8 dingen waar (bijna) elke kat een hekel aan heeft
17 september 2016 
3 min. leestijd

8 dingen waar (bijna) elke kat een hekel aan heeft

Katten staan erom bekend dat ze erg stressgevoelig zijn. Er is dan ook een aantal zaken waar je kat een onwijze hekel aan heeft en die stress opleveren als je kat er toch mee geconfronteerd wordt. In dit artikel deel ik er 8 met je!

Smerige kattenbakken

Katten zijn erg schoon op zichzelf én ze zijn gezegend met een perfect werkende neus. De kattenneus werkt sterker dan de mensenneus. Geurtjes die wij nog niet ruiken kunnen voor je kat al extreem smerig zijn. Als jij niet wilt dat je kat een schoner plekje zoekt om zijn behoefte te doen, dan is het zaak om je kattenbakken elke dag uit te scheppen. Het lijkt misschien een aantrekkelijk idee om kattenbakgrit met lavendelgeur te kopen, maar voor je kat verdoezel je de vieze geuren er niet mee én bezorg je je kat waarschijnlijk een luchtwegprobleem. Niet doen dus!

kat-vieze-kattenbak

Autorijden

Eerlijk is eerlijk, in de praktijk kom ik heel af en toe een kat tegen die autorijden fantastisch vindt. Aan een riempje mee de auto in (overigens raad ik een reismandje aan in het kader van veiligheid) en braaf op de voorstoel mee rijden. Het liefst overal mee naar toe.

Helaas is dit beeld best zeldzaam, want de gemiddelde kat begint met zijn klaagzang zodra de autodeur dicht gaat en dat houdt pas op als de kat bevrijd is uit dat idiote mandje.

Nagels knippen

De meeste katten kunnen het niet waarderen als je aan hun pootjes komt, laat staan dat je de nageltjes ervan knipt. Toch kun je dit je kat wel leren minder erg te vinden. Daarover vind je meer in dit artikel over nagels knippen

nagels-kat

A cat’s worst enemy is a closed door

Ken je dat? Je wilt gewoon even alleen naar het toilet, maar dat gaat niet omdat je harige vriend ook daar moet zijn. Nee, niet met de deur dicht, want dan kan hij niet meer naar buiten. Of je bent net begonnen met je mindfulnesscursus en je probeert driftig te mediteren zonder kat-achtige afleidingen. Geloof dat het mij nog niet één keer gelukt is.

Het welbekende kattenbelletje

Lawaai is, tenzij je kat doof is, voor de meeste katten afschuwelijk. Katten kunnen vele malen beter horen dan honden of mensen. Dat is ook niet zo gek, want katten hebben het gehoor nodig bij het jagen. Zo’n belletje om de nek van je kat lijkt misschien lief voor de vogels, maar het is voor je kat héél erg irritant om de hele dag het ding te moeten horen. Overigens weten de meeste katten ondanks het belletje toch echt gewoon vogels en muizen te vangen. Dat belletje mag dus de prullenbak in!

Vreemde katten

Katten zijn territoriale dieren. Dat wil zeggen; ze hebben hun eigen territorium waar ze eten en slapen en dat gebied verdedigen ze tegen indringers. Over het algemeen worden vreemde katten wel als indringers gezien. Vinden we zelf ook niet fijn als er opeens een wildvreemde in onze huiskamer of achtertuin staat, toch?

Eten en drinken op dezelfde plek

We kennen allemaal de combinatiebakjes voor water en brokjes. Toch is dat, als je het natuurlijk gedrag van je kat goed bekijkt, helemaal niet logisch. In de natuur eten en drinken katten helemaal niet op de zelfde plek. Met de bacteriën uit een prooi (muis, vogel, ander beestje) kun je namelijk het water besmetten. Je doet er dus goed aan om eten en drinken los van elkaar aan te bieden.

drinken-waterbak-kat

Veranderingen

Katten zijn ontzettend gevoelige dieren. Ze kunnen dan over het algemeen ook slecht tegen veranderingen. Daarbij kun je denken aan verplaatsen van je meubels, verhuizen, een baby erbij, een nieuw werkrooster van een gezinslid of bijvoorbeeld een voerverandering.

Veranderingen kunnen voor ons soms klein en onbenullig lijken, je kat maakt er een big issue van. De truc is om veranderingen zo geleidelijk mogelijk door te voeren zodat je kat de ruimte krijgt aan de verandering te wennen.

Waar heeft jouw kat een hekel aan?

Over de schrijver
Christine
Door

Christine

op 17 Sep 2016

Loge's-gaten in de muren boren-hameren-stofzuigen-deuren afsluiten-visite-lawaai en luide muziek. Ik heb een binnenkat.

Sieta
Door

Sieta

op 31 Oct 2016

Onze 2 katten hebben voor het eerst een peuter gezien. Ze waren panisch!! Vreemde mensen vinden ze na wat gesnuffel prima maar een klein maatje mens jaagt ze blijkbaar al bij voorbaat schrik aan. Heel vreemd....

Mulder
Door

Mulder

op 31 Mar 2017

Mijn kat haat alleen zijn. Dan schreeuwd hij echt zo luid dat de buren de politie en woningstichting hebben ingeschakeld. Verwachten ze dat ik zijn bekkie dicht tape of zo?! Pft...

Inge
Door

Inge

op 22 Sep 2017

Hoi, misschien is kat erbij een oplossing!

Karin Voeten
Door

Karin Voeten

op 22 Sep 2017

Medicijnen

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook