Help! Mijn kat likt zich kaal!
15 januari 2018 
in Gedrag
1 min. leestijd

Help! Mijn kat likt zich kaal!

Het wassen en poetsen is iets dat elke kat doet. Katten zijn niet gediend van viezigheid of beestjes in hun vacht en de haren dienen er enigszins recht bij te liggen. Toch zijn er genoeg katten die een beetje lijken door te slaan in dat hele poetsritueel. Er is dan sprake van overmatig wassen. Soms tot kale plekken aan toe. Waarom doen katten dat? En wat kun je er aan doen?

Overmatig wassen: wanneer spreek je daar van?

Zoals je ongetwijfeld weet is het wassen en poetsen onderdeel van het normale gedragsrepertoire van iedere kat. We spreken pas van overmatig wassen of overmatig poetsgedrag wanneer je kat met dat vele gepoets kale plekken, kapotte haren of zelfs een beschadigde huid veroorzaakt.

Overmatig wassen: de oorzaken

  • Huidproblemen (met of zonder jeuk)
    • Het hoofdstuk “huidproblemen” is te groot om volledig te kunnen noemen, maar berucht zijn bijvoorbeeld vlooien en vlooienallergie. Ook allergieën, zoals een voedselallergie kunnen een rol spelen.
  • Pijn in of op het lichaam
  • Stress of angst
    • Wassen kan door je kat worden ingezet als methode om zichzelf rustig te maken.

Overmatig wassen: wat moet je doen als je kat zich kaal likt?

Overmatig wassen stap 1:

Ga naar je dierenarts. Er gaat je gevraagd worden of je volgens schema hebt ontvlooid (en waarmee) en zo niet, dan wordt dat alsnog gedaan. Zeker in het geval van een vlooienallergie hoeft er maar één enkele vlo te zijn geweest (die je zeer waarschijnlijk nooit hebt gezien) die je kat heeft gebeten om voor wekenlange ellende te zorgen. Daarnaast zal de dierenarts de huid uitgebreid bekijken en nagaan of er mogelijk sprake is van pijn. Pijn kan bijvoorbeeld in de buik zijn door een blaasontsteking, maar ook aan gewrichten zoals in het geval van artrose. Als je dierenarts aan de hand van het beeld denkt aan een voedselallergie, dan kan een eliminatiedieet voorgesteld worden om deze vorm van allergie in of uit te sluiten.

Overmatig wassen stap 2:

Heeft je dierenarts geen medische oorzaak gevonden, dan zou er sprake kunnen zijn van een werkelijk gedragsmatige reden voor het overmatig wassen. In dat geval zou je kunnen beginnen met het artikel over stress en de aanpak van stress nog eens goed door te nemen en in de tussentijd een kattengedragstherapeut te bellen. Deze kan samen met jou goed kijken naar de redenen voor het overmatig wassen. Mijn advies is om daar zeker niet te lang mee te wachten. Als het likken puur gedragsmatig is zal het steeds lastiger worden om dit aan te pakken omdat je kat er al snel een gewoonte van maakt.

Succes!

Over de schrijver
Marie jeann
Door

Marie jeann

op 19 Jan 2018

Mijn kat wordt ook kaal op haR buik en poten ,de dierenarts heeft haar al een spuit gegeven en zei dat het haar wel zou terugkomen als het detijd van ruien is ,dat is nu zeker al een maand of 5 geleden dat hij die spuit heeft gekregen en het wordt al maar slechter ,het is nochtans een tevreden kat hij loopt snachts buiten en overdag slaapt hij in zijn nestje of de zetel of ook op de schoot ,hijwast zich veel maar of dat dat teveel is weet ik niet ,het is ook een vechter hij komt geregeld geavend naar huis heeft er iemand raad voor dat haarprobleemGroetjes marie

Afke
Door

Afke

op 21 Feb 2018

Mijn kat had dit ook. Oorzaak waarschijnlijk de stress door het vechten met andere katten. Als hij gehavend thuis komt betekend dit dat hij de verliezer is en zich bedreigd voelt. Bovendien begon hij door de stress veel te plassen waardoor de blaas heel erg kromp. De dierenarts schreef Hills urinary stress diet C/D voor en het resultaat was verbluffend! Hij werd veel ontspannender en stopte met het vele lukken. Het stressplassen verdween en hij ging ook minder naar buiten waardoor hij minder aanvaringen had met buurtkatten. Hij werd zelfs weer speels en heel knuffelig. Hij mocht niets anders eten dan alleen deze brokken met alleen water ernaast. Daarom atelier de andere katten er oktober van mee. Die was helemaal niet gestrest maar het heeft gemaakt gen kwaad gedaan.

MelanieBlankers
Door

MelanieBlankers

op 19 Jan 2019

Mijn kater van 9 maanden is pas gecastreerd en heeft hierna haaruitval gekregen. Hij likt zijn borst kaal en heeft last van jeuk. Ook had hij last van oormijt en vlooitjes. Hij is ook heel erg druk vaak na het eten. Hij is hier voor bij de dierenarts geweest maar hij blijft zich kaal likken.

Carina
Door

Carina

op 27 Mar 2019

mijn moederpoes likt zoveel de kitten op hun bekjes dat ze kaal worden. ik heb reeds wond zalf gekregen en ze afgezonderd s'nachts. niets helpt wat kan ik er tegen doen? kitten zijn pas twee weekjes oud en ze doet het ook bij de oudere kitten.

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook