Artrose bij je kat: herken jij het?
14 augustus 2017 
in Medisch
3 min. leestijd

Artrose bij je kat: herken jij het?

Misschien herken je het wel. Je hebt thuis een wat oudere kat lopen. Die is een stuk minder beweeglijk dan het kitten van de buurvrouw. Echt in je gordijnen klimmen doet jouw kat niet meer en de wilde spelletjes houdt ‘ie ook wel een beetje voor gezien. De drukke speelmomenten zijn ingeruild voor vele schoonheidsslaapjes. Precies zoals het bij oudere katten hoort. Toch? Deze gedachtegang is begrijpelijk, maar helaas niet correct. Ook oudere katten horen (weliswaar in iets mindere mate) te klimmen, klauteren en jagen. Echter zijn er maar weinig oudjes die nog zo actief zijn. Daar kunnen vele redenen voor zijn, maar een belangrijke reden in die lijst is gewrichtsslijtage, ook wel artrose genoemd. In dit artikel lees je wat artrose precies is én hoe je het kunt herkennen!

Artrose: wat is het precies?

Artrose (osteoartrose) is een aandoening van de gewrichten. En normaal gewricht bevat een laagje kraakbeen op de botten, heeft een soepel gewrichtskapsel en bevat een beetje gewrichtsvloeistof.

artrose-kat

In een gewricht met artrose gaat er in een aantal elementen wat mis. Het kraakbeen op de botuiteinden verslijt en wordt ruw. Het onderliggende bot kan ook aangetast raken. Het kapsel om het gewricht raakt ontstoken en wordt minder soepel en er kunnen tot slot zelfs stukjes bot aangroeien. Dat laatste gebeurt eigenlijk niet in een mooi afgeronde vorm, maar met een kartelrandje.

Deze beschadigingen geven een ontstekingsreactie in het gewricht die vervolgens de beschadigingen kan verergeren. Nog meer beschadiging betekent nog meer ontstekingsreactie betekent nog verdere beschadiging en een nog uitgebreidere ontsteking..een pijnlijke vicieuze cirkel dus.

Misschien ten overvloede, maar een ontstoken, star en schurend gewricht doet echt pijn wanneer je het beweegt.

Artrose: bij welke katten?

Artrose begint bij katten vaak al veel eerder dan de meeste mensen denken. Katten vanaf een jaar of 6 zijn al goede kanshebbers voor (beginnende) artrose. Naar mate de leeftijd vordert zien we dat uiteindelijk 82%  van de katten ouder dan 14 jaar ergens in één of meerdere gewrichten artrose ontwikkelt.

Artrose zien we veelal in ellebogen, schouders, heupen, knieën of de rug. Sommige katten hebben slechts één aangetast gewricht, andere pechvogels hebben overal pijnlijke gewrichten.

artrose-kat-locaties

Hoe komt je kat aan artrose?

Er zijn twee vormen van artrose. Primaire en secundaire artrose.

Primaire artrose ontstaat wanneer door ouderdom de gewrichtjes ‘slijten’. Dat deze vorm van artrose gerelateerd is aan het ouder worden wil echter niet zeggen dat het er ‘maar bij hoort’ en dat er geen behandeling mogelijk of nodig is!

We spreken van secundaire artrose wanneer een gewricht beschadigd is geraakt door bijvoorbeeld een ongeluk, overgewicht of een onderliggende (gewrichts-)aandoening.

Artrose bij je kat herkennen

Hoe weet je nou of jouw kat last van zijn of haar gewrichten heeft? Voor de meeste eigenaren is dat lastig om in te schatten. De lijst met klachten is lang en hangt af van de locatie en mate van artrose. Onderstaand lijstje geeft je een idee:

  • Niet meer springen, twijfelen voor het springen of mis springen
  • Mank lopen: zien we niet zo vaak
  • Minder spelen, niet meer willen spelen
  • Meer slapen, minder verplaatsen door het huis
  • Slechtere vacht, openstaande vacht, klitten
  • Langere nagels, minder of korter aan de paal (of je behang) krabben, tikkende nagels op de vloer
  • Onzindelijkheid
  • Chagrijniger
  • Aanraken bepaald lichaamsdeel: ontwijken of boos worden
  • Moeite met het kattenluik
  • Minder eten
  • Stressreacties zoals meer likken, rillingen over de rug (zie ook: stress herkennen)

Twijfel je na deze lijst of je kat misschien aan artrose lijdt? Je dierenarts kan vaak specifieker aan gewrichten voelen en ontdekken wat er precies pijn doet. Voordat je je dierendoc inschakelt kun je ook een online vragenlijst van het Medisch Centrum voor Dieren invullen. De uitslag daarvan krijg je dan per e-mail toegestuurd.

Is artrose eenmaal vastgesteld, dan betekent dat, hoe sneu ook, gelukkig niet het einde van je kat. Artrose is niet te genezen of te verminderen, maar de klachten zijn voor een groot deel goed te verlichten met de juiste aanpak. Daarover lees je in het artikel “tips voor het omgaan met artrose bij katten” meer!

Over de schrijver
Inez
Door

Inez

op 12 Aug 2018

In publicaties lees ik overgewicht wel als oorzaak maar niet als gevolg (symptoom) terwijl ook dit voorkomt omdat de kat eenzelfde of zelfs meer eet maar (veel) minder beweegt.

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook