat kwart pilletje geen vijf dagen achter elkaar , maar zo om de drie dagen en alleen als hij nog extremer misselijk was . Deze dierenarts denkt zwart wit denk ik zo . De uitgebreide senior check was goed . En mijn kat is hiermee gezond verklaard . Dus is het onmogelijk dat hij misselijk kan zijn zei ze . Maar ik ben ook gezond , maar heb toch al heel mijn leven maagzuurremmers nodig en soms ook pilletjes tegen de misselijkheid . Dat kan ook voor een kat gelden . Hij is gezond maar die overtollige haren maken hem misselijk vóórdat deze eruit gespugd worden . Mijn dierenarts heeft me nu gemaild dat ik maar op zoek naar een andere dierenarts moet alleen maar omdat haar wil wet is . Er wordt totaal niet gedacht aan de kat die misselijk in de rondte moet lopen . Een kat die al 13 jaar is . Die ik het gun om van die tussentijdse misselijkheid verlost te zijn . En zo zou de dierenarts ook moeten den ken .

Els
Door

Els

op 03 Aug 2017

Mijn kat is 18 jaar braak vaak zijn eten uit En doe zijn ontlasting in de woonkamer

Elizabeth
Door

Elizabeth

op 01 Sep 2017

Mijn oudste kat is Piet, in april 19 jaar geworden. Hij is erg oud geworden het laatste jaar, stokdoof en zo jammer want voorheen als ik riep “Pietepietepiet ik zie je niet” kwam hij aangehold! Na wat ik de laatste tijd heb gelezen denk ik ook dat hij dement is omdat hij ‘krijst’ zonder dat ik ook maar enig benul heb van wat hij wil. Hij eet veel en lijkt er ook niet genoeg van te krijgen, maar blijft kieskeurig. Hij drinkt bij voorkeur niet uit het bakje, maar uit de wc (zo goed kan hij nog springen!), een grote waterbak in de tuin, maar ook een klein vogelenbakje als het geregend heeft. Zijn vacht is moeizaam, dat wil zeggen hij is gewend om geborsteld te worden, maar hij vindt het duidelijk niet prettig als ik zijn achterhand wil ontklitten. Ik ben ermee opgehouden omdat de situatie in één dag weer hetzelfde is. Hij heeft geen echte favoriete ligplaats meer, een nieuwe ontdekking is het bad, waar hij graag ligt en twee plaatsen in de tuin. Hij lijkt mijn bed niet meer zo lekker te vinden. De dierenarts wil ik hem op deze leeftijd besparen. Hij lijkt niet te lijden, uiteraard hoop ik dat de natuur zijn loop krijgt zonder problemen. Mocht het anders zijn vraag ik de dierenarts om hem hier te laten inslapen.

De Ren Victor
Door

De Ren Victor

op 03 Nov 2017

Mijn kat is 22jaar vroeger sleep hij heel de dag in Zijn favoriete zetel nu zit hij overal een rare gewoonte wand hij wil Niet Meer in Zijn zetel slapen

Elizabeth
Door

Elizabeth

op 01 Sep 2017

Stom, vergeet iets wat geheel onbelangrijk is. Met meerdere katten is het lastig, maar ik denk dat het Piet is die tegenwoordig midden op het grasveld poept. Alle katten zijn gewend hun behoefte buiten te doen, maar ik zie nooit waar, daarom denk ik dat het Piet is die het zo demonstratief op het gras doet.

Petronella
Door

Petronella

op 07 Sep 2017

Mijn oudje Hank wordt 18. Hij heeft een schildkliertumor die onder controle blijft door thiafeline tabletjes. Ik verwen hem met gedroogde catnip in speeltjes waar hij nog een beetje actief van blijft. Voor de rest is het een gezellige theemuts die het liefst aan mijn dij vastgeplakt zit. Zijn vacht ziet goed uit door regelmatig te kammen en zo nu en dan pak ik een vochtig handdoekje met een beetje lavendelzeep erop en wrijf daarmee over zijn vacht. Je ziet hem dan genieten en hij gaat er helemaal voor liggen. Verder hou ik zijn nagels goed in de gaten en knip ze zelf bij. Dit heeft wel wat jaren gekost om het zonder problemen te doen. Hij snapt gelukkig dat het goed voor hem is. Voor de rest miauwt hij nog steeds vanaf de bovenverdieping dat ik naar bed moet (ja echt, iedere avond) en we communiceren wat af :) Ik hoop 'm nog een tijdje bij me te hebben.

Ank
Door

Ank

op 15 Sep 2017

Mijn Annabel/vondeling Mallorca, is in 2010 met mij verhuisd naar NL. Woont nu binnen. Ze is in juni plm. 21 jr geworden. Eet goed, gaat goed op de bak / soms wel eens wat ernaast. Kan niet meer hoog springen. Zet trapje of kussen neer. Optillen vindt ze niet neer fijn. Is goed van gewicht en eet goed. Iets doorgezakte achterpootjes en rug. Slechte tanden, zacht voedsel. Doffe vacht, wel elke week zachte borstel. Houd zich zelf niet meer zo schoon, 1x p.week washandje. Veel aanhanglijker,geworden, knort nog wel.. Loopt me overal achterna. Speelt niet meer. Wil veel eten, drinkt goed. Soms wat dovig. Probleem, slaapt overdag van plm 8-15 u. Rest vd dag/avond slapen wakker..., maar nu..., geef om plm 23u eten, dan hard/luid miauwen om 2.30 u, om 5 u en om 8 u. Veel geprobeert, lichtje aan, deur dicht, reageren, niet reageren. Niets helpt. Dus nu maar 3x p.nacht eruit, ff kletsen, beetje eten geven, en proberen weer in slaap te komen... Pfff. Zou niet weten, wat nu nog te veranderen, ben blij dat ze nog bij mij is.

Martine Bouwens
Door

Martine Bouwens

op 09 Oct 2017

Onze kater Igor is 16 geworden.Hij is fysiek goed ,alleen beetje moeite s'morgens met rap afkomen en vanaf een hoogte (tafel) springen.Sinds enige tijd gaat het s'avonds en vooral s'nacht heel moeilijk.Hij janktop een manier dat jehet niet miauwen kunt noemen en vooral hij is van alles bang en durft echt nergens meer te liggen.Niet op de bank ,niet op kussen en ook niet op zijn vroeger vertrouwde plekjes.Vooral als er een tekening op stof staat dan kijkt hij en schrikt en verstijft. Maar ook elk ding dat ergens staat of ligt doet hem verstijven van angst.We weten niet wat er gaande is.Hij eet goed en gaat regelmatig buiten.Is wel heel agressief geworden tov andere dieren met het ouder worden.

Aukje
Door

Aukje

op 20 Oct 2017

Mijn main coon kater is 18 jaar. Dronk laatste tijd veel en vermagerde erg. Nu heeft hij tabletjes voor de schildklier. Nu na 6 week was hij erg suf at weinig dronk bijna niets. Bleek bij de da dat hij uitgedroogd was. Twee keer vocht onder de huid gekregen. Ging even goed. Nu blijkt hij een bobbel van 2 cm ergens onder in zijn lijfje te hebben. Hij krijgt nu cortisonen als ontstekingsremmer. Rontgenfoto gemaakt. Zit wel iets maar laat hem niet meer opereren . Hij slaapt veel eet alles wat lekker is bij kleine beetjes. Ik geef hem ook lekkers te drinken en poezensoep. Nu geeft ik hem 10 dagen een tabletje voor de ontsteking of tumor. Hij was altijd super gezellig zat altijd op schoot. Is nu iets meer op zichzelf. Ligt op de warme vloer. Dus afwachten. Verder waren wel alle bloedwaardes goed. Nieren. Lever. Hartslag. Temperatuur. Dus hoop dat hij het na deze kuur iets beter gaat doen. Gr. Baasje van Dincky

Martine
Door

Martine

op 21 Oct 2017

Miep is afgelopen september 20 geworden. Sinds haar 18e is ze langzaam dement aan het worden. Ze heeft een lage poef in de keuken, tegen de verwarming & ze hoeft niet hoog te springen om op de vensterbank te springen. Ze heeft altijd moeite gehad met springen omdat ze waarschijnlijk geen diepte ziet. Nu ze er staar bij heeft springt ze vaker mis. Als ze aan de wandel is & we roepen haar, dan reageert ze nog direct, maar haar lijf zwabbert dan even bij het omdraaien van het hoofdje. Ze blijft het liefst in de keuken. In de woonkamer & boven gedraagt Miep zich angstig, alsof ze in een totaal onbekende omgeving is beland. In de tuin vindt ze het nog wel leuk om op onderzoek uit te gaan, maar staat ze soms luid te brullen omdat ze dan ineens de weg kwijt lijkt te zijn. Als we haar dan roepen & naar de keukendeur brengen, is ze weer happy. Ze kan niet meer alleen in de tuin gelaten worden voor een paar uur, want een gesloten keukendeur is reden om de buurt bij elkaar te brullen. We hebben een extra lage kattenbak voor haar, waar ze regelmatig met haar kont buiten gaat hangen, zodat alles buiten de kattenbak wordt gedaan...ze heeft wel een hele schone kattenbak 😉. Ze vindt het heel fijn om te knuffelen, dat is niet veranderd. Wij dachten tot twee jaar geleden dat haar stembanden niet werkten, maar tegenwoordig worden we iedere keer als we de keuken binnen lopen door haar begroet met lieve miauwtjes. Ze blijft ook gezellig kletsen als ik aan het koken ben. Ze zit dan op haar poef te kijken alsof ze heel vermaakt & tevreden is. Haar vacht kammen we gemiddeld drie keer per week. Het lijkt wel alsof ze constant in de rui is. Miep eet nu beter dan ze gedaan heeft voor haar 18e. Iedere maaltijd gaat op & ze is wat steviger geworden, maar niet dik. Over het algemeen is ze een blije dementerende lieve dame.

Petra Zandboer
Door

Petra Zandboer

op 29 Oct 2017

Onze Sylvester is 19,5. Een ontzettend lieve, aanhankelijke kroeldoos, maar op z'n tijd behoorlijk dwingend en dominant. Hij heeft hyperthyreoïdie (snelwerkende schildklier) en krijgt daarvoor twee maal daags 2,5 mgr Felimazole. Dat gaat op zich goed. Hij is behoorlijk dement en roept, vooral 's nachts, flink hard. Hij eet en drinkt goed en hij poept en piest ook nog steeds keurig. Hij wast zichzelf helaas niet meer, dus ik kam hem voorzichtig al laat hij dat tegenwoordig niet lang meer toe, ik knip z'n nagels en was z'n ooghoeken met een watje met gekookt water. Als je op de bank zit of in bed ligt, wil hij de hele tijd zo dicht mogelijk bij je zijn. Liefst neus aan neus, met z'n poten in je nek. Hij tikt ons de hele tijd in ons gezicht. Hij gaat niet meer naar buiten, hoewel hij altijd de king of the jungle was. Ik hoop dat 'ie nog een hele tijd meegaat, want hij is super grappig, maar vermoeiend is het af en toe wel.

Lee
Door

Lee

op 15 Nov 2017

Onze lieve oude dame Tabi is 22 jaar en op weg naar de 23. Ze heeft nierproblemen en een te snel werkende schildklier en nu ca. 1 jaar ook een tumor op de buik. Ze gaat nog steeds goed op de kattenbak (gelukkig) maar we zien haar wel hard achteruit gaan nu. Ze komt niet meer buiten want ze kan de weg naar huis niet meer vinden. Slaapt ontzettend veel op de meest bizarre plekken (zoals de rand van het toilet in de badkamer). Ze is mager en staat wat minder vast op haar pootjes. Hogere tafels en kasten zijn niet meer bereikbaar (m.b.t. het aanrecht vind ik dit wat minder erg). De prognose in januari 2017 was dat het niet lang meer zou duren maar deze tijger gaat maar door! Zo lang ze het nog fijn vindt om op schoot te liggen en geen pijn lijkt te hebben vinden wij het ook goed.

astrid h roemer
Door

astrid h roemer

op 31 May 2018

wat lief van jullie...ik heb mijn poes van 20 laten inslapen en ik mis haar zo...

Margie
Door

Margie

op 04 Jun 2018

Lieve Astrid, nog maar zo kort geleden..., veel sterkte! Wat een mooie hoge leeftijd voor jouw poes van 20! Je hebt vast en zeker heel goed voor haar gezorgd. Dat vind ik fantastisch. Denk aan haar, zet mooie foto's neer... Geniet van de mooie herinneringen. Je bent een kostbaar mens. Lieve groet, Margie

Ann
Door

Ann

op 19 Dec 2017

Onze Katin Gizmo wordt 18 in mei. Toen ze 16 was,hebben we ze genezen via een radiojoodtherapie van een tumor op de schildklier omdat haar bloedwaarden nog zo goed waren en nu steeds nog zijn. Nog geen seconde spijt van gehad. Haar nageltjes worden regelmatig bijgeknipt door de DA, slaapt elke nacht tussen ons op bed. Ok, vindt soms op tijd de kattebakken niet meer (staan er twee van) maar dit vind ik niet erg. Zolang het beestje zich nog goed voelt dan wij ook.

Nathalie
Door

Nathalie

op 29 Jan 2018

Ik heb een britskorthaar, van 18 jaar. Bij de kat heeft er na het overlijden van een andere kat (half jaar geleden) een gedragsverandering plaatst gevonden. Miauwt veel meer, vooral als hij wakker wordt en niemand ziet en ‘s nachts. Heeft veel honger, is onlangs op ouderdomskwalen onderzocht, want men dacht aan suikerziekte, nieren, lever en schildklier maar alle bloedwaarden waren goed. Gewoon ouderdomskwalen. De kat weet nog precies waar de kattenbak is en waar de koelkast voor dient (het bewaren van rosbief). Wel sleept hij een beetje met zijn achter poten. Ik vind het wel moeilijk om met vakantie te gaan, want hij is dan zo alleen. Zoals ik hierboven al schreef is het gedrag echt anders, minder aanhankelijk. Komt alleen naar ons toe als hij honger heeft. Maar al met al het blijft een super lieve kat en ziet er voor zijn leeftijd goed uit. Ik weet niet hoe oud een britsch korthaar wordt.

Krist
Door

Krist

op 01 Feb 2018

Onze kat, nu 15 jaar of wat ouder ongeveer, heeft nog geen half jaar geleden een operatie gehad. Hierna merkte we grote gedragsverandering. Het begon met het niet meer reageren als we binnen kwamen, niet meer reageren op de snoepjesbak, het besef kwam steeds meer. Ze werd doof. De laatste paar weken begon ze met in de nacht ineens hard miauwen, vooral in de slaapkamer. Vaak kwam ze voorheen op bed liggen, nu ook nog wel. Maar loopt door naar de kast ernaast en gaat daar keihard miauwen. Of ze loopt de badkamer in, bekijkt de wasmachine en miauwt eindeloos daarin. Het is ingrijpend om te zien gebeuren. Tegenwoordig poept ze in de tuin, jaagt andere katten niet meer weg. Als ze door de voordeur naar buiten gaat, dan hou ik de tijd in de gaten of ze ook weer binnenkomt. We veranderen momenteel niet veel in huis. Haar plekjes waar ze graag ligt laten we ook zo. We kunnen haar daar vinden als we der even niet gezien hebben. Gelukkig weet ze ergens nog wel dat als ze gekamt is of geschoren dat ze wat lekker krijgt uit de kast. Daar loopt ze nog wel heen. Ze is een stuk rustiger geworden, vroeger was ze niet sociaal, ging achter alle honden aan. Nu kruipt ze bij iedereen op schoot en kijkt je geïrriteerd aan als je toch een keer op staat. Hoe het verder gaat geen idee, we hebben besloten dat we het aankijken. Een operatie krijgt ze niet meer.

Agnes
Door

Agnes

op 26 Feb 2018

Onze oude dame is 17 jaar Luna een prachtige lieve kat, net als wat ik hier boven allemaal lees is haar vacht mijn taak geworden te onderhouden. In het begin vond zij het niet prettig nu gaat ze er voor liggen. Ze weet af en toe niet meer wat ze moet doen ijsbeert soms en uur lang heen en weer net of ze vergeet dat ze eiegenlijk onderweg was naar de kattenbak. Ze is altijd heel aanhankelijk geweest en is nog steeds bijna opdringerig, enorm op mij gefixeerd als ik niet thuis ben is voor haar een ramp. Wat mij ook opvalt is dat af en toe in een halve houding gaat zitten en dan een beetje voor haar uitstaart , soort eigen wereld. Drinken moet ze uit een speciale bak iets verhoogd aangezien ze alle andere bakjes omgooit. Ze wordt zoveel mogelijk geholpen waar nodig en zorgen dat ze het lekker warm heeft. Buiten komen doet ze niet zoveel meer, met mooi weer komt ze bij mij buiten zitten en dan geniet ze van de zon. Ik werk dagelijks met oudere mensen en gek genoeg herken veel kenmerken van het ouder worden bij mens en dier. Allemaal heel veel geduld en vooral veel liefde.

astrid h roemer
Door

astrid h roemer

op 31 May 2018

heel lief van jullie. nog een mooie tijd samen.

Agnes
Door

Agnes

op 26 Feb 2018

Onze oude dame is 17 jaar Luna een prachtige lieve kat, net als wat ik hier boven allemaal lees is haar vacht mijn taak geworden te onderhouden. In het begin vond zij het niet prettig nu gaat ze er voor liggen. Ze weet af en toe niet meer wat ze moet doen ijsbeert soms en uur lang heen en weer net of ze vergeet dat ze eiegenlijk onderweg was naar de kattenbak. Ze is altijd heel aanhankelijk geweest en is nog steeds bijna opdringerig, enorm op mij gefixeerd als ik niet thuis ben is voor haar een ramp. Wat mij ook opvalt is dat af en toe in een halve houding gaat zitten en dan een beetje voor haar uitstaart , soort eigen wereld. Drinken moet ze uit een speciale bak iets verhoogd aangezien ze alle andere bakjes omgooit. Ze wordt zoveel mogelijk geholpen waar nodig en zorgen dat ze het lekker warm heeft. Buiten komen doet ze niet zoveel meer, met mooi weer komt ze bij mij buiten zitten en dan geniet ze van de zon. Ik werk dagelijks met oudere mensen en gek genoeg herken veel kenmerken van het ouder worden bij mens en dier. Allemaal heel veel geduld en vooral veel liefde.

Anita
Door

Anita

op 10 Apr 2018

Bij mijn (ja, zelfde naam) Luna, zie ik ook duidelijk de ouderdom erin sluipen. Ze zal zo'n 17 jaar zijn. Ze ziet niet meer zo goed en het horen wordt ook wat minder. Het zomaar staren en vervolgens de indruk wekken dat ze het even niet meer weet. Eet en drinkt goed, behoeften doen is ook goed. Ze is wat sneller geïrriteerd naar de andere poes vooral wanneer die probeert hoe ver ze kan gaan. Luna is altijd nr. 1 geweest... Nachtmerries a.h.w. heeft ze altijd gehad. Ik maak nog steeds dezelfde troostende geluidjes en geef haar wat aandacht. Dierenarts zegt dat ze verder in orde is. Misschien enkele tips waar iemand wat aan heeft: Door het huis heen fleece dekens opgevouwen neerleggen. Dat vind ze erg fijn, ze ligt er veel op. En sinds enkele maanden, wanneer ik haar aai, ben ik voorzichtig begonnen met zachte massage. Dat was en is een voltreffer! Op het kopje beginnen, nekje zijkanten, achterkant nekje, schoudertjes enz. En zo praat ik dan ook tegen haar. Als je dan dat snoetje ziet weet je dat ze geniet. Nu vraagt ze er soms 2 of 3 keer per dag om. En inderdaad, zorg voor warmte. Heb zelf reuma en weet hoe weldadig dat is. Zet b.v. ook s'nachts de verwarming een graadje hoger als voorheen. Meerdere kattenbakken las ik al, ik heb nu 4 open bakken met lage instap. Af en toe wel een geurtje, maar daar is goede kattenbakvulling voor. En de ander die heeft mazzel, geniet er ook van mee. Ook ik hoop dat ze natuurlijk oud mogen worden. Zolang ze nog wat plezier aan het leven heeft mag het van mij.

Petra Tokaya
Door

Petra Tokaya

op 30 Mar 2018

Olivier (18) heeft sinds een jaar of twee last van zijn darmen, eet nogal zinnig, en plast en poept al vaker in huis, overal, zelfs als we in de buurt zijn. Hij heeft dunne ontlasting en we hebben speciaal voer gehaald bij de dierenarts, droog en nat, en rode poeder zodat zijn ontlasting wat lobbig wordt. Hij kan naar binnen en buiten, hij is geen kattenbak gewend. HijOnze zorg is meervoudigg: naar de dierenarts gan is geen optie, dat wordt onderzoek, opereren, mediactie en vooral veel stress voor Olivier. We ruimen tot nu toe natuurlijk alles gewoon op en laten hem s nachts in de keuken (waarbij door het luikje naar buiten en binnen kan). hij lijkt vaak nog wel tevreden, veel op schoot en urenlang slapen, zonnen, dutten en dommelen. Het overal in huis poepen is wel echt een naar ding.we hebben het plan om in september 6 weken op reis te gaan...eigenlijk kan dat niet met zo'n bejaarde kat.Misschien kan iemand reageren?

Anita
Door

Anita

op 10 Apr 2018

Bij mijn (ja, zelfde naam) Luna, zie ik ook duidelijk de ouderdom erin sluipen. Ze zal zo'n 17 jaar zijn. Ze ziet niet meer zo goed en het horen wordt ook wat minder. Het zomaar staren en vervolgens de indruk wekken dat ze het even niet meer weet. Eet en drinkt goed, behoeften doen is ook goed. Ze is wat sneller geïrriteerd naar de andere poes vooral wanneer die probeert hoe ver ze kan gaan. Luna is altijd nr. 1 geweest... Nachtmerries a.h.w. heeft ze altijd gehad. Ik maak nog steeds dezelfde troostende geluidjes en geef haar wat aandacht. Dierenarts zegt dat ze verder in orde is. Misschien enkele tips waar iemand wat aan heeft: Door het huis heen fleece dekens opgevouwen neerleggen. Dat vind ze erg fijn, ze ligt er veel op. En sinds enkele maanden, wanneer ik haar aai, ben ik voorzichtig begonnen met zachte massage. Dat was en is een voltreffer! Op het kopje beginnen, nekje zijkanten, achterkant nekje, schoudertjes enz. En zo praat ik dan ook tegen haar. Als je dan dat snoetje ziet weet je dat ze geniet. Nu vraagt ze er soms 2 of 3 keer per dag om. En inderdaad, zorg voor warmte. Heb zelf reuma en weet hoe weldadig dat is. Zet b.v. ook s'nachts de verwarming een graadje hoger als voorheen. Meerdere kattenbakken las ik al, ik heb nu 4 open bakken met lage instap. Af en toe wel een geurtje, maar daar is goede kattenbakvulling voor. En de ander die heeft mazzel, geniet er ook van mee. Ook ik hoop dat ze natuurlijk oud mogen worden. Zolang ze nog wat plezier aan het leven heeft mag het van mij.

Petra
Door

Petra

op 20 May 2018

Mijn kater Hank is vorige maand 18 geworden. In het afgelopen jaar heeft hij ook in huis en zelfs op bed geplast maar dat is gelukkig weer voorbij sinds ik een tweede kattenbak heb geplaatst. Hij slikt alweer ruim twee jaar thiafeline voor zijn schildkliertumor en eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat hij het nog zo lang goed doet. Erg fijn! Om de kat te helpen met schoonhouden van zijn vacht, kam ik hem dagelijks en poets af en toe met een vochtig doekje. Ook nagels knippen hoort erbij en hij laat het toe. Uiteraard is de beloning een lekker kattensnoepje. Hank gaat ook ieder jaar een week mee naar de Ardennen. Hij laat zich gemakkelijk een tuigje omdoen en een stukje wandelen vindt hij heerlijk. Ik denk dat je de oudere kater vooral moet koesteren en kijken wat hij prettig vindt om te doen. Je krijgt er een knuffelbaal voor terug.

Leen
Door

Leen

op 12 Dec 2018

Mijn kater Pim is 15,5 en gaat morgen starten met medicatie voor schildklier, lees zoveel bijwerkingen hierover, maar dierenarts zegt dat dit zal meevallen, hoop hem nog paar jaartjes te kunnen knuffelen. Plast en drinkt zeer veel, hopelijk komt dit allemaal in orde want hij eet minder goed dan voorheen

E del Carmen
Door

E del Carmen

op 20 Jun 2018

Goedenavond catloverz,mooi om te lezen deze verhalen en dat al ruim 2 jaar¡ Ben hier terecht gekomen dankzij mijn Lima. Zij is nu bijna 13 en had naar mijn mening de laatste 2 weken last van een 'misstap' .. haar rechter voorpootje leek minder vlot mee te komen op 1 of andere manier. Ik heb het even aangekeken maar uiteindelijk besloten even met madame naar de dierenkliniek hier te gaan. Daar was de oorzaak vrijwel meteen duidelijk; Deze mooie schildpad dame die ik al heb als kitten van 9 weken heeft last van artrose verschijnselen. Ik had er eerder niet zo bij stil gestaan, ddat ze ouder aan het worden was. Noem me naief....Ben nu heel blij met de geboden hulp/middelen. Lima krijgt nu pijnstillende gel door haar voer en het juiste 'Joint-care' voer Dankzij haar pootje werd ik gealarmeerd vind ik nu. Ik zorg al 13 met alle liefde voor mijn kleine schildpad-levensgezellinnetje, dus fijn dat ik nu weet hoe ik verder het leven voor haar zo aangenaam mogelijk kan maken. En bv jullie mooie verhalen en tevens tips op deze site. Waar je dus ineens terecht kan komen in je zoektocht "hoe mijn senior kat een zo'n fijn mogelijke oude dag te verzorgen"Lieve groet vanuit Amsterdam

Thea van Zelm
Door

Thea van Zelm

op 17 Aug 2018

Hartverwarmend om al de ervaringen te lezen. Dank allemaal! Ook ik ben een groot kattenfan. 1 eigen ooes van 10 en Speedy van ruim 20. Was gewoon achtergelaten ... Is al jaren een vaste huisgenoot die heel dankbaar reageert op mijn zorg. Ondanks constante dunne ontlasting naast de bak mag ze bij mij en de hond gewoon blijven. Ik zie wel hoe het gaat. Als iemand een tip heeft voor mij dan lees ik dat heel graag. Dank bij voorbaat.

Maria
Door

Maria

op 22 Sep 2018

Mijn kat Pebbles is nu 15,5 en gaat idd wat ouderdom kwaaltjes krijgen. Ze heeft borstkanker gehad dus 1 tepel is verwijderd . Ook heeft ze Blaasontsteking gehad 2x . Gelukkig gaat het wat het weer beter na een kuurtje en een lage kattenbak . De nieuwe hoge vond ze geen goed plan.En ook geen dak erop. Af en toe snachts miauwen..dan kan ze mij niet meer vinden en moet ik haar halen.Vraag, Maar nu vind ik haar smorgens boven op mijn hoofdkussen lees op mijn hoofd met haar pootje op mijn gezicht. Dat deed ze vroeger nooit.? Komt dat omdat ze ouder word? Maar van mijn mag ze mijn lieve mooie Engelse longhair bluepoint ze is een lid van de Fam. Toch een beetje mijn poezekind.. Ik hoop dat ze nog een poosje mag blijven, ze kan zelfs apporteren en balletjes terug brengen al wordt dat wel wat minder. De dierenarts noemt haar de freule omdat ze hooghartig kan kijken met haar blauwe ogen. Voor een oudere dame is ze nog aardig in conditie. Haar nagels laat ik bij de dierenarts knippen, dat lukt de dame niet meer zo goed. En idd af en roe zachtjes kammen vind ze op zich wel oke..

Frans
Door

Frans

op 22 Sep 2018

Wij hebben Lotje al twintig jaar. Ze is blind, doof en een beetje dement. Ze wast zich niet meer en heeft artrose in haar achterpootjes. Ik was regelmatig haar ogen want daar komt wel eens rood vocht uitlopen. Ondanks dat gaat ze op de bak, eet goed en weet haar weg in de woonkamer te vinden maar stoot regelmatig haar neus. Kammen doe ik maar niet meer, want daar heeft ze een hekel aan. Het is een zieltje, maar ik krijg de indruk dat ze het nog wel naar haar zin heeft en geen pijn heeft. Verder heeft ze last van de meeste symptomen van een oude poes die ik hier lees. Mijn vrouw denkt aan euthanasie, maar ik moet er nog niet aan denken. Ik laat geen beest inslapen die nog een beetje kan knorren (wel schor) Ik hoop dat ik de gang naar de dierenarts niet hoef te maken en dat het vanzelf gaat.

Sylvia
Door

Sylvia

op 26 May 2019

Hoi, Onze poes is ergens tussen de 15 en 19. We weten het niet precies. De laatste maande zie je dat ze echt oud is geworden. Ze eet minder, wordt magerder. Loopt strammer. Wij geven haar vaker eten, voeren wat meer en zetten oon voor de nacht altijd wat extra's neer. Als er iets te kiezen valt eet ze misschien wat meer. Naast de bank staat nu een door, die dient als opstapje. Als ze nu in 1x springt hoor je dat ze toch vaak even wat haakt met der nagels omdat ze het net niet lijkt te halen. Het opstapje wordt gewaardeerd :-)

San
Door

San

op 30 Jun 2019

Onze Milo is een wit met zwarte stippen huis tuin en keuken kattedame van 19 jaar oud. En zij doet het nog hartstikke goed. Zij was dat laatste poesje uithet nest die niemand wilde hebben totdat ik haar zusje kwam halen. Ik heb haar toen ook meegenomen. Helaas is haar zus er niet meer maar zij wel. En dat laat zij ons ook weten. Geregeld moet zij ff heel hard miauwen. Zij is niet alleen wij hebben nog een huis tuin en keuken dame Yibs. En zij zijn geweldig samen. Onze ouwe doos doet het nog heel goed. Zij vangt nog steeds van alles hoifdzakelijk ratten. En zij en ook yibs eten werkelijk alles. En dat mogen zij wat o s betreft ook. Natuurlijk staat er altijd een bakje harde brokjes wat zij werkelijk lekker vinden. Ja idd zijn dure brokjes maar dat maakt ons niet uit. Momenteel zijn zij beide helemaal gek op de zakjes natvoer van felix. En deze krijgen zij zo een 4/5 x per dag. Die ouwe doos is wel wat slanker alsdat ze was maar zij eet bij het leven. En dat mag zij ook. Ik haal 1/2 x per week haring voor beide. Vinden ze lekker. Met kip zijn ze beide ff klaar!! In welke vorm dan ook. Die ouwe doos probeerd zelfs het bordje te begraven. Idd onze kattedames zijn heel erg verwent. Ik haal bijv ook elke week een ons lever bij de hema voor hun. Maar dit is onze kattedames hun menu nog niet hoor. Zij eten allebei ook alles wat de pot schaft. Enne onze ouwe dois is gek op pizza en op chips!!!! Dus als wij pizza eten eet zij mee.....komt zij ook echt om vragen. Dan leg ik een paar kleine stukjes op de rand van de doos en dan zit zij bij de salontafel en pakt zij met haar pootje boven haar hoofd die stukjes. Erger nog zodra wij hier een zak chips openmaken zit zij vooraan. Of op de leuning van de bank en pakt zij de chipjes uit mijn hand. Maakt haar niet uit welke smaak. Ook is zij gek op chocola. Hoe puurder hoe beter like me. En zo heel af en toe geef ik haar een heel klein stukje. Of 2. Nou niet meteen gaan brullen dat dat oh zo slecht is!!!! Dat weet ik!!! Maar onze ouwe doos is 19 en zij mag wat ons bwtreft alles wat zij wil en lekker vindt. Maar wel goed gedoseerd. Zo af en toe een beetje. Onze andere kattekop yibs is 11 jaar en zij heeft ook rare voorkeuren. Watermeloen is niet veilig voor haar. Maar druiven liefst groene ook niet. Liever spercieboontjes dan kip. En olijven ook de groene worden helemaal kapot gesabbeld. Zalm en tonijn in welke vorm dan ook gaat nog net maar niet met heel veel plezier. Kortom onze ouwe doos en onze Yibs zijn door en doir verwend en hebben een leven als een luis op een zeer hoofd. Maar dat heeft onze extreem geflipte jack russell ook. Maar onze Bowi is niet zo een vetgemest russelltje. Zoals demeeste zijn. Helaas. Liefs van ons en onze beestjes

Anne-Marie
Door

Anne-Marie

op 22 Aug 2019

Onze kat stoffel wordt 8 september 11 jaar maar iedereen denkt dat het nog een jonge kat is, springt nog van de eerste 1e etage vis een conifeer naar beneden, en klimt daar ook weer in omhoog om op het plat dak te springen. Komt nog regelmatig met een cadeautje thuis in de vorm van een muis. Zij eet die niet meer op gelukkig. Zij krijgt van mij als dank je een paar lekkere kaas snoepjes. Vanaf 7 jaar krijgt zij al seniorenvoer. Zij krijgt alleen brokjes en soms een stukje kaas wat zij heerlijk vind. Als wij vis eten krijgt zij ook wat . Zij slaapt het liefst in de kromming van de benen van baasje Ben , die pas 5 jaat in haar leven is. Binnen 5 dagen had mijn man niet 1 vriendin (mij) maar 2. Verder ligt zij graag op mijn zij als ikop de bank lig, als ik haar dan aai, aait zij mij ook heel zachtjes in mijn gezicht. Zij is van een halve wilde kat een zeer aanhankelijke poes geworden. Zij glanst nog als een gedraaide …. in de manen schijn en hopelijk blijft dat nog lang doen. Maar wij hebben wel afgesproken als leven lijden wordt voor haar laten we haar inslapen.

Terry
Door

Terry

op 11 Oct 2019

heb n 15 jarige kat genaamd speedy die steeds meer knuffels wil, meer begint te miauwen en echt n zagekat is geworden lol hij is bijna al zn tanden kwijt en toch komt hij bij al eet hij niet veel maar voor de rest is hij best ok een echte ouwe gentleman ik hoop dat hij écht oud wordt zonder al te veel problemen zoals nu

Inge
Door

Inge

op 27 Sep 2020

Onze kat Luna is 17 en eet de laatste tijd niet meer normaal uit het bakje. In plaats daarvan klauwt ze het blikvoer met haar poot uit het bakje en likt het dan van haar poot af. We hebben al geprobeerd om het op een plat bord te geven, werkt niet. Net hadden we nog bedacht om het op een kleine verhoging te zetten zodat ze niet zoveel hoeft te bukken, mocht dat pijn doen. Nou ze begon gelijk weer vrolijk te vissen naar haar eten. Heeft iemand enig idee hoe we dit gedrag kunnen stoppen? Het blikvoer ligt overal. Alvast heel erg bedankt!

Julie
Door

Julie

op 04 Feb 2022

Mijn kat springt moeilijk, hij wordt dit jaar 13 maar voor de rest is hij heel normaal, veel op schoot, eet goed, gaat goed op de bak, loopt rond en speelt nog, hij gaat niet buiten dus hij heeft geen ongeluk gehad. mvg

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook