Vuurwerkangst bij je kat: denk er op tijd aan!
10 november 2015 
in Gedrag
4 min. leestijd

Vuurwerkangst bij je kat: denk er op tijd aan!

Vuurwerkangst bij katten; In november begint het feest al. Mensen die het nodig vinden om out of the blue een lawinepijl af te steken. In het steegje achter je huis. Terwijl je kat net lekker op de vensterbank ligt te tukken. Of wat te denken van het gooien van rotjes op straat. Net als jouw tijger even een ommetje aan het maken is. De laatste maanden van het jaar kunnen een bijzonder bedreigende periode met enorm veel stress vormen voor je kat.

De meeste mensen komen de dag van tevoren naar de praktijk om een pilletje te halen in de hoop daar de kat een plezier mee te doen. Die pillen werken meestal versuffend, je moet er bij blijven en van een aantal voorgeschreven middelen (helaas worden die nog steeds verkocht) weten we inmiddels dat het op angst geen dempende werking heeft. Sterker nog, deze middelen zorgen er voor dat je huistijger lichamelijk verslapt en zijn oortjes enorm gevoelig voor geluid worden. Klinkt niet echt als een feestelijk moment voor je viervoeter toch?

Daarnaast zijn er supplementen verkrijgbaar waar je enige weken van tevoren al mee moet beginnen, als je wilt dat het iets voor je kat doet. Wat zijn nou precies de opties? Is er ook een mogelijkheid zonder medicijnen? Als je dit jaar niet weer met een kat wilt zitten die zich ellendig voelt van de (verkeerde) pillen, lees dan gauw verder!

Vuurwerkangst bestrijden: zo vroeg mogelijk mee beginnen

 • CD met vuurwerkgeluiden. Deze zijn verkrijgbaar via je dierenarts of grote (online) dierenspeciaalzaken. Vaak staan er op deze CD ook andere geluiden waar je mee kunt oefenen. De essentie van het werken met deze CD is dat je je kat leert dat deze geluiden niet eng zijn. Bij jonge dieren met een matige angst voor bepaalde geluiden kun je het gebruik van deze CD prima zelf toepassen. Wanneer de angst echter hevig is en al langer bestaat, dan doe je er goed aan om eerst een gedragstherapeut te raadplegen. In de praktijk heb ik goede ervaringen met de vuurwerk-CD van Tinley. Met deze training start je het liefst zo vroeg mogelijk (minimaal 2-3 maanden vantevoren) voor een maximaal effect.

Vuurwerkangst bestrijden: 4 weken van tevoren beginnen

 • Zylkene® bevat alfa-casozepine. Dat is een natuurlijke rustgever. Dit middel zit ook verwerkt in de voeding van Royal Canin Calm. Als jij een kat hebt die niet op een ander voer mag of kan, dan zou dit supplement een uitkomst kunnen zijn. Voor katten tot 5 kg gebruik je de 75 mg variant. Je koopt hem o.a. hier of hier.

 • Clomicalm® bevat clomipramine; een antidepressivum en angstremmer.  Dit middel is eigenlijk alleen geregistreerd voor de hond, maar ook met succes toegepast bij de kat. Dit middel is alleen op recept verkrijgbaar bij je dierenarts.
 • Royal Canin Calm ® dieet bevat alfa-casozepine en L-tryptofaan. Ook dit zijn natuurlijke rustgevers, verwerkt in een goed verteerbare voeding. Met deze brokjes begin je 4 weken vantevoren en je blijft het geven tot een week na de jaarwisseling. Daarna kun je weer over op het oude voer. De voordeligste shop je hier.

 • Telizen® bevat de stof L-theanine, een natuurlijke rustgever die ook in groene thee voorkomt. Voor katten tot 10 kg heb je Telizen S nodig. Deze is o.a. hier te koop. De tabletten zijn smakelijk en worden door de meeste katten (al dan niet vermengd met iets lekkers) prima geaccepteerd.

Vuurwerkangst bestrijden: 2 weken van tevoren beginnen

 • Feliway® verdamper bevat feromonen; bepaalde geurstofjes (die wij gelukkig niet kunnen ruiken) die voor je kat erg vertrouwd ruiken. Daar wordt je tijger spontaan een beetje rustiger van. Je vindt hem o.a. hier!

Vuurwerkangst bestrijden: medicatie op de avond zelf?

 • Niet geven: Acepromazine, ook wel verkrijgbaar onder de namen Tranquigel, Neurotranq, Vetranquil, Sedalin of Calmivet. Dit medicijn is helaas gewoon zonder recept verkrijgbaar, maar het is ronduit gemeen om dit aan je kat te geven. Het verslapt namelijk wel de spieren, maar de hersentjes blijven prima functioneren, evenals de oren en oogjes. Sterker nog, je kat wordt van dit middel veel gevoeliger voor geluid en het versterkt juist de angstgevoelens. Je kat hoort dus alles nog harder dan hij al deed, maar hij kan er niet voor vluchten omdat hij zo verslapt is. Aan de buitenkant van je kat zie je dat allemaal niet. Superzielig!

Wat kun je daarnaast voor je viervoeter doen op oudjaarsavond?

 • Laat binnen alle verlichting aan en doe de gordijnen dicht. Zo komen de lichtflitsen minder heftig over.
 • Sluit alle ramen en deuren. Vergeet ook het kattenluikje niet. Dat scheelt in de herrie, maar voorkomt ook dat je tijger in paniek het huis uit vlucht om er buiten achter te komen dat hij nu helemaal niet meer weet waar hij het zoeken moet.
 • Zorg dat je kat gechipt (én geregistreerd!) is. Mocht hij onverhoopt het hazenpad kiezen op het moment dat er een deur open gaat, dan is de kans op hereniging groter.
 • Om de herrie buiten nog iets minder ‘aanwezig’ te maken kun je een radio of tv aanzetten met muziek. Niet met vuurwerkgeluiden uiteraard.
 • Geef je kat, als hij dat nog niet had, voldoende schuilplekjes. Onder het bed, in de kast of gewoon, een kattenmandje op een beschutte plek. Dwing je kat uiteraard niet om in die donkere kast te gaan zitten; laat de deuren naar slaapkamers en kasten gewoon open en laat je kat zelf zijn plekje kiezen. Als je kat zó bang is dat hij spontaan aan de diarree gaat, dan is je kledingkast misschien niet zo’n goed idee. Ik spreek helaas uit ervaring.
 • Houd je kat bezig. Als hij wil kun je met hem spelen om hem een beetje af te leiden. Zo leert hij gelijk een beetje dat “die knallen buiten” betekenen dat je iets leuks gaat doen.
 • Last but not least: laat je bange kat niet alleen.  De avond hoeft echt niet in het teken van je kat te staan, maar het is wel vriendelijk als hij weet dat je er bent.

Met deze tips denk ik dat je een heel eind kunt komen om het je pluizenbol zo aangenaam mogelijk te maken. Heb je een exemplaar dat met bovenstaande tips niet geholpen is, overleg dan met je dierenarts. Er is eventueel aanvullende medicatie beschikbaar voor extreem angstige dieren. Heb jij nog aanvullende tips? Ik zou ze graag van je horen in een reactie hier onder!

Ps: dit artikel bevat één of meerdere affiliatelinks. Wil je daar meer over lezen? Klik dan hier!

Over de schrijver
Alexander Marsyla.
Door

Alexander Marsyla.

op 29 Nov 2019

Dank je voor de handige tips. Een cd met vuurwerkgeluiden vind ik niet echt handig omdat mijn katten ( 4 ) al onrustig worden als er vuurwerkgeluid is op de tv of reclame over vuurwerk op de radio. Ik laat ze weken vantevoren zoveel mogelijk binnen, en op de avond zelf geef ik ze alle ruimte om te schuilen waar ze maar kunnen. Ook heb ik dan altijd muziek aan, zij het op de radio of de tv.

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook