11 punten die de kans op overgewicht bij je kat vergroten!
10 april 2017 
4 min. leestijd

11 punten die de kans op overgewicht bij je kat vergroten!

Overgewicht bij huiskatten komt ontzettend veel voor. Gek genoeg zien we dit vooral bij huisdieren, niet zozeer in het wild. Er wordt vaak erg gemakkelijk over overgewicht gedacht en afvallen lijkt veel mensen niet zo ingewikkeld. Dat laatste geldt vooral voor degenen die zelf niet te maken hebben met een te dikke kat. Waarom is het laten afvallen van je kat ingewikkelder dan slechts “meer laten bewegen en minder eten geven”? In dit artikel vertel ik je welke factoren er een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van overgewicht (en waarom het afvallen dus niet altijd zo simpel is als het soms lijkt!)!

In de ontwikkeling van overgewicht kunnen meerdere factoren een rol spelen. Bij sommige katten is er sprake van meerdere factoren, bij andere katten lijkt de reden onbekend te blijven. Ondergenoemde punten vergroten de kans op het krijgen van overgewicht.

Risicofactor 1: Gezondheidsproblemen

Er zijn maar weinig aandoeningen die er direct voor zorgen dat je kat aan komt in gewicht, maar er zijn wel degelijk gezondheidsproblemen die een belangrijke rol kunnen spelen. Denk daarbij aan gewrichtspijn. De meeste katten gaan daar niet enthousiaster van bewegen. Wanneer deze katten blijven eten wat ze altijd binnen kregen, dan is de kans groot dat ze dat een pondje meer oplevert. Ook bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking hebben dat je kat geneigd is om meer te eten dan goed voor hem is.

Let op: bovenstaande is meteen dé reden om eerst met je kat naar de dierenarts te gaan voordat je überhaupt gaat beginnen met het laten afvallen van je kat!

Risicofactor 2: Wie heb je voor je?

Huis-tuin-keuken-katten ouder dan 2 jaar, voornamelijk de katers, staan vooraan in de rij wanneer overgewicht wordt uitgedeeld.

overgewicht-kat

Risicofactor 3: Castratie

Door je kat te laten castreren verandert de stofwisseling van je kat. Je kat heeft vanaf dan minder voedsel nodig. Nope, geen reden om niet te castreren. Pas wel de hoeveelheid voer een beetje aan en stap (als je dat nog niet gedaan had) over van kittenbrokken naar volwassenbrokken.

Lees ook: Castratie van je kat: waarom zou je?

Risicofactor 4: Als kitten snel zwaar geworden

Wanneer je kat in het eerste jaar erg snel zwaarder werd, dan is de kans groot dat juist deze kat op latere leeftijd te rond zal worden. Waarom dat precies is is nog niet volledig duidelijk. Je kunt het maar vast weten zodat je op tijd kunt ingrijpen.

Risicofactor 5: Eetgewoonten in de kittentijd

Heeft je kat als kitten onbeperkt voer aangeboden gekregen? Dat is gunstig! Veel katten leren dan om niet alles in één keer op te hoeven eten. Op latere leeftijd zullen de meeste van deze katten af en toe een hapje scoren en niet alle brokken tegelijk verorberen. Wanneer je kat als kitten afgemeten maaltijden kreeg, dan kan het zijn dat je kat het nu moeilijk vindt om om te gaan met een onbeperkte toevoer van eten.

Risicofactor 6: Binnenkatten

Wanneer je kat geen enkele mogelijkheid heeft om naar buiten te gaan (ook geen afgezet balkon), dan bestaat de kans dat je dat terug ziet op de weegschaal. De reden daarvoor is dat deze katten vaak minder bewegen. Je kat goed bezighouden en veel spelen is dan ook het advies.

overgewicht-kat-binnenkat

Lees ook: 12 tips om je kat te vermaken!

Risicofactor 7: Hond of andere katten in huis

Niet alle katten hebben er last van, maar het kan zomaar zijn dat al die huisgenoten stress opleveren bij je kat. Vooral wanneer alle voerbakjes dicht bij elkaar staan, of erger nog, er maar één voerbak is voor alle katten. Je zou het niet denken, maar katten eten graag alleen en op hun gemakje. Simpelweg de bakjes ver uit elkaar zetten (minstens 2 meter) en niet naast waterbakjes kan al een groot verschil maken!

Risicofactor 8: Voeding

Het type en merk voeding kan een verschil maken voor je kat. Vooral voeding die veel energie bevat kan een risico vormen voor de kattentaille. Dat gezegd hebbende; er is niet één voeding die perfect is voor alle katten. Waar de één het prima op doet, wordt de andere kat ziek van. Of dik.

Daarnaast kan het wisselen van voeding er voor zorgen dat je kat (tijdelijk) meer eet.

Risicofactor 9: Er is ook een rol voor jou!

Hoe ga jij zelf om met voedsel? Wanneer je zelf een (bewust of onbewust) ongezonde relatie hebt met eten, dan is de kans groot dat je je kat ook vaker dan nodig lief bedoeld een extraatje toe stopt. Wanneer je geneigd bent om weinig te spelen met je kat en vooral veel voedselbeloningen uit te delen, dan heeft je kat een grotere kans op het krijgen van overgewicht.

Risicofactor 10: Te weinig kennis van het normale eetgedrag van katten

  • Katten eten graag alleen. De voerbakjes naast elkaar zetten lijkt misschien een ontzettend gezellig idee, maar je kat is er niet blij mee.
  • Katten eten meerdere kleine maaltijden (12-20) per dag, ook in de nacht. Twee keer per dag een afgepaste hoeveelheid eten is voor je kat niet natuurlijk. Je zou kunnen overwegen om de voeding in een voerbal of puzzel te geven.
  • Katten zijn controlfreaks: het is best stressvol om afhankelijk te zijn van ons als mensen voor de toevoer van een maaltje. Ook hier geeft een voerbal of puzzel je kat een beetje het gevoel dat hij zelf aan het roer staat wanneer het gaat om eten.

Risicofactor 11: De kattenpsyche

Angst en depressie, maar ook chronische stress kunnen van invloed zijn op het gewicht van je kat. Zoals eerder genoemd kan stress zitten in de simpele reden dat katten liever niet naast elkaar eten, maar de oorzaken kunnen ook ingewikkelder zijn. Het is dan ook geen gek idee om voor een te zware kat die ondanks al je maatregelen niet wil afvallen een gedragstherapeut te raadplegen.

Tot slot

Nu je dit weet zul je hopelijk ook begrijpen waarom afvallen niet zo simpel is als sommige mensen wel willen beweren. Een oordeel er over vellen gaat des te gemakkelijker. Dat het laten afvallen van je kat complexer is dan het lijkt betekent niet dat je er niets aan hoeft te doen. Het betekent een andere insteek. Je zult goed moeten uitzoeken waarom je kat te zwaar is zodat je daar iets aan kunt veranderen. Natuurlijk kun je niet al deze punten beïnvloeden, wel kun je met dit lijstje de kansen op een te dikke kat verkleinen.

Heel veel succes!

Over de schrijver
Linda
Door

Linda

op 12 Apr 2017

Hoi. Onze gesteriliseerde poes is ook te zwaar. Spelen doe ik zoveel mogelijk keren p dag...ze kan ook sinds kort in de tuin. Voer heeft ze de hele dag tot beschikking en ze eet ook meerdere keren p dag kleine beetjes. Voerpuzzels vind ze niks en ze raakt gestressed van de puzzels. Toch valt ze niet af. Snoepjes krijgt ze in de vorm van een ander merk (goede) brok. Geen idee hoe ik haar moet laten afvallen

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook