Zwanger en een kat in huis? 8 tips!
19 april 2016 
5 min. leestijd

Zwanger en een kat in huis? 8 tips!

Als je zwanger bent veranderen er opeens een heleboel leefregels; je mag geen rauwe melkproducten meer, je koffie wordt vervangen door decaf, je moet voldoende rust pakken en manlief mag de kattenbak schoonmaken. Hoe kun je je kat voorbereiden op de komst van jullie kleintje? En wat zijn de do’s en don’ts rondom de kattenbak? In dit artikel geef ik je 8 tips!

Je kat voorbereiden op de komst van een baby

Katten zijn meestal niet zo blij met veranderingen. De komst van een baby is voor de gemiddelde kat dan ook best wel stressvol. Er wordt ineens een kamer verbouwd en er komt een wezentje in huis bij dat wel erg veel lawaai maakt af en toe. Ook jullie aandacht zal opeens verdeeld moeten worden tussen kat en baby.

Als je deze dingen niet vooraf een beetje probeert in goede banen te leiden, dan is er een reële kans dat je straks keihard van je roze wolk valt omdat je opeens een sproeiende, onzindelijke of angstige kat in huis hebt. Deze tips helpen je om dát te voorkomen!

kat-stress-baby

Tip 1: Wennen aan kinderen

Is jouw kat aan (kleine) kinderen gewend? Een kat die als kittentje en daarna regelmatig in contact is geweest met kleine kindjes zal minder gestresst worden van baby-gehuil. Een huilende baby kan namelijk door katten als heel bedreigend worden ervaren.

Als jouw kat niet echt aan kinderen gewend is, dan kun je hem alsnog een beetje leren wennen aan het geluid van baby’s. Daarvoor zijn CD’s beschikbaar met allerlei geluiden (ja, ook vuurwerk) die je volgens een schema kunt afspelen.

Tevens kun je je kat alvast laten wennen aan kindjes door deze langs te laten komen. Begin niet gelijk met wilde drukke (jonge) kindjes, maar nodig eerst een ouder/rustig kindje uit. Je kunt de kindjes wat lekkers laten geven aan je kat. Als je merkt dat je kat ontspannen is bij rustige kindjes, dan kun je een stapje verder gaan: de rustige kindjes mogen wat drukker doen (wel lekker veel snoepjes blijven geven zolang je kat niet weg sprint!). Als dat goed gaat, dan kun je kijken of je een jonger kindje kan uitnodigen.

kat-wennen-kinderen

Geef je kat in ieder geval altijd de vrijheid om een verstopplekje op te zoeken waar hij kan ontsnappen aan het kindje als het hem een beetje te veel wordt. Blijf er altijd bij zodat het kindje geen nare krabplekken oploopt.

Tip 2: Veranderingen in stapjes

Veranderingen zijn, zoals gezegd bepaald niet prettig voor je kat. Om de stress zoveel mogelijk te beperken is het zaak om ruim op tijd te beginnen met veranderingen en deze stapsgewijs aan te brengen. Heb je net het babykamertje opgeknapt? Wacht dan nog even met het baby-proof maken van je huiskamer (zoals het plaatsen van een box, stoeltjes, kinderwagens etc).

Je zwangerschapsverlof is ook een behoorlijke verandering omdat jij opeens hele dagen thuis bent. Als je een kat hebt waarvan je denkt dat hij daarvan van streek raakt (ja, ze zijn er echt!), kijk dan of het mogelijk is om je dagen af te bouwen naar een volledig verlof.

Tip 3: A cat’s worst enemy is a closed door

kat-zwanger-deur

Toegang tot alle ruimtes in huis is voor je kat belangrijk. Laat je kat dus ook de babykamer even inspecteren en kopjes geven zodat deze ruimte niet als bedreigend en eng ervaren wordt. Uiteraard is het niet slim om je kat straks bij je kleintje te laten slapen. Sommige katten gaan namelijk bovenop het kindje liggen met alle gevolgen van dien. Los daarvan weet je misschien nog niet wat je kat doet als je baby’tje begint te huilen én is het in het kader van hygiëne geen aanrader.

Tip 4: De bevalling

De meeste bevallingen verlopen bepaald niet in stilte. Als jij het op een krijsen zet of je man uitfoetert (er even vanuit gaande dat je dat normaal gesproken niet doet), dan kan dat door je kat als enorm bedreigend worden ervaren. Je kat legt al gauw een negatieve associatie met jou of je baby. Het is dan ook verstandig om je kat tijdens de bevalling niet in dezelfde ruimte te laten.

Tip 5: Na de bevalling

Natuurlijk mag je pluizenbol er nu wel weer bij. De snelheid waarmee je kat dichtbij je kindje komt wordt een beetje bepaald door je kat. Forceer in ieder geval niets en beloon je kat (of laat iemand anders hem belonen) voor het feit dat je kat niet wegsprint maar nieuwsgierig komt kijken. Zo is de kans op een positieve associatie met je kindje het grootst. Kindje kijken betekent: snoepjes!!

Tip 6: De kattenbak tijdens je zwangerschap

Af en toe krijg ik een bezorgde zwangere eigenaresse aan de telefoon met vragen omtrent de kattenbak. Wat is het gevaar en hoe werkt het nou precies met schoonmaken?

Toxoplasmose

Toxoplasma gondii is de parasiet waar je als zwangere vrouw voor op je hoede moet zijn. Deze parasiet kan zich bevinden in kattenpoep, maar ook in rauw vlees, op ongewassen fruit en groente, of in tuinaarde waar door katten in gepoept is. Als je tijdens de zwangerschap geïnfecteerd raakt met deze parasiet, dan bestaat er de kans op een miskraam of aangeboren afwijking.

Nou hoef je niet gelijk je kat de deur uit te doen, maar er is wel een aantal maatregelen die je kunt treffen. De fijnste en beste is om iemand anders de kattenbak te laten verschonen. Als je op jezelf aangewezen bent, dan is het advies om de bak iedere dag te verschonen (de eitjes in de ontlasting worden pas na een dag infectieus (besmettelijk)) en daarbij handschoenen aan te trekken. Uiteraard, maar dat geldt voor iedereen, moet je daarna nog wel je handen wassen.

Tip 7: Maak een plan voor de kattenbak na de bevalling

Spreek van tevoren af wie de kattenbak gaat schoonmaken als jij net je kersverse spruit op de wereld hebt gezet. Bespreek met deze persoon hoe vaak en wanneer de bak wordt schoongemaakt. Maak desnoods een briefje waarop deze tijden, het soort grit en het soort schoonmaakmiddel vermeld staan en leg dat bij de kattenbak. Voor je kat is het het fijnst als aan het ‘kattenbakritme’ weinig tot niets verandert.

Tip 8: Ontworming en ontvlooiing

Regelmatige ontworming en ontvlooiing zijn sowieso belangrijk, maar worden nóg belangrijker als je zwanger bent en/of een kindje in huis hebt. Voor ontworming geldt een frequentie van 4 x per jaar. Ontvlooien doe je iedere maand, ook in de winter.

Tot slot

Met deze tips hoop ik dat je je kat een klein beetje kunt voorbereiden op de komst van je kleintje en je straks niet voor nare verrassingen komt te staan. Heb jij al eens een kindje gekregen terwijl je een kat in huis had? Wat heb jij aan voorbereidingsmaatregelen getroffen?

Over de schrijver
Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 24 Apr 2019

Mijn kat gedroeg zich ook anders toen ik zwanger was van mijn eerste kind. Hij merkte dat er wat aan de hand was. Gelukkig ging het erg goed met hem en de baby samen, daar ben ik dan ook erg blij om.

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook