Gevolgen van overgewicht bij je kat
24 april 2017 
2 min. leestijd

Gevolgen van overgewicht bij je kat

Dat die paar pondjes te veel bij je kat ongezond zijn, daar heeft je dierenarts vermoedelijk al vaak genoeg op gehamerd. Het bla-bla verhaal in de spreekkamer gaat meestal het ene oor in, het andere weer uit. Eenmaal thuis kun je vaak niet meer reproduceren waarom je kat nou eigenlijk moest afvallen. Iets met gezondheid enzo. Nou ja, het zal wel. We zien wel. Hij vreet die light-brokken zelf maar, ik vind het niet nodig. Herkenbaar? In dit artikel deel ik de redenen om het advies van je dierendoc ter harte te nemen en vandaag nog te beginnen met het laten afvallen van je kat. Komt ‘ie!

Over de gevolgen van overgewicht is bij mensen en honden al heel veel bekend en de lijst met aandoeningen lijkt eindeloos. Bij katten is er helaas nog niet een vergelijkbare hoeveelheid onderzoek naar gedaan. De lijst is dus wat minder eindeloos, maar hij is niet volledig. De aandoeningen die hier onder staan zijn aandoeningen waarvan we weten dat ze gerelateerd zijn aan het gewicht van je kat. De “zou-misschien-kunnen-maar-weten-we-eigenlijk-niet-zeker-lijst” zal ik je besparen.

Ziek als gevolg van te dik zijn

Overgewicht bij katten veroorzaakt een verhoogd risico op:

 • Diabetes mellitus (suikerziekte)
 • Alvleesklierontsteking
 • Leververvetting
 • Ademhalingsmoeilijkheden
 • Hart- en vaatziekten
 • Gewrichtsslijtage (artrose) en pijn
 • Tumoren
 • Urinewegproblemen zoals een blaasontsteking of blaasgruis/blaasstenen
 • Huid en vachtproblemen
 • Minder goed werkend immuunsysteem
 • Diarree of juist verstopping
 • Slechte conditie, sneller moe
 • Stress

Niet direct een aandoening, maar wel een groot probleem is het feit dat je kat door deze aandoeningen een kortere levensverwachting heeft. Daarnaast is een eventuele narcose bij een te zware kat risicovoller dan bij een slanke kat.

Hoe kan het dat overgewicht deze problemen veroorzaakt?

Grote hoeveelheden vetweefsel verhogen het risico op bovenstaande aandoeningen via twee verschillende routes.

Route 1: Vet als massa

Puur door de aanwezigheid van de grote hoeveelheid vet (en dus extra gewicht) kunnen er al problemen ontstaan.

De botten, spieren en gewrichten zijn er niet op gebouwd om de extra massa mee te zeulen, waardoor er pijnklachten kunnen ontstaan.

Lees ook: Heeft mijn kat pijn?

Ook kunnen er bepaalde onderdelen van het lichaam in verdrukking komen. Daardoor kan je kat bijvoorbeeld benauwd worden of gaan snurken.

Wanneer je kat een vetrolletje te veel heeft, dan zal ook het wassen niet meer zo gemakkelijk gaan. Vaak zie je dan dat de achterkant of de onderrug een beetje mottig of klitterig wordt omdat je kat er simpelweg niet meer bij kan. Of het kan nog wel, maar het doet zeer. Wanneer je kat zich niet goed kan poetsen, dan liggen huidproblemen op de loer.

Route 2: Vet als orgaan

Vet is niet zomaar alleen een glibberige substantie die er zit zonder iets te doen. Was het maar zo’n feest! Dat had je kat een hoop klachten kunnen besparen. Vet produceert zelf allerlei signaalstofjes. Deze groep van stofjes noemt men ook wel adipokines. Mag je van mij weer vergeten, als je maar onthoudt dat vet meer doet dan alleen maar glibberig en groot zitten zijn.

Adipokines zorgen er onder andere voor dat de gevoeligheid van het lichaam voor insuline afneemt. Resultaat? Suikerziekte!

Lees ook: Alles over suikerziekte bij katten

Bij mensen zijn deze stofjes bewezen gerelateerd aan nog veel meer problemen zoals o.a. hoge bloeddruk, kanker en astma. Dat zou mogelijk ook het geval kunnen zijn bij katten. We weten in ieder geval wel dat te zware katten vaker aan deze aandoeningen lijden.

Tot slot

Zo. Verhaal van je dierenarts nog een keer in een notendop. Zoals je ziet is het hebben van een gezellige dikkerd in huis niet per se zonder risico’s. Het gaat helaas niet om de kleinste aandoeningen en ook niet de minst vervelende. Goede redenen dus om je kat keurig op gewicht te houden of om de pondjes een klein beetje naar beneden bij te schaven. Stopt je dierendoc eindelijk met zeuren én heb je een kat die lekkerder in zijn of haar vel zit!

Nog geen idee hoe je dat kunt aanpakken? Lees dan om te beginnen deze tips om je kat te laten afvallen! Succes!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook