Review: Catit Senses Voedseldoolhof
10 juli 2017 
in Spelen
3 min. leestijd

Review: Catit Senses Voedseldoolhof

Voerpuzzels voor je kat zijn er in alle vormen en maten. Zoals je ongetwijfeld al gezien hebt kun je er een heleboel gewoon zelf maken. Voor de mensen die daar geen zin in of tijd voor hebben zijn er kant en klare varianten te koop. Het voedseldoolhof van Catit is er zo één. In dit artikel lees je de voors- en tegens van deze voerpuzzel!

Wat belooft de fabrikant?

Het voedseldoolhof biedt een mentale en fysieke bezigheid tijdens het eten. Het geeft je kat energie, draagt bij aan gewichtscontrole doordat je kat langzamer gaat eten, zorgt er voor dat je kat meer beweegt en bevredigt de behoefte aan spelen en jagen. Dat alles zorgt voor minder stress en angst bij je kat.

Wat vind je in de verpakking?

catit-senses-voerpuzzel-onderdelen

  • Rubberen mat
  • Poot
  • Lichtblauw doorschijnende ton met gaten
  • Tussenstuk met gaatjes
  • Tussenstuk met verstelbare gaatjes
  • Deksel
  • Handleiding

catit-senses-voerpuzzel-handleiding

Hoe werkt het Catit Senses Voedseldoolhof?

Stap 1: Verdeel brokjes of snoepjes over de verschillende plateaus van het doolhof

Stap 2: De kat beweegt de brokjes door het doolhof met haar poten tussen de openingen aan de zijkant van de toren

Ervaring met Catit Senses Voedseldoolhof

Ik kocht deze Catit voerpuzzel voor €26,99 in de dierenspeciaalzaak. Dat bleek achteraf meer dan nodig: online is deze voerpuzzel al voor €17,49 verkrijgbaar. Ook bleek na enig online zoeken dat er al een nieuwere variant te koop is (tja, ik had mijn huiswerk moeten doen..): Catit Senses 2.0 Voedseldoolhof. Deze variant kost online ongeveer €23,50.

Het in elkaar zetten van deze puzzel is erg gemakkelijk. De poot moet aan de rubber mat worden bevestigd. In de lichtblauwe ton plaats je eerst het verstelbare tussenstuk, daarna het niet-verstelbare tussenstuk en tot slot druk je het deksel er op. Draai de ton op de poot en je voerpuzzel is klaar.

Puzzeltijd! Om Muis te leren wat de bedoeling van deze toren is stop ik er wat snoepjes in. Om het haar gemakkelijk te maken verdeel ik er ook een aantal over de tussenverdiepingen. De kans bestaat immers dat wanneer het te moeilijk wordt, ze het spelletje gefrustreerd op geeft.

Tip: Begin gemakkelijk! Wanneer je kat een aantal keer succes heeft zal het spelletje leuker zijn dan wanneer het niet lukt. Pas als je kat de bedoeling lijkt te snappen mag je het spelletje wat moeilijker maken.

In eerste instantie snapt Muis de bedoeling nog niet helemaal. Ze probeert haar snuit in de gaten te stoppen, wat haar uiteraard geen succes oplevert. Al vrij snel begint ze met haar pootjes te hengelen om brokjes door de gaatjes te manouvreren. De rubberen rand voorkomt dat de toren daarbij gaat schuiven.

catit-senses-voerpuzzel-muis2

Toch houdt ze het puzzelen met deze puzzel niet zo lang vol. Voor je beeldvorming: met een voerbal kan ze soms wel een minuut of 10 bezig zijn. Deze puzzel is na 2 minuten al niet meer leuk. Zelfs niet met snoepjes in plaats van brokjes.

Muis is absoluut fan van puzzels, dus helemaal plaatsen kan ik dit niet. Ik vermoed dat ze dit spel niet zo prettig vindt omdat ze ernstige artrose heeft in haar elleboogjes. Dan zijn gewoon niet alle houdingen en spelletjes even pijnloos.

Muis is op zich een ‘subtiele’ speelster. Ik kan me voorstellen dat als je kat er echt in klimt of tegenaan springt de toren om kan vallen. De nieuwste variant (Catit Senses 2.0 Voedseldoolhof) heeft een stabielere poot en de de toren zelf is enkele centimeters smaller.

Alle voor- en nadelen op een rijtje

+ Verschillende moeilijkheids-standen mogelijk

+ Gemakkelijk uit elkaar te halen en in elkaar te zetten

+ Gemakkelijk schoon te maken

+ Je kat moet echt iets doen voor zijn of haar eten

 

– Niet erg stabiel

Catit Senses Voedseldoolhof een aanrader?

Muis vindt de voerpuzzel best leuk. Echter, ze stopt na een kort moment van enthousiasme weer met spelen. Voor Muis lijkt deze puzzel dus iets minder geschikt.

Voor katten zonder pijnlijke ellebogen zou dit zo maar een heel geschikt spel kunnen zijn en raad ik deze voerpuzzel dan ook zeker aan. Er is inmiddels een nieuwe variant op de markt: de Catit Senses 2.0. Deze is stabieler gebouwd en is dus ook geschikt voor katten die wat wilder spelen.

Wat zijn jouw ervaringen met het Catit Senses Voedseldoolhof?

 

PS: In dit blogbericht maak ik gebruik van één of meerdere affiliatelinks. Wil je daar meer over weten? Alle info daarover lees je hier!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook