Ontwikkeling van een kitten tussen 7 en 12 weken
11 december 2017 
2 min. leestijd

Ontwikkeling van een kitten tussen 7 en 12 weken

In een eerder verschenen artikel kon je al lezen over de ontwikkeling van het kitten tot 7 weken leeftijd. Daarna is de ontwikkeling nog lang niet klaar! Wat er na die 7 weken gebeurt? In dit artikel lees je het!

8e week (7-8 weken oud)

Wanneer het kitten een week of 6/7 oud is zal het ook beginnen te spelen met voorwerpen (objectspel). Spelen met voorwerpen is een manier om alvast te oefenen met jagen op echte prooien.

In deze fase begint ook het achter elkaar aan rennen, klimmen en klauteren door het huis, op je meubels en in je gordijnen. Dit wordt ook wel coördinatiespel genoemd en is bedoeld om het evenwichtsorgaan van het kitten te trainen.

Deze beide vormen van spel zijn voor het kitten zeer belangrijk tot een week of 18 leeftijd.

Ook het spelen met elkaar (sociaal spel) is hier nog steeds heel belangrijk om te leren wat er kan en wat er niet kan. Sociaal spel is heel belangrijk omdat het kitten daarmee enerzijds de coördinatie van zijn bewegingen verbetert. Anderzijds leert het kitten dat er grenzen zijn. Wanneer het kitten de ander pijn doet, dan zal het andere kitten of de moederpoes weglopen en het spel stoppen. Dit belangrijke leerproces duurt tot 15/16 weken leeftijd!

Het kitten kan nu volledig zelf naar de kattenbak en zelfstandig eten. Af en toe zal het nog een slokje melk bij moederpoes proberen te snaaien. De moederpoes rolt zich steeds vaker weg van het kitten zodat het niet meer bij de tepel kan.

Wettelijk gezien mag het kitten nu worden gescheiden van zijn nestgenootjes. Dat is echter in de meeste gevallen echt geen goed idee. Zoals je ziet leert het kitten nu en in de komende weken nog ontzettend veel van zijn nestgenootjes. Dat heeft hij nodig om zich te kunnen ontwikkelen tot een sociaal gezonde en evenwichtige kat!

9e week (8-9 weken oud)

Vanaf 8 weken zullen kittens meer in paartjes met elkaar gaan spelen in plaats van in groepjes. Rond de 9 weken leeftijd spelen kittens wel een uur per dag met elkaar!

De oogjes zijn nu volledig verkleurd.

10e week (9-10 weken oud)

Vanaf 8/9 weken leeftijd wordt het kitten wat angstiger bij nieuwe situaties. Ze zullen dan ook eerder geneigd zijn om weg te vluchten in plaats van nieuwsgierig te komen kijken. Toch leren ze hier nog steeds en worden de al eerder aangeleerde vaardigheden een beetje bijgeschaafd.

Het sociale spel kent nu een piekperiode. De kittens spelen samen meer dan ooit. Het samen spelen zal nog doorgaan tot een week of 15/16 om daarna langzaam minder te worden.

Het objectspel en coördinatiespel zullen nog doorgaan tot ongeveer een week of 18. Daarna worden ook deze vormen van spel langzaam minder.

11e week (10-11 weken oud)

De balans van het kitten is nu optimaal ontwikkeld en van een randje af vallen gebeurt dan ook niet zomaar meer.

12e week (11-12 weken oud)

Spelen. Spelen. Eten. Slapen. Heel veel slapen. Nog meer spelen.

13e week (12-13 weken oud)

Vanaf 12 weken begint het kitten met wisselen van het melkgebit. Daar merk je meestal niet zo veel van. Een enkele kat gaat er wat van kwijlen of kauwen op stevige materialen. Het wisselen begint bij de snijtandjes. In de maanden die volgen wisselen ook de hoektanden en kiezen.

Vanaf nu kunnen gezamenlijke spelletjes vaker ontaarden in een serieuze ruzie.

Na de 13e week

Tot 16 weken leren de kittens nog van elkaar, al wordt dat wel steeds minder.

Geheugensteuntje voor preventieve behandelingen

schema-ontwormen-ontvlooien-vaccineren-kat

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen gebeurt er ook na de 7 weken ontzettend veel op het gebied van ontwikkeling en leren kittens nog steeds van moederpoes en elkaar.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook