Je kat iets afleren zonder plantenspuit!
20 februari 2017 
in Gedrag
3 min. leestijd

Je kat iets afleren zonder plantenspuit!

Je wilt je kat iets afleren, maar zonder plantenspuit of andere straf. Dan maar machteloos gaan zitten toekijken als je kat iets doet dat niet mag? Nee natuurlijk niet! Je kat iets aan- of afleren vergt een andere benadering. Namelijk die van ongewenst gedrag ombuigen in positief gedrag. Hoe je dat doet? Dat lees je hier onder!

Natuurlijk gedrag van katten

Allereerst is het goed je te bedenken dat het merendeel van de gedragingen van je kat voor jou ongewenst is, maar voor je kat heel normaal. Denk daarbij aan klimmen, krabben, eten zoeken of per se op een hoog plekje willen zitten. Ook je behoefte op een relatief schone plek doen hoort daarbij.

Moet je dan alles maar accepteren omdat het natuurlijk gedrag is? Nope. De kunst is om je kat wél het natuurlijke gedrag te laten uitvoeren, maar op de daarvoor bedoelde spullen en plaatsen.

Wanneer er naar het idee van je kat niet voldoende (juiste) mogelijkheden zijn, dan kiest je kat iets dat hem of haar daarvoor het meest geschikt lijkt. Vaak zijn je gordijnen, je bankstel of je aanrecht daarvoor een prima alternatief. Zorg er dus allereerst voor dat in alle behoeften van je kat voldaan wordt.

Lees ook: Je huis catproof maken

Je kat iets afleren

Doet je kat iets dat niet mag? Grijp dan niet gelijk naar een strafmogelijkheid, maar vraag je eens af waarom je kat dat doet. Krabt je kat steeds aan hetzelfde hoekje van de bank terwijl ‘ie zich uit rekt na het middagdutje op die zelfde bank? En staat er geen krabpaal naast die slaapplek?

Bedenk je dan dat elke kat na een slaapje zich graag even lekker uit rekt en daarbij de klauwen in daarvoor geschikt materiaal hangt. Staat er geen krabpaal, dan is je bank dus een prima rek-en-krab-object. Het is niet om jou te pesten, je kat doet gewoon wat ‘ie nodig heeft.

Zie je dat je kat aan de bank krabt na zijn slaapje? Word dan niet boos, maar zeg rustig “nee” of negeer het gedrag en zet er dan bijvoorbeeld eens een stevige krabpaal naast. Beloon je kat wanneer hij de krabpaal kiest in plaats van je bank.

Lees ook: Help! Mijn kat krabt aan de meubels!

Springt je kat steeds op het aanrecht? Misschien staat er vlees te ontdooien, of is de druppende kraan interessant. Voedsel kun je dan beter opbergen en bij interesse in een druppende kraan kun je bijvoorbeeld eens kijken of een fonteintje door je kat gewaardeerd wordt.

afleren-aanrecht-kat

Wat is jouw rol in het geheel?

Regelmatig geef je als baasje onbedoeld zelf een goede reden voor je kat om door te gaan met het gedrag. Denk aan het nachtelijk miauwen aan je slaapkamerdeur. Op het moment dat jij zuchtend je bed uit stapt heb je je kat nog voordat de deur open is al beloond voor het gemiauw: aandacht was namelijk exact hetgeen waar hij op uit was. Een zucht, een snauw of een paar lieve woorden. Het valt allemaal onder de noemer aandacht. Negatieve aandacht is ook aandacht!

Soms ligt het allemaal wat complexer. Denk aan katten die sproeien of plassen in huis. Daarover heb ik al eens eerder  uitgebreide artikelen geschreven. Soms is de oplossing daarvan relatief simpel, maar regelmatig ook wat ingewikkelder. In veel gevallen biedt straffen eerder een verergering van het probleem dan dat het bijdraagt aan de oplossing ervan. Als angst een rol speelt bij het gedrag dan is het helemáál gemeen om te straffen.

Lees ook: Sproeien do’s & don’ts

Vergeet goed gedrag niet te belonen!

Krabt je kat eindelijk aan de daarvoor bedoelde palen en matten? Kiest je kat een andere uitkijkplek? Vergeet je kat dan niet te belonen. Dat kan met een kroel, een snoepje of een spelletje. Allemaal prima zolang je kat het fijn vindt. Zo gaat je kat de alternatieven als nóg leuker ervaren en is de kans groot dat ze goed geaccepteerd worden en blijven.

Tot slot

Samengevat komt bovenstaande op het volgende neer:

  1. Straffen werkt niet, maar kan het probleem wel verergeren
  2. Je kunt beter kijken naar waarom je kat iets doet
  3. Realiseer je dat voor ons ongewenst gedrag voor je kat vaak een uiting van natuurlijk gedrag is of dat je kat er op zijn minst een heel goede reden voor heeft
  4. Vraag je af of je niet stiekem zelf aan het gedrag bij draagt door op verkeerde momenten te belonen
  5. Als je weet waarom je kat iets doet kun je een alternatief bieden
  6. Beloon positief gedrag

Kom je er met deze tips niet uit? Dan kan ik je enkel aanraden een goede kattengedragstherapeut in de arm te nemen. Die kan samen met jou goed kijken naar wat je kat beweegt en waarom hij of zij per se bepaald gedrag wil uitvoeren. Vervolgens wordt er een helder plan van aanpak gemaakt. Jij blij, kat blij!

Over de schrijver
Yvonne
Door

Yvonne

op 26 Mar 2017

Mijn kat krabt aan de bank die direct naast de kabaal staat. .. ook de krab paaltje gebruikt hij.... Heb nog nooit een plantenspuit gebruikt overigens. Heb je een tip?

Ilse
Door

Ilse

op 27 Mar 2017

Ha Yvonne, wat vervelend! Over het krabben aan meubels heb ik toevallig een apart artikel geschreven, je vindt hem https://howtocat.nl/kat-krabt-meubels" target="_blank">hier.. Heel veel succes!

Aramat
Door

Aramat

op 02 Aug 2017

Mijn kat begint standaard elke ochtend om 6.30 te mauwen. Puur aandacht want voor de rest heeft ie alles. Eten, speeltjes, zn zusje. Negeren is niet te doen. Gaat door merg een been. Hoe ga ik dit oplossen? Grtjes

Ilse
Door

Ilse

op 06 Aug 2017

Beste Tamara, Wat vervelend! Als de tips in mijn artikel niet voldoende helpen kan ik je enkel adviseren een goede kattengedragstherapeut in de arm te nemen. Succes!

Michael
Door

Michael

op 26 Mar 2019

Die kat van mij ging ook als een gek miauwen. Na 'm goed in zn nekvel gepakt te hebben en stevig toegesproken, denkt ie nu wel drie keer na voordat hij dat weer doet. Eens in de 6 maanden is hij het weer vergeten, totdat ik naar beneden kom. Dan rent ie gelijk al weg, zonder verder te hoeven optreden.

Dana
Door

Dana

op 05 Oct 2017

Mijn ±18 weken oude Ragdoll kitten blijft op bed springen en op mijn kussen of onder mijn deken willen slapen. Ik heb geprobeerd hem er steeds op de grond in zijn mandje te zetten, hem op een eigen fleecekleed te zetten, in een doos met kussen te zetten, maar tevergeefts. Op een gegeven moment wil ik gewoon slapen en laat ik het maar. Hij is een extreme doorzetter. Heb je tips hoe dit aan te pakken?Groetjes

Ben
Door

Ben

op 17 Apr 2018

Onze kat van 18 maanden wil steeds aan de lelies in de tuin knagen. aangezien deze giftig zijn proberen we alles om het af te leren. de lelies verwijderen is geen optie aangezien ze in de hele straat staan. Nog tips om dit gedrag af te leren?

Anja
Door

Anja

op 20 Sep 2018

Mijn gecastreerde kater Vlo van 9 jaar plast op de badkamermatjes of op karpet en zelfs op handdoeken en in de wasmand als ik die ff niet gelijk heb leeggemaakt.Zijn broertje doet het niet, Kattenbak word 2x pd schoongemaakt .Ze krijgen snoepje eten vers drinken en genoeg aandacht als Ik na werk thuiskom. Ze doet t gewoon als ik thuis kom en ook als ik weg ben. Word er radeloos van.wat moet ik nu doen.....

Petrs Zielhuis
Door

Petrs Zielhuis

op 10 May 2019

Hallo, ik heb een kat die gek is op eten. Het lettetlijk onder mn neus wegkaapt. Eet ik een bakje kwark en heb ik 1 onbewaakt ogenblik dan zit er een kattenpootje in. Ik moet eerlijk zeggen dat er tijdens het eten vaak een plantenspuit naast mij staat. En soms gebruikt wordt. Hoe voorkom ik anders dat hij eten pikt? (Meestal zet ik hem van tafel voor ik begin te eten. Maar hij komt snel terug)

Marie louise olthof
Door

Marie louise olthof

op 21 Jul 2019

Ik heb ook een kat die dat doet daarnaast heb ik een kater van 12 die twee jongere katers opjaagd allen zijn ze gecastreerd een jaagt hij constant onder het bed de andere zit achter de televisiekast soms liggen de twee katers naast elkaar maar de nieuwste kater sluit zich niet aan maar die heb ik 14 dagen hoe kan ik die oude kater dit gedrag afleren ik mopper ieder keer op hem maar helpt weinig de jongere katers zijn bang voor hem vooral een hoe kan ik hem dit jaloerse dominante gedrag afleren? Groetjes marie louise

Iris
Door

Iris

op 30 Jul 2019

Artikel interessant, maar ik heb sinds kort een kitten die zijn nageltjes en tandjes graag in mijn voeten zet. Hoe kan ik dit dan afleren? Hij luistert totaal niet.

Lisa
Door

Lisa

op 10 Oct 2019

Hi, mijn twee katten (broer en zus) zijn super lief, soms een beetje druk maar wat wil je als ze pas 1 jaar zijn. 'Snachts hebben ze alleen een hele vervelende gewoonte, ze grijpen naar mijn voeten onder de dekens. Hoe kan ik dit ze afleren? Het doet best zeer dus niet boos reageren is soms lastig, het stomme is ook dat ze het verder helemaal niet doen. Onder een dekentje op de bank, geen probleem! Alleen in de nacht... Hopelijk heb je tips!

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook